Чорна діра (фільм, 2000)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорна діра
англ. Pitch Black
Жанр бойовик, жахи
Режисер Девід Туї
Продюсер Том Енгелмен
Сценарист Історія :
Джим Віт
Кен Віт
Сценарій:
Девід Туї
Джим Віт
Кен Віт
У головних
ролях
Він Дізель
Рада Мітчелл
Коул Хаузер
Кеіт Девід
Оператор Девід Еггбай
Композитор Грейма Ревелл
Кінокомпанія Interscope Communicationsd і Universal Pictures
Дистриб'ютор Focus Features і Netflix
Тривалість 108 хв.
Мова англійська
Країна США
Австралія
Рік 2000
Кошторис 23 млн дол.
Касові збори 53 187 659 $
IMDb ID 0134847
Наступний Хроніки Ріддіка
pitchblack.com

«Цілковита пітьма» (англ. Pitch Black), також «Чорна діра» — американський науково-фантастичний фільм, знятий Девідом Туї в 2000 році. В фільмі знялися Рада Мітчелл в ролі головного героя, Кол Гаузер в ролі лиходія і Він Дізель в ролі антигероя, Ріддіка. У 2004 році вийшов сиквел фільму — «Хроніки Ріддіка», сюжет якого сконцентрований вже тільки на Ріддіку.

За сюжетом, космічний корабель, яким перевозили злочинця Ріддіка, зазнає аварії на пустельній планеті. Ніч там настає раз на багато років, і тоді на поверхню вилазять хижаки. Цей час наближається, і Ріддік завдяки своїй здатності бачити в темряві, стає єдиним, хто може урятувати людей. Однак, решта не готові довіряти злочинцеві.

Ідеєю сюжету послугувало оповідання Айзека Азімова «Прихід ночі» (Nightfall), яке раніше, в 1988 році, вже було екранізоване у фільмі «Сутінки». Початковий ескіз до фільму навіть представляв назву фільму, як «Nightfall»[1].

Гасло:

Ліві лапки Битва зла зі злом Праві лапки

Сюжет[ред. | ред. код]

Космічний корабель «The Hunter Gratzner» пролітає крізь хвіст комети, через що зазнає серйозних пошкоджень і втрачає керування. Капітан гине, його анабіозний контейнер пробивають метеорити. Другий пілот, дівчина Фрай, намагається посадити корабель на поверхню планети. Через високу швидкість зниження Фрай намагається скинути відсік з пасажирами, але навігатор Оуен перешкоджає їй. Корабель здійснює жорстку посадку на пустельній планеті. Корпус розвалюється на частини, частина анабіозних відсіків відпадає. В живих залишаються тільки 12 осіб: другий пілот Керолін Фрай, небезпечний злочинець Річард Б. Ріддік, якого везли в тюрму, його наглядач Джонс, мусульманин Імам і три юнаки — пілігрими, молодий хлопець Джек, торговець антикваріатом Паріс і два австралійських переселенці — рудокопи Зек і Шазза. Тіло Оуена наскрізь проткнув важіль при падінні, він помирає в муках.

Джонс знаходить порожній контейнер Ріддіка і розуміє, що той втік. Ріддік несподівано нападає на нього з темряви, але Джонс відбивається палицею та приковує Ріддіка до залізної підпірки. Ріддік, залишений без нагляду, звільняється і знову тікає.

Планета постійно освітлюється трьома зірками з різних боків, тому там не буває ночі. На зруйнованому кораблі немає їжі і води, окрім колекційних спиртних напоїв у багажі Паріса. Загін йде в пустелю сподіваючись знайти воду, натомість вони знаходять ціле кладовище кісток величезних тварин і занедбану базу гірників, на центральній площі якої розташований невеликий корабель. Судячи з дат на зразках гірських порід, база покинута рівно 22 роки тому. Фрай знаходить кімнату, де знаходиться механічна модель для розрахунку положення планет в даній системі. Вона мимохідь оглядає її, щоб переконатися в тому, що на цій планеті завжди панує день.

