Матриця: Перезавантаження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шматриця)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матриця: Перезавантаження
англ. The Matrix Reloaded
Жанр бойовик, фільм-трилер, науково-фантастичний фільм, кіно бойових мистецтв і кіберпанк
Режисер Лана Вачовскі[d] і Ліллі Вачовскі[d]
Продюсер Джоел Сільверd
Сценарист Ліллі Вачовскі[d] і Лана Вачовскі[d]
У головних
ролях
Лоуренс Фішборн, Керрі-Енн Мосс, Г'юґо Вівінґ, Ґлорія Фостерd, Ламбер Вілсон, Моніка Беллуччі, Деніел Бернгардт, Джада Пінкетт-Сміт, Гарольд Перріно, Лі Воннелл, Гаррі Леннікс, Рендалл Дук Кімd, Кіану Рівз, Ентоні Зербеd, Ессі Девісd, Collin Choud, David Nod, Ian Blissd[1], Nona Gayed[1], Nathaniel Leesd[1], Джина Торрес[1], Helmut Bakaitisd[1], Женев'єв О'Рейліd[1], Robert Mammoned[1], Michael Buddd[1], Christopher Kirbyd[1], Rupert Reidd[1], Bernard Whited[1], Malcolm Kennardd[1], Matt McColmd, Anthony Wongd, Tory Mussettd, Рой Джонс, Неш Едгертонd, Cornel Westd, David Robertsd, Steve Bastonid, David Franklind[1] і Білл Поупd[1]
Оператор Білл Поупd
Композитор Дон Девісd
Кінокомпанія Warner Brothers, Village Roadshow Pictures і Silver Pictures
Дистриб'ютор Warner Brothers, InterCom, Netflix і HBO Max[d]
Тривалість 138 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2003
Кошторис $ 150 000 000
Касові збори $ 742 128 461
IMDb ID 0234215
Попередній Матриця
Наступний Матриця: Революція
warnerbros.com/movies/matrix-reloaded
CMNS: Матриця: Перезавантаження у Вікісховищі

«Матриця: Перезавантаження» (англ. The Matrix Reloaded) — продовження американсько-австралійського фільму «Матриця», зняте братами Вачовські. Прем'єра фільму відбулася 7 травня 2003 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія). Всього через шість місяців вийшло продовження фільму «Матриця: Перезавантаження» під назвою «Матриця: Революція».

В Україні фільм транслювався на каналах «1+1 Media».

Фільм оповідає про продовження пригод Нео в ролі визволителя людства з віртуального світу під назвою Матриця. До підземного міста Зіона наближаються машини, тому люди наважуються завдати удару в центр керування ними. В пошуках керівного комп'ютера, так званого Джерела, Нео належить дізнатися таємниці функціонування Матриці.

Сюжет[ред. | ред. код]

Нео сниться кошмар про загибель Триніті в Матриці від рук агента Сміта. Прокинувшись, він ділиться з Триніті своїми сумнівами щодо долі обраного. Капітани летючих кораблів збираються на раду, де капітан Ніобе повідомляє тривожну новину — машини бурять землю в напрямку підземного міста Зіон. Завадити цьому немає змоги, а величезна армія роботів-вартових налічує чверть мільйона одиниць. Морфей зауважує, що це ознака типового машинного мислення, якщо всі люди згуртуються в Зіоні, то зможуть відбити напад. Він радить порадитися з провидицею Піфією аби дізнатися деталі пророцтва про кінець панування машин.

У Матриці хтось передає Нео конверт з навушником, Нео впізнає навушник Сміта. Він вступає у бій з прибулими агентами, показуючи свої збільшені сили. Корабель Морфея «Навуходоносор» у цей час повертається в Зіон для до зарядки, лишаючись на зв'язку з Матрицею. Капітани не схвалюють такого ризику, командувач Локк і канцлер Гамон домовляються з ним сіяти паніку та заспокоїти людей промовою. Морфей наголошує, що за останні пів року звільнено більше людей, ніж за попередні шість років і це завдяки Нео. Наступного дня Морфей виступає перед народом, закликаючи не боятися. Нео дедалі більше зближується з Триніті та помічає як люди захоплено вірять йому. Гамон доносить до Нео парадоксальну думку: люди потрібні машинам, а машини людям.

Під час виходу з Матриці на одного з членів команди «Навуходоносора», Бейна, нападає Сміт і копіюється в його мозок. Таким чином Сміт потрапляє в реальний світ. Нео отримує повідомлення від Піфії, Морфей негайно залишає Зіон без дозволу командора Лока. Нео зустрічає охоронця провидиці, Серафим, який випробовує його боєм. Серафим проводить Нео до Піфії, котра розкриває йому, що вона — програма, отже створена машинами. Провидиця розповідає про постійну боротьбу справних програм проти несправних чи застарілих. Деякі переховуються, в їх числі й Піфія. Щоб перемогти машини, Нео слід не боротися з окремими програмами, а знайти й знищити Головний Комп'ютер. Шлях туди охороняє Ключний Майстер, захоплений програмою Меровінг.

Нео залишається один, в цей момент з'являється Сміт і намагається скопіювати себе в Нео. Численні Сміти протистоять хакеру, перетворюючи на свої копії інші програми. Нео в тривалому бою долає багатьох, але їх все більшає. Вийшовши з Матриці він довідується про суперечку між капітанами. Скликана рада постановляє відправити на пошуки «Навуходоносора» два кораблі.

