Циганська слобідка (Сімферополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Циганська слобідка
Сімферополь
Циганська слобідка
Циганська слобідка

Сеїт-Халіль Челебі (Циганська мечеть) на території Циганської слобідки
Загальна інформація
Координати: 44°56′25″ пн. ш. 34°06′37″ сх. д. / 44.9402° пн. ш. 34.11024° сх. д. / 44.9402; 34.11024
Країна Україна Україна
Район Центральний район
Карта
Циганська слобідка. Карта розташування: Сімферополь
Циганська слобідка
Циганська слобідка
Циганська слобідка (Сімферополь)

Циганська слобідка, Чінгене Мааллеси (крим. Çingene maallesı) — історична місцевість Сімферополя, в Центральному та Київському районах міста.

Опис[ред. | ред. код]

Обмежена з півночі Старим містом та вулицею Кримська, зі сходу верхів'ями Петрівської балки та вулицею Інге, з півдня та сходу вулицею Курцовською та старим та новим кримськотатарськими цвинтарями (знесені після депортації кримських татар, зараз житлова забудова).

Своїм східним кутом Циганська слобідка виходила до місця, де трамвайна лінія з Нижньогоспитальної вулиці робила крутий поворот праворуч, на вулицю Кантарна (зараз Чехова). Це місце так і називалося Циганський Поворот, ця назва зберігалася ще кілька років після того, як було ліквідовано сімферопольські трамваї.[1]

Основні вулиці: Чехова, Горбистий провулок, Футболистів, Нижньогоспитальна.

На території району знаходиться «циганська мечеть» Сеїт-Халіль Челебі.

Історія[ред. | ред. код]

Район названий за місцем проживання кримських циган — чінґене.

Сучасник так описував житла кримських циган:

«Квартали ці не схожі на наші вулиці. Примітивністю та безладністю своїх будівель вони скоріше нагадують циганські табори. Маленькі, біленькі будиночки циган розкинуті абияк. Іноді кілька будиночків вибудовані в одну суцільну лінію, а простір між ними та іншими будинками служить відкритим двором, де й проходить життя галасливої, безтурботної та експансивної сім'ї циганів…».[2]

Під час голоду 1922 року член секції Помголу (центральна комісія допомоги голодуючим при ВЦВК під головуванням М.Калініна) І.Крамник свідчив про те, що відбувається у Сімферополі:

«Циганська слобідка, населена циганами, майже вся вимерла. Моторошно ходити безлюдними вулицями. Безліч голодних дітей тиняються містом і підбирають покидьки; тужливо-благаюче „дядьку, дай хлібця“ не вщухає ні на хвилину. Населення звикло до картин голоду. На базарі в Сімферополі помирає молодий татарин, його передсмертний стогін губиться у вигуках торговців та покупців, які байдуже відвертаються від помираючого».[3][4]

9 грудня 1941 під час німецької окупації в Циганській слобідці було розстріляно до 1 тис. осіб. Однак Мусульманський комітет звернувся до німців із клопотанням, і розстріли припинили.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пиьмо тринадцатое. www.simfion.ru. Процитовано 2 жовтня 2023.
  2. Интересная история двухвековой мечети в цыганском районе Симферополя. Ислам в Украине (рос.). Процитовано 2 жовтня 2023.
  3. Час i Подii. www.chasipodii.net. Процитовано 2 жовтня 2023.
  4. Великий голод в Крыму. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 2 жовтня 2023.