Шериф (компанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шериф
рос. Шериф
Тип холдинг
Форма власності товариство з обмеженою відповідальністю[d] і холдинг
Галузь Харчова промисловість, оптова і роздрібна торгівля, легка промисловість, зв'язок і телекомунікації, банківська сфера
Засновано 24 червня 1993
Штаб-квартира Молдова Молдова / ПМР
Ключові особи Гушан Віктор Анатолієвич,
Огірчук Дмитро Васильович
Продукція продукти харчування, одяг
Послуги послуги зв'язку і телекомунікації, банківські послуги, медичні та спортивні послуги, індустрія відпочинку і туризму
Власник(и) Victor Gusand
Співробітники 13 157 чоловік (на 2012 рік)[1] (або 17% від зайнятих у виробничій сфері і сфері послуг економіки ПМР)
Дочірні компанії
  • Інтернестрком, KVINT, Tirotexd, Шериф і Шериф
  • Структурні підрозділи СЗАО «Интерднестрком», Тираспольський винно-коньячний завод KVINT, ЗАО "Тіротекс", ЗАО "Молдавізоліт", ЗАО «Агропромбанк», ЗАО "Тираспольський хлібокомбінат", ЗАО "Тираспольський комбінат хлібопродуктів", ТОВ «Бендерський комбінат крахмалопродуктів», спортивний комплекс "Шериф", ФК "Шериф", ТОВ "Медін", ТОВ "Акватир", ЗАО "Готель "Дружба", ЗАО "Готель "РОССИЯ", видавничий дім "Дело"
    sheriff.md
    Мапа
    CMNS: Шериф у Вікісховищі

    «Шериф» (ТОВ) — молдовська компанія[2] та холдинг приватних компаній, що діє на території т. зв. ПМР. 2014 року забезпечив надходження 52 % всього сукупного «бюджету ПМР»[3].

    Холдинг[ред. | ред. код]

    Структура комерційних організацій включає материнську компанію і мережу дрібних дочірніх компаній, які вона контролює. Материнська компанія володіє контрольним пакетом акцій, а дочірні розподіляють між собою решту акції.

    Персонал[ред. | ред. код]

    Компанія складається з мережі супермаркетів, мережі автозаправок, телеканалу, мережі мобільного і стаціонарного зв'язку; компанія володіє контрольними пакетами акцій вино-коньячного і текстильного комбінатів, електрохімічного заводу, двох хлібокомбінатів, бази з вирощування риб; володіє спорткомплексом «Шериф» з футбольним клубом «Шериф», власним видавничим домом і рекламним агентством тощо.

    2012 року працювало 13 157 осіб, 2015-го — 15-16 тис.

    Історія[ред. | ред. код]

    Офіс «Шериф» у Тирасполі

    Компанію створено 24 червня 1993 року. 1996-го відкривається мережа супермаркетів «Шериф». 4 квітня 1997 року був заснований спортивний клуб «Шериф». У серпні 1997 року компанія «Шериф» розпочала створення багатоканального телебачення по всій території ПМР.

    21 квітня 1998 року було створено будівельний підрозділ компанії. У червні 1998 року введена в експлуатацію перша автозаправна станція «Шериф». На початку 1999 року було створено видавничий дім «Дело». У травні 1999 року розпочав роботу автоцентр «Мерседес-Бенц». 1 серпня 2000 року почалося будівництво спорткомплексу «Шериф». У липні 2000 року було введено в експлуатацію склад нафтопродуктів. У лютому 2003 року після приватизації і реконструкції розпочала роботу Тираспольська нафтобаза. 22 січня 2004 року було створено рекламне агентство «Ексклюзив». 23 травня 2005 року «Шериф» приватизує Тираспольський хлібокомбінат і Тираспольський комбінат хлібопродуктів. 5 липня 2005 року відкрито перший салон ігрових автоматів. У жовтні 2005 року була приватизировна і реконструйована Рибницька нафтобаза. 14 липня 2006 року було приватизовано Тираспольський винно-коньячний завод «КВІНТ».

