Чарльстон (танець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танець
Жозефіна Бейкер виконує чарльстон у Фолі-Бержер, Париж, 1926 рік (ревю «La Folie du jour»)
Чарльстон
класифікація досвінґові танці, соціальні танці, джазові танці, афроамериканські танці
музика хот-джаз, пізніше свінґ
різновиди лінді-чарльстон, савой-чарльстон, свінґ-чарльстон
розмір 4/4
походження США
епоха 1920-і роки
особливості парний або соло, джазовий

Чарльсто́н[1] (англ. Charleston) — танець, названий на честь міста Чарлстон у Південній Кароліні. Музика, під яку виконували чарльстон, стала популярною в США після прем'єри на Бродвеї шоу «Runnin 'Wild»[2], у якому дебютувала пісня «The Charleston», що її написав Джеймс П. Джонсон.

Історія[ред. | ред. код]

Танець виник на початку XX століття на Півдні США. У 1920-і роки чарльстон був дуже популярний у широких інтернаціональних колах американського суспільства. Цей танець найчастіше асоціюють із спікізі (англ. speakeasy) і флепперами. Свого часу ці дівчата танцювали разом і поодинці, підкреслюючи цим свою зневагу до людей, що підтримували сухий закон. Чарльстон тоді вважали провокативним аморальним танцем.

1925 року чарльстон потрапляє до Франції, а саме до Парижа, де його в «Revue nègre» виконала Жозефіна Бейкер (прем'єра відбулася в театрі Єлисейських полів).

Танець чарльстон[ред. | ред. код]

Чарльстон — один із пращурів лінді-хопа, що з'явився в 1930-х (перехідною формою між ними вважають брейкевей). Пізніше різновидом чарльстону стає блек-боттом.

Ритм чарльстону.[3] Play

У 1930-і й 1940-і роки набуває популярності інша форма чарльстону, яка тяжіє до лінді-хопу. У цій пізній формі чарльстону ритм хот-джазу 1920-х років був пристосований до музики свінґу.

Танцювальний стиль чарльстон має кілька поширених назв, найбільш часто вживають «лінді-чарльстон», «савой-чарльстон», «свінґ-чарльстон». Базовий крок складається з восьми рахунків і виконується вдвох із партнером або solo.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЧАРЛЬСТОН – Академічний тлумачний словник української мови. sum.in.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 липня 2017. Процитовано 1 липня 2017. 
  2. Broadway Production: Runnin' Wild. Архів оригіналу за 15 липня 2006. Процитовано 2 лютого 2014. 
  3. (Schuller, 1968, с. 375)

Посилання[ред. | ред. код]