Троя (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Троя
Troy
Українізований постер до фільму
Жанр бойовик, історія, мелодрама
Режисер Вольфганг Петерсен
Продюсер Вольфганг Петерсен
Diana Rathbun
Колін Вілсон
Сценарист Девід Беніофф
На основі Іліада
У головних
ролях
Бред Пітт
Ерік Бана
Орландо Блум
Даян Крюгер
Браян Кокс
Шон Бін
Джулі Крісті
Пітер О'Тул
Роуз Бірн
Оператор Роджер Претт
Композитор Джеймс Горнер
Монтаж Пітер Гонесс
Художник Nigel Phelpsd
Кінокомпанія Plan B Entertainment
Warner Bros. Pictures
Дистриб'ютор InterCom і Netflix
Тривалість 163 хв.
Мова англійська
Країна США США
Мальта Мальта
Велика Британія Велика Британія
Рік 2004
Дата виходу 14 травня 2004
Україна:
20 травня 2004
Кошторис $175 млн
Касові збори $497 409 852[1]
IMDb ID 0332452
troymovie.warnerbros.com
CMNS: Троя у Вікісховищі

«Троя» (англ. Troy) — історична драма 2004 року за мотивами поеми Гомера «Іліада». Номінувалась на отримання премії Оскар за найкращий дизайн костюмів.

Сюжет[ред. | ред. код]

1193 рік до нашої ери. Спадкоємець престолу Трої Паріс викрадає прекрасну Єлену, дружину царя Спарти Менелая. За честь Менелая вступається його брат — цар Агамемнон. Його армія на чолі з Ахіллесом підійшла до Трої та взяла місто у криваву облогу, яка тривала довгих десять років… Два світи воюватимуть за честь і владу. Тисячі помруть за славу і за любов — нація згорить дотла.

У ролях[ред. | ред. код]

Реакція[ред. | ред. код]

На час завершення прокату фільму загальні затрати досягли позначки приблизно в $175 млн. Це зробило Трою одним із найдорожчих фільмів у сучасній кінематографії. Без урахування інфляції Троя стоїть під номером 22 у списку найдорожчих фільмів усіх часів, а враховуючи інфляцію — під номером 13.

Покази Трої у США загалом зібрали $133 млн ($133 378 256).[2] Загальна вартість фільму — $180 млн.[2]

Понад 73 % від усіх зібраних коштів Троя отримала за межами США[2]. Зрештою загальна сума виручки становила понад $497 млн доларів,[2] що дозволило поставити фільм на 60-ту сходинку[2] у списку найкасовіших фільмів усіх часів.

Реакція оглядачів на Трою була різна. На Rotten Tomatoes середній рейтинг склав 55 % із 215 оглядів[3], тоді як Yahoo! Movies оцінив фільм на «B-», на основі 15 оглядів.[4]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Зйомки розпочалися 22 квітня в Лондоні (там знімалися всі павільйонні сцени). Низка батальних сцен спочатку планувалося знімати в Марокко, але після початку війни студія категорично відмовилася відправляти знімальну групу в мусульманську країну, і тому замість Марокко бій був знятий у Мексиці, у Лос-Кабос.
  • Натурні зйомки знімалися на Мальті. Зйомки планувалося проводити на декількох пляжах, у морі, на окраїнах міста, а також у місті Троя, у спорудженому форті Рикасол на площі десяти акрів.
  • У Мексиці кіношників переслідували урагани й зливи. Останній ураган обрушився на знімальний майданчик, коли робота була майже завершена. Через це робота над фільмом затяглася.
  • Зйомки набули грандіозного масштабу. У Мексиці кілометри відкритих пляжів стали зоною висадження та плацдармом для військового табору грецької армії — храм Аполлона піднімається над полем бою, де зіштовхнулися армії 50 на 30 тисяч чоловік. Для зйомок цієї сцени були задіяні в хореографічній битві кілька тисяч озброєних і костюмованих статистів, згодом «помножені» на комп'ютері до необхідних масштабів.
  • «Я не думаю, що будь-який письменник зміг би так чітко та безпомилково описати всі жахи війни, як Гомер, — розповідає режисер Петерсон. — У його роботах людську драму затьмарює жорстокість боїв».
  • Кастинг на роль непереможного Ахіллеса був одним із ключових. Щоб вдихнути в легенду життя, кіновиробники запросили Бреда Пітта. «Бред володіє достатнім талантом і магнетизмом для цієї ролі», — ділився Петерсон.
  • Режисер Петерсон пишається підбором акторів, зібраних для цього фільму. «Нам пощастило, ми вдало об'єднали роботу молодих акторів, чиї зірки вже починають сходити, разом із відомими акторами», — розповідав режисер.
  • Заради фільму «Троя» режисер Вольфганг Петерсен відмовився від запропонованого проєкту «Бетмен проти Супермена», а Бред Пітт залишив проєкт «Фонтан».
  • Бред Пітт провів пів року в напружених тренуваннях, щоб його тіло стало схожим на грецькі статуї.
  • Продюсери пропонували стати режисером «Трої» Террі Гілліаму, однак той, прочитавши п'ять сторінок сценарію, відмовився.
  • До зйомок у фільмі Ерік Бана жодного разу не сідав верхи на коня.
  • Бред Пітт, що зіграв Ахіллеса, під час зйомок за іронією долі отримав травму ахіллового сухожилля.[5]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Box Office Mojo Troy (2004). Troy.
  2. а б в г д Troy (2004). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 2 грудня 2009. 
  3. Troy (2004). Rotten Tomatoes. Процитовано 2 грудня 2009. 
  4. Troy (2004). Yahoo! Movies. Процитовано 2 грудня 2009. 
  5. Троя на «Новому каналі». Архів оригіналу за 10 квітня 2010. Процитовано 18 травня 2010.