    2006 року був побудований комплекс «Акватир» з вирощування, і промислової переробки осетрових риб, у тому числі і виробництво натуральної чорної ікри на основі інтенсивних технологій[4].

    52 % платежів у «бюджет» ПМР здійснили компанії холдингу «Шериф».

    Конкуренція[ред. | ред. код]

    Економіка ПМР високо монополізована, але там діє Комітет цін і антимонопольної діяльності[5][6]. У питаннях оптової і роздрібної торгівлі, а також зв'язку і комунікацій холдинг за свої обсягами реалізації охопив понад половиною ринку території. Основними конкурентами[7] «Шерифу» є:

    Консорціум холдингу[ред. | ред. код]

    Оптова та роздрібна торгівля[ред. | ред. код]

    Торгівля продуктами харчування, автомобілями та пально-мастильними матеріалами, господарчими товарами і т. д.

    Мережа супермаркетів, оптових магазинів, мінімаркетів[ред. | ред. код]

    Супермаркет Шериф-13

    В даний час відкрито 25 великих торгових філій у всіх містах Придністров'я (21 супермаркет[23], 3 оптових магазина, 1 мінімаркет): 11 у Тирасполі, 5 в Бендерах, 3 в Рибниці, 2 в Дубоссарах і по одному в Григоріополі, Слободзеї, Дністровському та Кам'янці. Загальна торгова площа магазинів близько 15-16 тисяч квадратних метрів. Частка холдингу «Шериф» у роздрібній та оптовій торгівлі продуктами харчування всередині ПМР колосальна й оцінюється в 50-55 % легального обігу, в той час, як оборот міських ринків відомий лише за звітностю власників патентів, та абсолютно невідомий оборот людей, що продають продукцію своїх власних домогосподарств та присадибних господарств.

    Автоцентр, нафтобази та АЗС[ред. | ред. код]

    Холдинг володіє контрольним пакетом акцій автоцентру, купив дві нафтобази і побудував власну незалежну мережу автозаправних станцій.

    В 1998 році була відкрита перша, що належить ТОВ «Шериф», АЗС у Тирасполі. На даний момент по всьому Придністров'ю відкрито 15 станцій (а так само невеликі газові заправки ЗАТ «Метан-авто», чиїм контрольним пакетом акцій володіє АЦ «Мерседес-Бенц»), які належать ТОВ «Шериф»: 7 з яких у Тирасполі, 3 в Рибниці, 2 в Дубоссарах і по одній в Бендерах, Слободзеї і Григоріополі, а також 2 нафтобази і 1 склад ПММ, що належить їм. Частка холдингу «Шерифф» в мережах придністровських АЗС відносно не велика (всього по ПМР близько сотні належать різним власникам АЗС, нафтобаз, складів ПММ і т. д.), так як АЗС ТОВ «Шериф» в основному сконцентровані біля двох головних міст ПМР: Тирасполь і Бендери.

    Телекомунікаційні послуги[ред. | ред. код]

    Телефонний зв'язок[ред. | ред. код]

    Аварійна бригада «Інтерднестркома» у Тирасполі

    «Шериф» є монополістом у сфері мобільного та фіксованого телефонного зв'язку в Придністров'ї. Здійснюється компанією «IDC». Частка на придністровському ринку оцінюється у 80-85 %.

    Мобільний зв'язок. Телебачення і радіо. Інтернет[ред. | ред. код]

    Дочірній компанії «IDC» (Інтертелеком) належать права на надання послуг телебачення, організованого в цифровому форматі. Так само таке право належить «державній» компанії «ТВ-ПМР» і бендерській муніципальній компанії «БТВ». Повний перехід до цифрового мовлення ТБ у всіх містах Придністров'я завершився в середині 2011 року. Також в структуру IDC входить радіокомпанія «Inter FM».


