Тривіальні об'єкти в алгебрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В алгебрі (розділі математики) багато алгебраїчних структур мають тривіальні, тобто найпростіші об'єкти. Як множини, вони складаються з одного елементу, що позначається символом «0», а сам об'єкт — «{0}» або просто «0» залежно від контексту (наприклад, в точних послідовностях). Об'єкти, відповідні тривіальним випадкам, важливі для уніфікації міркувань: наприклад, зручніше сказати, що «рішення рівняння Tx = 0 завжди складає лінійний простір», ніж робити застереження «... або множина {0}».

Найважливішими з таких об'єктів є:

У трьох останніх випадках множення на скаляр визначається як κ0 = 0, де κ ∈ R.

Будь-яка нульова алгебра також тривіальна як кільце. Нульова алгебра над полем є нульовим лінійним простором, а над кільцем — нульовим модулем.

Трактування за допомогою теорії категорій[ред. | ред. код]

Морфізми в і з нульового об'єкта

З точки зору теорії категорій, тривіальний об'єкт є термінальним, а іноді (в залежності від визначення морфізму) нульовим (тобто одночасно термінальним і початковим) об'єктом.

Тривіальний об'єкт єдиний з точністю до ізоморфізму.

Термінальність тривіального об'єкта означає, що морфізм A → {0} існує і єдиний для будь-якого об'єкта A в категорії. Цей морфізм показує будь-який елемент об'єкта A в 0.

2 = [ ] <0

1
^
0

1
Елемент нульового простору, записаний як порожній вектор-стовпець (праворуч), помножений на порожню матрицю 2×0 для отримання 2-вимірного нульового вектора (зліва). З дотриманням правил множення матриць

У категоріях Rng (кілець без обов'язкової одиниці), R-Mod[ru] і VectR, тривіальне кільце, нульові модулі й простір відповідно є нульовими об'єктами. Нульовий об'єкт визначається як початковий, тобто морфізм {0} → A існує і єдиний для будь-якого об'єкта A в категорії. Цей морфізм показує 0, єдиний елемент об'єкта {0}, де 0 ∈ A. Це мономорфізм, і його образ (підмодуль/підпростір в A породжений нулем елементів) ізоморфний {0}.

Структури з одиницею[ред. | ред. код]

У структурах з одиницею[ru] (нейтральним елементом множення) все не так однозначно. Коли визначення морфізму в категорії вимагає їхнього збереження, тривіальний об'єкт або є тільки термінальним (але не початковим), або відсутній зовсім (наприклад, коли визначення структури вимагає нерівність 1 ≠ 0).

У категорії Ring кілець з одиницями, кільце цілих чисел Z початковий об'єкт, а не {0}.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]