У цей час Зека, який залишився біля корабля, таємниче вбито і всі підозрюють Ріддіка. Він вирішує викопати криницю, щоб добути воду, але після перерви виявляє, що в стіні ями, яка перебувала в тіні, утворився вхід до печери. Він вирішує його оглянути і ненароком загороджує сонячне світло, що потрапляє до печери. Несподівано щось чіпляється йому в обличчя і тягне вглиб землі. Решта прибігають на крики і знаходять забризканий кров'ю вхід до печери, і Ріддіка, що сидить поруч. Він намагається тікати, але біля «термітника» його збиває з ніг Джонс. Прибула Шазза з криком «Вбийте його, поки він не вбив усіх!» приголомшує Ріддіка ударом в обличчя.

Ріддік знову опиняється зв'язаним. Фрай намагається розпитати його що сталося. Джек зауважує незвичайні очі Ріддіка, на що той відповідає, що вони дозволяють йому бачити в темряві, але сонячне світло його сліпить. Він розповідає, що йому за двадцять ментолових сигарет зробив операцію хірург у в'язниці Бухта М'ясника, де панувала непроглядна темрява. Тоді Джек бажає отримати такі самі очі.

Фрай обстежує печеру, в якій зник Зек. Вона знаходить відгризену стопу Зека, взуту в черевик. На неї нападають монстри, що криються в темряві, і Джек ледве вдається врятуватися. Джонс відпускає Ріддіка, заспокоюючись з приводу того, що йому більше не потрібно чекати удару в спину. Люди знімають один з енергоблоків зі зруйнованого корабля і в повному складі відправляються на базу гірників. Ріддік здогадується, що гірники не полетіли, а всі загинули на цій планеті. Фрай починає підготовку корабля до польоту. Один з дітей Імама пробирається в замкнений ангар і натикається на гніздо летючих монстрів, які живцем обгризають його. Решта прибігають на крик, знаходять труп хлопчика і помічають монстрів, які тут же відлітають у шахту посеред ангара. Джонс кидає світлову шашку в підвал і бачить, що він заповнений людськими кістками. Фрай поспішає в кімнату з моделлю і приводить її в дію. Перед людьми відкривається страшна правда. Один раз в 22 роки всі планети і світила стають на одну лінію, на планеті настає затемнення і непроглядна темрява, а монстри, які живуть під землею, вибираються на поверхню. І цей час може настати в будь-який момент — адже останні зразки видобутих порід саме 22-річної давнини.

Фрай готує корабель до зльоту. Джонс і Ріддік все ще ворогують і всіляко намагаються підірвати довіру Фрая один до одного. Джонс намагається посіяти сумніви у Фрай, розповідаючи, що Ріддік вміє водити зорельоти, адже Ріддік може всіх кинути і полетіти з планети один. Ріддік же говорить Фрай, що Джонс ніякий не наглядач, а звичайний найманець, який до того ж вживає морфій. Джонс говорить, що під час минулої втечі Ріддік вбив пілота і викрав корабель. В цей час до кімнати з криками вриваються діти Імама. Фрай виходить назовні і бачить, як на небозводі з'являються кільця, а потім диск величезної планети, яка закриває собою сонце.

Команда приїжджає на джипі назад до розбитого корабля, знімає батареї і вантажить їх у джип, але вони не встигають вчасно і диск величезної планети закриває собою сонце. Планета опускається в сутінки і чути тисячоголосий крик монстрів, що виповзають і вилітають зі свого підземного міста-термітника на полювання. Команда біжить до найближчого відсіку корабля, відсталих Шаззу і Ріддіка атакують літаючі монстри. Монстри пролітають, Шазза знову встає і біжить, але налетіла зграя піднімає її в повітря і роздирає на шматки. Останній спалах світла зникає, і планета занурюється в цілковиту пітьму.