    Дочірня компанія «IDC» також є єдиним масовим організатором інтернет-провайдингу в Придністров'ї. Надання послуг Інтернету здійснюється по «ADSL» технології та мобільній технології CDMA 1X «EV-DO» rev.A(0), а також за допомогою оптичного каналу зв'язку «FTTH». В якості альтернативи цифрового телебачення «IDC» організовано «IP-TV» («Ай-Пі-телебачення»), що реалізовується фізично за допомогою вищезазначених технологій «ADSL» або «FTTH». Компанія пропонує своєму абоненту широкий асортимент рекомендованого «ADSL» обладнання компанії PLANET, частотні роздільники ANNEX A/B, цифрові приставки STB («SetTopBox»).

    Структури[ред. | ред. код]

    Контрольні пакети акцій низки підприємств ТОВ «Шериф» і ТОВ «Інтертелеком» купили в ході приватизації або за підсумками угод купівлі-продажу акцій з їхніми колишніми власниками.

    ТВКЗ «KVINT»[ред. | ред. код]

    Магазин «Квінт» в Тирасполі

    Компанія є співвласником Тираспольського винно-коньячного заводу «KVINT»[24].

    «KVINT», в свою чергу, володіє:

    • мережею магазинів ТОВ «Квінт-Маркет»
    • цехом спиртування фруктів і виробництва виноградного вина в с. Дойбани Дубоссарського району ПМР.

    ТВКЗ KVINT Випускає молдавські вина і коньяки витримкою від 3 до 50 років: «KVINT», «Тірас», «Ністру», «Дойна», «Сюрпризный», «Тирасполь», «Сонячний», «Вікторія», «Ювілейний», «Чернецький», «Суворов», «Князь Вітгенштейн».

    Генеральний директор ТВКЗ KVINT (із сином) є власником Дубоссарського заводу «Букет Молдавії» з полями (що належить заводу) винограду і ароматичних трав, а також з мережею фірмових магазинів заводу по всьому Придністров'ю. Винзавод «Букет Молдавії» розташований в м.Дубоссари в мікрорайоні Лунга. Спеціалізується на випуску вермутів та супутньої алкогольної продукції.

    Тираспольський хлібокомбінат, Тираспольський КХП, Бендерський КХП[ред. | ред. код]

    Тираспольський комбінат хлібопродуктів

    Холдинг є власником Бендерського комбінату крохмалепродуктів, Тираспольського хлібокомбінату та Тираспольського комбінату хлібопродуктів.

    • Тираспольський хлібокомбінат випускає різні сорти хліба (пшеничні, житні, з корисними добавками), солодкі вироби хлібобулочні, кондитерські вироби (торти, тістечка, рулети), бублики, сухарі, пряники, печиво, борошняні вироби до свят (великодні, різдвяні), мінеральну воду та безалкогольні газовані напої[25],
    • Тираспольський КХП здійснює сушіння та очищення зерна, борошно різних сортів[26], всі види круп, висівок і комбікормів,
    • Бендерський КХП виробляє різні види крохмалю і сиропів, різних видів крохмалепродуктів, як супутньої продукції переробки кукурудзи (патока, глютен, екстракт і т. д.), сухі корми для сільськогосподарських і домашніх тварин[27].

    Осетровий комплекс «Акватир»[ред. | ред. код]

    ТОВ «Акватир», основним власником якого є «Шериф» — підприємство з вирощування риб осетрових видів і виробництва натуральної чорної ікри стерляді, бестера і російського осетра із застосуванням технологій в області осетроводства, що відповідає міжнародним екологічним стандартам. Комплекс також займається промисловою переробкою і реалізацією осетрових та інших видів риб і морепродуктів[28].

    Агропромбанк — штаб-квартира

    Проєктна потужність осетрового комплексу складає 50-80 т товарної риби та 5 т харчової ікри на рік, але продуктивність цеху з переробки риби — до 500 т рибної продукції на рік. ТОВ «Акватир» зареєстрований як експортер продукції, одержуваної з тварин, що знаходяться під загрозою знищення у відповідності з міжнародною конвенцією CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення [Архівовано 26 вересня 2014 у WebCite]), а з 2011 року є членом NACEE (мережа центрів по аквакультурі Центральної і Східної Європи). Система менеджменту підприємства сертифікована німецькою організацією з сертифікації в області Міжнародних стандартів якості TUV THURINGEN на предмет відповідності Міжнародним стандартам ISO 9001:2008 та ISO 22000:2005. З 2013 року функціонує власна, добре оснащена лабораторія. У 2014 році в ході сертифікаційного аудиту ТОВ «Акватир» підтвердило відповідність сертифікату безпеки харчових продуктів FSSC 22000[29].

