Пфальцький лев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пфальцький лев
Зображення
CMNS: Пфальцький лев у Вікісховищі
Історичний герб Рейнського округу
Три курфюрсти під своїми гербами (1341): Петер Майнцький, Балдуін Трірський і Рудольф пфальцький
Рупрехт I з пфальцьким левом у гербі. Фрагмент печатки Гайдельберзького університету, 1386 рік
Герб Пфальцького курфюрста з пфальцькими левами як гербом і нашоломником; Колегіальна церква (Neustadt an der Weinstrasse), близько 1420 року
Князь Алоїз Костянтин цу Левенштайн-Вертхайм-Розенберг із прапором Пфальцу, як почесний гість на молитві за своїх предків, у колегіальній церкві (Нойштадт-ан-дер-Вайнштрассе), 2011 р.

Пфальцький лев — негеральдична фігура в геральдиці (див. також: Лев у геральдиці). Спочатку він був частиною родинного герба Віттельсбахів, а зараз його можна знайти на багатьох гербах муніципалітетів, районів і країн південної Німеччини, Ельзасу та Інфіртеля.

Ідентичним до пфальцького лева є лев, зображений на гербах судових приставів Вайди, Гери та Плауена.

Зародження[ред. | ред. код]

Лев золотий у чорному полі, повернутий праворуч, у короні, з червоним язиком і озброєнням. Спочатку некоронований лев був вперше зображений на початку XIV століття у Цюрихському гербовнику з червоною короною. Імовірно, це пов'язано з тим, що курфюрст Курпфальцу займав важливе становище імператорського намісника з часів Золотої булли 1356 року.

Окрім цих двох основних форм, існує велика кількість варіантів. Багато сіл були запечатані символами правлячої династії. Щоб уникнути плутанини, при затвердженні герба часто змінювали деталі. В окремих випадках також використовували інші кольори, щоб дотриматися геральдичного правила кольорів.

Історія[ред. | ред. код]

Час виникнення[ред. | ред. код]

Пфальцький лев був вперше задокументований у графстві Палатин біля Рейну під пфальцграфом Віттельсбахом Отто Славетним на його кінній печатці 1229 року. Проте використання символу, ймовірно, є давнішим; Ймовірно, воно сходить до попередників Віттельсбахів, гвельфських графів Генріха Старшого та Генріха Молодшого, які правили з 1195 по 1214 рік. До цього пфальцграф Конрад Гогенштауфен, тесть Генріха Старшого, близько 1190 року чеканив монети із зображенням лева. Кольори Гогенштауфенів також були золотим і чорним.

Час Віттельсбахів[ред. | ред. код]

Після захоплення баварським герцогом Людвігом у 1214 році графства Пфальц на Рейні, герцог Оттон II Баварський успадкував графство Боген у середині ХІІІ століття, а разом з ним і його біло-блакитний ромбовий герб. Протягом століть золотий лев на чорному полі з білим і синім ромбами слугував родинним гербом старих баварських і пфальцьких Віттельсбахів. Лише в XVI столітті поступово встановилося розмежування між левом для Пфальца і ромбами для Баварії.

У гербовнику Зібмахера 1605 року є чотири кольорові малюнки з пфальцьким левом. На них зображені герби Курпфальцу і герцогств Баварія, Пфальц-Нойбургу і Пфальц-Лютцельштайну.

Після розпуску Пфальцького курфюрства в результаті імператорської депутації 1803 року, пфальцький лев на баварському гербі з 1816 року представляв частину Королівство Баварія на лівому березі Рейну, Рейнський округ, який був перейменований на Пфальц у 1835 році за вказівкою Людвига I.

Після другої світової війни[ред. | ред. код]

Герб Рейнланд-Пфальцу

Після Другої світової війни пфальцький лев знову з'явився як регіональний символ Пфальцу, наприклад, на поштових марках у французькій зоні окупації.[12] Після заснування федеральної землі Рейнланд-Пфальц у 1946 році, до якої відтоді належить Пфальц, пфальцький лев зайняв центральне місце на державному гербі землі Рейнланд-Пфальц. Іншими компонентами герба землі Рейнланд-Пфальц є колесо Майнца та хрест Тріра. Також з ХІХ ст. на напівофіційному гербі адміністративного округу Пфальц, який існував у ХІХ столітті та існував з 1946 по 1968 рік, був зображений пфальцький лев, який символізував територію сучасного Пфальцу після включення колишнього курфюрства Майнц і Курфюрство Трір.[12]

Крім того, тепер лева можна знайти на державних гербах трьох інших федеральних земель: на державному гербі Баварії (некоронований), на державному гербі Саару та на гербі землі Баден-Вюртемберг. Як і Рейнланд-Пфальц, усі три федеральні землі складаються з колишньої території Виборчого Пфальцу. З 1950 року на державному гербі Баварії лев у геральдичному верхньому правому полі тепер означає Верхній Пфальц, який колись також належав до спадкових земель Віттельсбахів. На гербі Баварії пфальцький лев з 1923 по 1934 роки перебував у другому полі, а з 1950 року він знаходиться в першому полі — як і державний герб.