Люди відступають в ангар корабля і барикадують двері. У них є ацетиленові пальники, ліхтарі, пляшки зі спиртним, освітлювальні шашки. Однак вони не в безпеці. Голодні монстри починають пробиваючи обшивку своїми іклами. Кілька тварюк знаходять шлях у відсік і вбивають Мусліма. Імам заявляє, що затемнення триватиме довго. Без їжі і води людям стільки не висидіти. Фрай вирішує вийти з відсіку, перевантажити батареї на санчата, захопити енергогенератор і люмінесцентні шланги і спробувати добратися до бази та корабля гірників. Ріддік стає найважливішою ланкою команди завдяки своєму вмінню бачити в темряві.

Команда пробирається по пустелі, відлякуючи монстрів світлом. Раптово монстр влітає в середину групи. Смертельно переляканий і нічого не тямлячи, Паріс повзе вбік, назустріч смерті, його світловий шланг обрушує генератор, світло зникає. Ріддік заявляє, що в Джека іде кров (місячні), яку відчувають монстри. Джонс пропонує Ріддіку вбити дівчинку і потягти труп за собою на мотузці, щоб відвернути монстрів. Ріддік не погоджується і пропонує як приманку самого Джонса. Вони вступають в сутичку. Ріддік завдає рану Джонсу і залишає його в темряві. Джонс стає здобиччю чудовиська.

Решта пробиваються через каньйон і потрапляють на кладовище скелетів. Оскаженілі від голоду монстри починають вбивати один одного, обсипаючи околиці своїми нутрощами й поливаючи людей зверху своєю кров'ю. На Джека накидається монстр, але Ріддік відкручує йому голову. Сулеймана викрадає чудовисько. У людей залишаються тільки смолоскипи з пляшок зі спиртним, Ріддік поодинці тягне за собою санчата з енергоблоками. Раптово починається дощ, Ріддік переховує Фрай, Імама й Джека в невеликій печері, вхід до якої закриває каменем, а сам тягне батареї до аварійного корабля.

Решта починають турбуватися, чи не покинув їх Ріддік. Вони бачать світлячків на стелі печери. Фрай засовує їх у порожню пляшку і відправляється слідом за Ріддіком. Вона добирається до бази і бачить, як Ріддік заводить корабель, збираючись полетіти один. Вона зупиняє його. Ріддік запитує, чи готова вона померти заради них, на що Фрай відповідає, що готова. Ріддік і Фрай повертаються за Імамом і Джек.

На зворотному шляху Ріддіка оточують монстри, лунають дикі крики. Імам говорить, що з ним покінчено і просить Фрай летіти, але вона заявляє, що нікого не залишить тут. Фрай повертається і тягне зраненого закривавленого Ріддіка. Біля самого порогу корабля монстр пронизує наскрізь тіло Фрай і забирає дівчину в темряву. Шокований Ріддік повертається на корабель, де його чекають Імам і Джек, і вмикає двигуни, а потім вимикає. Коли монстри оточують корабель, Ріддік вмикає двигуни на повну потужність, і вогонь з турбін спалює зграю монстрів, які підібрались до корабля.

Троє вцілілих відлітають з планети. Джек питає, що їм сказати, коли їх запитають про Ріддіка, на що Ріддік відповідає: «Скажіть їм, що Ріддік загинув десь на дикій безлюдній планеті».

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Він Дізель Річард Б. Ріддік
Рада Мітчелл Керолін Фрай
Коул Хаузер Вільям Дж. Джонс
Кіт Девід Абу (Імам) аль-Валід
Льюїс Фітз-Джеральд Паріс П. Огільві
Клаудія Блек Шерон (Шазза) Монтгомері
Райана Гріффіт Джек/Джекі
Джон Мур Джон (Зек) Езекіель
Саймон Бурк Грег Оуен
Лес Чантері Сулейман
Сем Сарі Хассан
Фірасс Дірані Алі
Вік Вілсон капітан Том Мітчелл
Анджела Мур мертвий член команди

Інше[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PitcherBlacker: Pitch Black Concept Art. Архів оригіналу за 19 лютого 2011. Процитовано 25 лютого 2011.

Посилання[ред. | ред. код]