    Виробничий комплекс ТОВ «Акватир» створений так, що управління всіма системами модуля повністю комп'ютеризовано; технологія вирощування риби засноване на замкнутому циклі водообміну, причому вода надходить з артезіанської свердловини і проходить кілька ступенів очищення. Чорну ікру передбачається отримувати методом здоювання (при цьому сама особина залишається живою).

    Структури холдингу в легкій та електрохімічній промисловості[ред. | ред. код]

    Спортивний комплекс «Шериф»

    Тиротекс[ред. | ред. код]

    ЗАТ «Тиротекс» (належить ЗАТ «Агропромбанк») — виробниче бавовняне об'єднання в Тирасполі, одне з найбільших у світі текстильних підприємств[30]. Продукція комбінату «Тиротекс» поставляється на ринки Австрії, Німеччини, Греції, Італії, Голландії, Швеції, Швейцарії, Португалії, Румунії, Польщі, США[31]. Тканини «Тиротекс» виставлялися на міжнародних ярмарках в Угорщині, Болгарії, Мексиці, Німеччині, Фінляндії та щорічно виставляються на виставці Heimtextil у Франкфурті.

    Реквізити[ред. | ред. код]

    Керівництво[ред. | ред. код]

    • Президент — Гушан Віктор Анатолійович
    • Генеральний директор — Огірчук Дмитро Васильович
    • Перший заступник генерального директора — Шкільнюк Порфирій Володимирович

