Провінція Сілезія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сілезія (провінція))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття про Прусську провінцію XIX–XX століть. Про середньовічне князівство див. Сілезьке князівство; про сьогоденний поділ Польщі — Сілезьке воєводство.

Schlesien
Сілезія
Габсбурзька монархія
1815 – 1919
Прапор Герб
Прапор герб
Сілезії: історичні кордони на карті
Сілезії: історичні кордони на карті
Провінція Сілезія (червоне), разом с Пруссією, у Німецькій Імперії
Столиця Бреслау
51°07′ пн. ш. 17°02′ сх. д.H G O
Державний устрій Не вказано
Історія
 - Засновано 1815
 - Ліквідовано 1919
 - Короткочасно відновлено 19381941
Попередник
Наступник
Габсбурзька монархія
Провінція Нижня Сілезія
Провінція Верхня Сілезія
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Провінція Сілезія

Провінція Сілезія (нім. Provinz Schlesien; пол. Prowincja Śląsk) була провінцією Пруссії з 1815 до 1919. Столицею провінції було місто Вроцлав (нім. Бреслав). За часів Веймарської республіки, з 1919, Сілезія ділилася на окремі провінції Провінція Верхня Сілезія і Провінція Нижня Сілезія. Дві провінції об'єднувались в єдину провінцію у 1938–1941 роках.

Історія[ред. | ред. код]

У 1740, король Пруссії Фрідріх II анексував більшість Сілезії за часів війни за австрійську спадщину (1740—1748). Наприкінці війни, королівство Пруссія завоювало майже всю Сілезію, за винятком південного сходу — Тешинського та Опавського князівств, які збереглися як володіння Габсбурзької імперії, (Австрійська Сілезія).

Семирічна війна (1756—1763) підтвердила Прусський контроль над більшістю Сілезії, і вона стала однією з найлояльніших територій Пруссії. Території Пруссії були реорганізовані в 1815, після Наполеонівських війн. Провінція Сілезія була створена з територій Сілезії, придбаними Пруссією у Сілезьких війнах, а також з терен Верхньої Лужиці біля Гьорліца, яка була колись частиною королівства Саксонії.

1871 року як прусська провінція Сілезія стала частиною Німецької імперії під час об'єднання Німеччини. Велика індустріалізація Сілезії привела багато людей на ці терени в той час. За твердженням перепису 1905 року, три чверті мешканців були німцями, а також велика частина населення на схід від Одеру були поляки.

Після Першої світової війни деякі частини Провінції Сілезія були переданні Польщі і Чехословаччині (Чеська Сілезія). 1919 року частини, що залишились у Німеччини, були реорганізовані в дві провінції Провінція Нижня Сілезія (Niederschlesien) і Провінція Верхня Сілезія (Oberschlesien). Між 1938 і 1941 роками Верхня і Нижня Сілезія були знову короткостроково об'єднанні в одну провінцію.

Більшість Сілезії нині — у складі Польщі, більшість німців було депортовано після Другої світової війни. Незначні частини колишньої Провінції Сілезія лежать у межах сучасної Німеччини (Нижньосілезька Верхня Лужиця (район)).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Coats of arms of Upper Silesian towns while part of the Province of Silesia