Зображення з пфальцьким левом[ред. | ред. код]

Поширення пфальцького лева
Пфальцький лев із гербом Фрідріха II перед замком графа Пфальц в Ноймаркті

Прапори[ред. | ред. код]

Прапор короля Баварії, який використовувався з 1806 по 1919 роки, четвертований пфальцьким левом у другій і третій частинах прапора, поля 1 і 4 показують біло-блакитні ромби. З 1909 року також існує неофіційний прапор Пфальцу із зображенням пфальцького лева як головної фігури, який широко поширений у регіоні.

Печатка[ред. | ред. код]

У книзі «Печатки німецьких імператорів і королів»[13] Отто Поссе описує печатки курфюрського імперського вікаріату Пфальц:

  • 1558 р.: граф Пфальцу у повному озброєнні на коні з відповідними деталями (зброя, прапор), на задньому плані княжий палац, на кінській попоні три герби. Праворуч зображено пфальцького лева, посередині — імператорську державу, ліворуч — баварські ромби.
  • 1612: Три герби зображують пфальцького лева праворуч, імператорську державу посередині та баварські ромби ліворуч. Зверху на шоломі зображений коронований лев, по обидва боки від лева цифрами 16 і 12 рік.

Різьблення по каменю[ред. | ред. код]

  • Арка Лікарні Святого Духа в Бад-Мергентгаймі містить герб князя-єпископа Франца Людвіга Пфальц-Нойбурзького з пфальцьким левом і блакитним левом, оздобленими золотом і також увінчаними сріблом, що символізує графство Фельденц.
  • Герб Шрісгайму, наданий місту в 1896 році після печатки 1381 року, тримає пфальцький лев. Деталь була створена з червоного майнського пісковика у 1964 році для восьмигранного корита міського фонтану місцевою каменярською фірмою на честь назви міста.
  • Перед порталом резиденції в Ноймаркті стоять два кам'яні леви, які тримають у лапах герб курфюрста Фрідріха II. Цей герб знову містив зображення лева.

Мистецтво[ред. | ред. код]

Базиліка Вендаліна, герби імперських князів у склепінні

Базиліка Вендаліна в місті Санкт-Вендель округу Саар має розписи склепінь пізнього середньовіччя приблизно 1463/1464 років, які містять герби тодішніх вищих духовних і світських представників Священної Римської імперії. Серед 15 гербів є символи архієпископа Кельна та графа Рейнського пфальцграфа, на яких зображено пфальцького лева.[14]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Karl Heinz Debus: Das große Wappenbuch der Pfalz. Gräber, Neustadt an der Weinstraße 1988, ISBN 3-9801574-2-3.
  • Alfons Friderichs: Wappenbuch des Landkreises Cochem-Zell. F. Burgard, Bad Bertrich 2001, ISBN 3-00-008064-3.
  • Herwig John, Gabriele Wüst: Wappenbuch Rhein-Neckar-Kreis (= Rhein-Neckar-Kreis. Historische Schriften. Bd. 1). Verlag Regionalkultur, Ubstadt-Weiher 1996, ISBN 3-929366-27-4.
  • Arnold Rabbow, Dieter Gube: Landeswappen Rheinland-Pfalz (= Blätter zum Land. Rheinland-Pfalz. 1, 1999, ZDB-ID 2000338-9). Landeszentrale für Politische Bildung Rheinland-Pfalz, Mainz 1999, (Digitalisat (PDF; 562 kB)).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Альбіг: Пфальцький лев був доповнений стилізованою шибеницею, що нагадує літеру А.
  2. Бамменталь: На гербі зображений лев і ромби виборчого округу Пфальц.
  3. Гельтерсберг: Порівняно з Вальдфішбахом, позиція лева була змінена.
  4. Мангайм: Пфальцький лев був доповнений вовчою мордою, ймовірно, плямою.
  5. Меккенгайм: До герба виборчого округу Пфальц додали літеру "М".
  6. Район Ноймаркт: Пфальцький лев був доповнений двома червоними левами лордів Вольфштайн-Зульцбюрга.
  7. Район Рейн-Неккар: Розділена хвиляста смуга означає річки Рейн і Неккар, колір лева змінено.
  8. Шветцинген: Коло походить від колеса воза, печатки місцевого гляхтича.
  9. Шрісгайм: Стріли символізують штраленбергів, яких переміг пфальцький лев.
  10. Зельцен: Пфальцький лев і срібний ключ єпархії Вормса символізують спільне правління над містом.
  11. Вормс-Іберсхайм: Пфальцький лев був доповнений червоним хрестом абатства Лорш, чорним хрестом Тевтонського ордену і лейнінгенським орлом.
  12. а б Beschreibung des Landeswappens von Rheinland-Pfalz (PDF; 562 kB).
  13. Otto Posse: Die Siegel der Deutschen Kaiser und Könige. Band 5. von Baensch-Stiftung, Dresden 1913, S. 126 f., (Volltext auf Wikisource).
  14. Anton Franziskus: St. Wendelinus-Basilika zu St. Wendel, München und Berlin 2007, S. 16.