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. http://sheriff.md/company/econom/ [Архівовано 30 вересня 2018 у Wayback Machine.] Официальный сайт ООО "Шериф". Экономическая результативность
    2. http://news.rambler.ru/11282745/ [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Новости РАМБЛЕР Политологи: президенту Приднестровья придётся считаться с засильем холдинга «Шериф» КУРЬЕР-МЕДИА 30 СЕНТЯБРЯ 2011
    3. http://www.vspmr.org/file.xp?file=1964 [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.] Таблица уплата налогов в консолидированный бюджет ПМР за 9 месяцев 2014 года
    4. ООО «Акватир». Архів оригіналу за 28 вересня 2013. Процитовано 13 вересня 2013.
    5. http://antimonopolpmr.org//index.php?id=9 [Архівовано 7 липня 2015 у Wayback Machine.] Антимонопольный комитет при Президенте ПМР
    6. http://zakon-pmr.com/DetailDoc.aspx?document=62321 [Архівовано 20 червня 2015 у Wayback Machine.] ЗАКОН ОБ ОГРАНИЧЕНИИ МОНОПОЛИСТИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ и РАЗВИТИИ КОНКУРЕНЦИИ. 9 июня 2000 г.
    7. http://vestipmr.info/articles/2015/04/08/glava-gosudarstva-vnes-na-rassmotrenie-v-verhovnyy-sovet [Архівовано 12 лютого 2019 у Wayback Machine.] ИА Вести ПМР 08.04.2015 Глава государства внес на рассмотрение в Верховный Совет законопроект «О защите конкуренции в ПМР»
    8. http://novostipmr.com/ru/news/15-03-27/v-tiraspole-otkrylsya-supermarket-furshet [Архівовано 28 грудня 2016 у Wayback Machine.] В Тирасполе открылся супермаркет «Фуршет»
    9. http://ta-cita.com/content/o-nas [Архівовано 21 травня 2016 у Wayback Machine.] Торговый альянс «Цыта»
    10. http://kaliuga.md/ [Архівовано 10 червня 2017 у Wayback Machine.] Птицефабрики и оптовая база «Калиюга»
    11. Калиюга плюс, ООО [Архівовано 10 серпня 2017 у Wayback Machine.], СПРАВОЧНИК ПРИДНЕСТРОВЬЕ 2017
    12. http://www.pmr.md/6510bdb9b80b48c30b949767943c6f32/stolichniy_torgoviy_kompleks_ooo_dik.html [Архівовано 10 серпня 2017 у Wayback Machine.] Торговый комплекс «Столичный», ООО ДИК
    13. http://wikimapia.org/2083111/ru/Торговый-центр-«Тернополь» Торговый центр «Тернополь»(Тирасполь)
    14. http://www.yellowpages.md/rus/rubrics/tree/7519/7750/7753-torgovye-centry/40 [Архівовано 7 липня 2015 у Wayback Machine.] Торговый центр «Ян»
    15. http://www.yellowpages.md/rus/rubrics/tree/7519/7750/7753-torgovye-centry/40 [Архівовано 7 липня 2015 у Wayback Machine.] Торговый центр «Плаза» Григориополь
    16. http://wikimapia.org/19335957/ru/ТЦ-«Континент» Торговый центр «Континент», Рыбница
    17. http://rustas.bizpmr.com/ [Архівовано 6 лютого 2015 у Wayback Machine.] Производство и переработка сельскохозяйственной продукции ООО с/х фирма «Рустас» в Приднестровье
    18. http://tiraspol.ru/news/produktyi-kachestva-firmyi-agrostil/ [Архівовано 16 травня 2017 у Wayback Machine.] Продукты качества фирмы «Агростиль»
    19. http://company.es-pmr.com/firma/4300/Agrofirma_Gradina [Архівовано 30 травня 2017 у Wayback Machine.] ООО «ГРАДИНА» — АГРОФИРМЫ ИЗ ПРИДНЕСТРОВЬЯ!
    20. http://solnce-dar.bizpmr.com/ [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.] Агрофирма «Солнце-Дар»
    21. http://tiraspol.ru/news/novosti-chlenov-tpp-agrostar-zapustil-novuyu-liniyu-po-sortirovke-selhozproduktsii/ [Архівовано 9 травня 2017 у Wayback Machine.] 18.03.2015 «Агростар» запустил новую линию по сортировке сельхозпродукции
    22. http://company.es-pmr.com/predpriyatiya/pridnestrivie/Selskoehozyaystvo,jivotnovodstvoptitsevodstvo/Selhozproduktsiya/8/21/0 [Архівовано 10 серпня 2017 у Wayback Machine.] Справочник «Предприятия ПМР». Сельское хозяйство, животноводство, птицеводство. Сельхозпродукция (7 листов раздела)
    23. http://sheriff.md/kak_nas_nayti/supermarkety/ [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.] Официальный сайт ООО «Шерифф».
    24. http://www.kvint.md/ [Архівовано 11 березня 2015 у Wayback Machine.] ТВКЗ КВИНТ/ Официальный сайт
    25. http://www.tirhleb.com/ [Архівовано 6 квітня 2015 у Wayback Machine.] Тираспольский хлебокомбинат
    26. http://ukrapk.com/firms/one/1908/ [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.] Тираспольский КХП
    27. http://www.zlak.idknet.com/indexru.html [Архівовано 28 липня 2017 у Wayback Machine.] Бендерский КХП
    28. http://www.aquatir.md/?do=static&page=about [Архівовано 28 вересня 2013 у Wayback Machine.] Осетровый комплекс «Акватир».
    29. В ПРИДНЕСТРОВЬЕ БУДУТ ПРОИЗВОДИТЬ ЧЕРНУЮ ИКРУ (рос.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2013. Процитовано 13 вересня 2013.
    30. http://www.tirotex.com/ [Архівовано 25 березня 2015 у Wayback Machine.] Официальный сайт АОЗТ «Тиротекс»
    31. Маркетинг. Архів оригіналу за 4 грудня 2013. Процитовано 31 травня 2013.

    Посилання[ред. | ред. код]