Нео, Триніті та Морфей вирушають до Меровінг. Програма впізнає їх і вже знає для чого вони прийшли. Меровінг філософствує щодо відсутності вибору: люди й програми обирають те чи інше, однак все одно коряться долі. Він попереджає — час провидиці спливає, і виганяє гостей. Дружина Меровінг Персефона наздоганяє їх і показує дорогу до Ключного Майстра. Розлючений Меровінг насилає на них охорону і двох примарних програм Близнюків. За Триніті, Морфеєм і Ключним Майстром починається погоня, а Нео переносять за 500 кілометрів. Він злітає силою думки, встигнувши врятувати їх від влаштованого Меровінгом вибуху.

Ключний Майстер розповідає як знайти двері до Джерела — Головного Комп'ютера. Хакери з посланого на допомогу корабля повинні вимкнути світло в місті, щоб знешкодити систему охорони. Але їх вбивають прибулі роботи, тому на допомогу в Матрицю вирушає Триніті, чим починає збуватися сон Нео. Шлях перепиняються Сміти, подолавши їх, Нео на свій подив знаходить програму Архітектора, а не Джерело.

Архітектор розповідає про 5 попередніх версій Матриці та інших обраних. Перша була ідеальним світом в усьому, однак зруйнувалася через недосконалість самих людей. Тому наступні версії різною мірою відображали реальне минуле. Програма, написана для дослідження людей, Піфія, шукала способи ефективніше тримати людей в покорі й підтримувати цілісність віртуальності. Головним стало знаходження відмінного від машинного розуму, який дозволяє знищити неефективну Матрицю і натомість створити нову — «перезавантажити» віртуальний світ. Таким розумом є обраний, яких до Нео також було 5. Так Зіон було знищено вже багато разів і щоразу обраний відбирає кількох людей, які виходять в реальний світ, засновують новий Зіон і знаходять нового обраного. Якщо цього не робити, Матриця зруйнується і всі люди, підімкнені до неї, загинуть. Архітектор показує бій Триніті зі Смітом, ставлячи перед вибором: врятувати Триніті й вбити цим всіх людей, або ж дати їй померти заради життя людства. Нео обирає, на відміну від попередників, допомогти Триніті.

Нео встигає врятувати її, а вийшовши в реальність розповідає про почуте Морфею. На «Навуходоносор» нападають роботи, команді доводиться покинути його, опинившись в підземних тунелях. Нео відчуває, що його зв'язок з машинами тісніший, ніж здавалося, і силою волі вимикає роботів. Команду знаходить корабель «Хаммер», котрий приносить новину про загибель суден, посланих на випереджувальну атаку. Хтось знерухомив їх електромагнітною гарматою, чим дав машинам перемогти. Вдалося врятувати лише Бейна, в мозку якого перебуває Сміт.

У ролях[ред. | ред. код]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Дубляж студії «Tretyakoff Production / Cinema Sound Production» на замовлення НЛО TV[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано українською мовою студією «Tretyakoff Production / Cinema Sound Production» на замовлення телеканалу «НЛО TV» у 2020 році.

Дубляж студії «Так Треба Продакшн» на замовлення sweet.tv[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано українською мовою студією «Так Треба Продакшн» на замовлення національного онлайн-кінотеатру «sweet.tv» у 2020 році.[2]

  • Режисер дубляжу — Галина Железняк
  • Звукорежисери запису — Андрій Єршов, Ярослав Зелінський
  • Звукорежисер постпродакшну — Сергій Ваніфатьєв

Ролі дублювали: Андрій Федінчик, Олег Стальчук, Дмитро Гаврилов, Дмитро Терещук, Володимир Терещук, Юлія Перенчук, Ігор Журбенко, Сергій Гутько, Олександр Шевчук, Павло Лі, Марина Клодніцька, Кирило Татарченко, Ганна Соболєва, Наталя Задніпровська, Наталя Надірадзе, Олена Бліннікова, Юрій Гребельник, Владислав Пупков, Софія Желізняк, Таїсія Кривов'яз

Вплив на культуру[ред. | ред. код]

Цікаві Факти[ред. | ред. код]

  • Слоган фільму: «Одні машини допомагають нам жити, інші — намагаються нас вбити».
  • Фільм був занесений в «Книгу рекордів Гіннеса» як «найбільш розтиражований фільм», бо він вийшов у прокат кількістю 8517 копій.
  • Вивчення акторами бойових мистецтв почалося в листопаді 2000 року і тривало 8 місяців.
  • Сцена бою Нео з численними копіями агента Сміта знімалася протягом 27 днів. У ній брали участь як живі люди, так і комп'ютерні образи.
  • Ім'я Меровінгів насправді є назвою династії королів Франції VII століття. Це також — назва однієї з гілки церкви гностиків, а також ім'я передбачуваного потомства Ісуса і Марії Магдалини, дане лицарями-тамплієрами.
  • Титри із зазначенням творців картини й акторів складають 1943 імені.
  • За умовами контракту брати Вачовські на час роботи двох продовжень «Матриці» не повинні були давати жодних інтерв'ю засобам масової інформації.
  • Під час виробництва картини актриса Керрі-Енн Мосс зламала ногу, Лоренс Фішберн — руку, а у Г'юго Вівінг ушкодився шийний хребець.
  • Компанія «General Motors» пожертвувала 300 автомобілів для знімання стрічки, і до фіналу всі 300 були розбиті.
  • 17-хвилинна сцена бою з почтом Меровінга і погоні Близнюків коштувала близько 40 мільйонів доларів. Сюди входить і споруда трисмугового шосе завдовжки 1,4 милі для сцени погоні (після знімання сцени погоні, що тривала три місяці, шосе було зруйновано).
  • Флот Зіона становив 12 суден, 10 з яких згадуються в трьох фільмах про Матриці, а також відеогрі «Вхід в Матрицю», а ще 2 — в концептуальних художніх роботах.
  • Швидкі спадні зелені гліфи (знаки) на комп'ютерних екранах є зміненими літерами та числами японського письма «катакана».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]