Залізнична слобідка (Сімферополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залізнична слобідка
Сімферополь
Залізнична слобідка
Залізнична слобідка

Пам'ятник Леніну у сквері біля вокзалу, 2013 рік
Загальна інформація
Координати: 44°57′32″ пн. ш. 34°05′00″ сх. д. / 44.958848° пн. ш. 34.083332° сх. д. / 44.958848; 34.083332
Країна Україна Україна
Район Залізничний район
Головні вулиці Спера, Дзюбанова, Герцена, Чернишевського, Слуцького, Кондукторська, Червоних підпільників, Проїзна, Вокзальний провулок.
Карта
Залізнична слобідка. Карта розташування: Сімферополь
Залізнична слобідка
Залізнична слобідка
Залізнична слобідка (Сімферополь)

Залізнична слобідка (крим. Demiryol maallesı), Залізнична слобода — історична місцевість Сімферополя, в Залізничному районі міста, отримала назву від залізничного вокзалу Сімферополь-Пасажирський.

Також зустрічається назва Жандармська слобідка, або як альтернативна назва Залізничної, або як її частина.

Опис[ред. | ред. код]

Залізнична слобідка на плані Сімферополя 1910-років

Сучасний житловий масив, що обмежений залізницею та залізничним вокзалом на півночі, бульваром Леніна на сході, вулицями Павленко та Гоголя на півдні.

Основні вулиці: Спера, Дзюбанова, Герцена, Чернишевського, Слуцького, Кондукторська, Червоних підпільників, Проїзна, Вокзальний провулок.

Зараз на території знаходиться вокзал Сімферополь, Привокзальний ринок, дитячі садочки №13 та №48, Сімферопольський слідчий ізолятор.

Історія[ред. | ред. код]

Вокзал Сімферополя, 1896 рік

Поява слобідки зв'язана з прокладенням у 1874 році залізничного сполучення на Лозово-Севастопольській залізниці та відкриття залізничної станції. Це прискорило розвиток міста у західному напрямку від старого кордону міста (сучасна вулиця Толстого). Біля станції виникла найбільша робітнича слобода Сімферополя — Залізнична.[1]

Влада Сімферополя та місцеві підприємці спеціально виділили землю недалеко від міста. Це була заболочена місцевість, на місці залізничного вокзалу, що нині існує, полювали на качок, це одне з найнижчих місць у Сімферополі, тому після великих дощів тут завжди накопичується багато води.

У Залізничній слободі селилися здебільшого ті, хто працював на станції Сімферополь.[2]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чупиков, Б. П., Петровская, М. В. 1984. Симферополь: историко-краеведческий очерк. Симферополь.: Таврия.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Белый лебедь": история создания вокзала - одной из главных достопримечательностей Симферополя. crimea.mk.ru (рос.). 21 серпня 2015. Процитовано 27 вересня 2023.
  2. Построенный на болотах: краевед о Симферопольском вокзале. РИА Новости Крым (рос.). 20190619T1514. Процитовано 27 вересня 2023.