Фельденцький лев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фельденцький лев
Зображення
CMNS: Фельденцький лев у Вікісховищі

Фельденцький лев — геральдична тварина в геральдиці.

Як негеральдична фігура, геральдичний лев має у гербі постійний вигляд.

Опис: у сріблі синій висхідний (геральдично праворуч) червоноязикий червоноозброєний лев (і у золотій короні).

Як представник графства Фельденц, цей лев знайшов своє місце на багатьох гербах регіону. Для Пфальца цей лев і Пфальцький лев є домінуючими.

Історія[ред. | ред. код]

У 1444 році, після смерті Фрідріха III Фельденцького, графство Фельденц перейшло до графів Пфальц-Цвайбрюккен. Вони перейняли титул графів Фельденцьких разом з графством Фельденцьким і близько 1720 року використовували фельденцького лева, коронованого на білому полі, в центральному щиті герба Пфальц-Цвайбрюккен.

У 1799 році посада курфюрста Пфальц-Баварії перейшов до Пфальц-Цвайбрюкенського кронпринца Максиміліана. У 1835 році коронований фельденцький лев був доданий до четвертого поля державного герба Королівства Баварія його сином королем Людвігом I. Лев залишався в цьому гербі до кінця Першої світової війни і зречення короля Людвіга III на хвилі Листопадової революції.

Пфальцграфи гілки Фельденца мали герб Пфальц-Баварії в розділеному щиті в перламутровому колі, Руперт (1514—1544) показав над ним літеру R, Георг Йоганн (1544—1592) — літеру G. щит для Пфальцу та Баварії був у серцевому щиті з гербом із фельденцьким левом, над яким перепліталися літери GHP для Георга, герцога та графа Пфальца.[1]

На гербах місцевих органів влади колишнього графства Фельденц часто зображується фельденцький лев. На гербі місцевої громади Фельденца ви можете знайти ромби Віттельсбаха поруч із синім левом.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gerhard Schneemann: Trierische Siegel und Wappen. In: Jahresbericht der Gesellschaft für Nützliche Forschungen zu Trier. 1857, ISSN 0930-0406, S. 18–42.