Яни Бор-Чокрак (Сімферополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яни Бор-Чокрак, Фонтани
Сімферополь
Яни Бор-Чокрак, Фонтани
Яни Бор-Чокрак, Фонтани
Загальна інформація
Координати: 44°54′14″ пн. ш. 34°04′25″ сх. д. / 44.90395° пн. ш. 34.07364° сх. д. / 44.90395; 34.07364
Країна Україна Україна
Район Центральний район
Карта
Яни Бор-Чокрак, Фонтани. Карта розташування: Сімферополь
Яни Бор-Чокрак, Фонтани
Яни Бор-Чокрак, Фонтани
Яни Бор-Чокрак, Фонтани (Сімферополь)

Новий Бор-Чокрак, Яни Бор-Чокрак (крим. Yañı Bor Çoqraq) або Фонтани (рос. Фонтаны) — мікрорайон у місті Сімферополь, в Центральному районі міста.[1]

Назва[ред. | ред. код]

Свою кримськотатарську назву отримав від колишнього села, а зараз району Сімферополя Бор-Чокрак (Заводське), що розташований в районі вулиці Данілова та Барикадної. Yañı з кримськотатарської — новий.

Російську назву отримав від радянської назви сусіднього села Ягмурча (Фонтани).

Опис[ред. | ред. код]

Розташований на південно-західній околиці міста, між мікрорайоном Новороманівка на півночі, Севастопольською вулицею на заході, кордоном міста з селом Ягмурча (Фонтани) на півдні, та районом 60-річчя Жовтня на північному сході.

Місце компактного проживання кримських татар, виник у 1990-х роках. Складно уявити, що 25 років тому тут було голе необжите поле. Воно й привернуло увагу кримських татар, які повернулися з висилки, для того, щоб побудувати тут на батьківщині, нове життя.[2]

Тут живе близько 6 тисяч осіб, жителі масиву самі збудували кілька дитячих майданчиків, звели квартальну мечеть із мінаретом.

Головні вулиці: Кантар, Кара-Деніз, Адлет.

В районі розташований сквер «Ватан», мечеть Бор-Чокрак Джамісі, школа «чотирьох президентів», дитячій садок.[3]

Іноді між Яни Бор-Чокраком та мікрорайоном Ак-Мечеть окремо виділяють мікрорайон Новомиколаївка з вулицями Янтарна, Кипарисна, Хвойна, Мигдальна, Піхтова, Грибна та Ландшафтним парком фонду М. К. Реріха, названий по сусідньому селу Новомиколаївка.

Історія[ред. | ред. код]

Житловий масив виник на межі 1980-х і 1990-х років, саме тоді до Криму масово поверталися кримські татари. На виїзді із міста в напрямку Севастополя кілька сотень родин репатріантів і заснували селище.

1991 року влада узаконила самопоселення, а наступного – був розроблений генеральний план селища. Він передбачав спорудження 22 багатоповерхових житлових будинків, школи, дитсадка, фельдшерсько-акушерського пункту, культурного центру, поштового відділення, інших об'єктів соціальної інфраструктури. Звели лише шість багатоповерхівок. Сьому досі не завершили – майже готовий 180-квартирний будинок другий рік стоїть незаселений. Не завершили будівництво школи і медичного пункту.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бор Чокъракъ или Ягъмурча – как все-таки называется массив Фонтаны под Симферополем. avdet.org (ru-RU) . 20 червня 2023. Процитовано 9 жовтня 2023.
  2. Право на батьківщину: селище Борчокрак (укр.), процитовано 9 жовтня 2023
  3. Ак-Мечеть и Фонтаны: поселки российских обещаний. Крым.Реалии (рос.). 27 серпня 2020. Процитовано 9 жовтня 2023.
  4. Притула, Володимир (26 липня 2013). Фонтани: не село, не місто, а резервація?. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 16 листопада 2023.