Шульгин Борис Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борис Володимирович Шульгин
рос. Борис Владимирович Шульгин
Народження 12 вересня 1905(1905-09-12)
Казань
Смерть 1 листопада 1962(1962-11-01) (57 років)
Київ
Поховання Байкове кладовище
Країна СРСР СРСР
Рід військ  танкові війська
Освіта Московське вище військове командне училище
Роки служби 19261960
Партія КПРС
Звання  Генерал-лейтенант
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Леніна Орден Леніна Орден Червоного Прапора
Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Кутузова II ступеня Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки

Борис Володимирович Шульгин (рос. Борис Владимирович Шульгин; 12 вересня 1905, Казань — 1 листопада 1962, Київ) — радянський військовик, Герой Радянського Союзу, в роки німецько-радянської війни командир 17-ї гвардійської танкової бригади 1-го гвардійського танкового корпусу 65-ї армії 1-го Білоруського фронту, гвардії полковник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 12 вересня 1905 року в місті Казані Татарстану в сім'ї робітника. Росіянин. Член КПРС з 1929 року. Закінчив вісім класів середньої школи. Працював електрообмотувальником на заводі.

У 1926 році призваний до лав Червоної Армії. У 1929 році закінчив Московську військову школу імені Всесоюзного Центрального Виконавчого Комітету. У 1934 році — курси удосконалення командного складу бронетанкових і механізованих військ.

У боях німецько-радянської війни з липня 1941 року. Воював під Москвою, брав участь у битвах під Сталінградом, на Курській дузі, під Орлом і в Білорусі.

Відзначився в боях при звільненні Польщі. Прорвавши оборону противника на річці Західному Бузі в районі міста Вишкува, бригада з боями вийшла до річки Нарева північніше Варшави. 5 вересня 1944 року 17-а гвардійська танкова бригада під командуванням гвардії полковника Б. В. Шульгина форсувала річку Нарев і захопила плацдарм на її західному березі в районі міста Сероцька. Танкісти на плацдармі відбивали контратаки німців, знищуючи бойову техніку та живу силу противника.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 6 квітня 1945 року за успішне форсування річки Нарева, утримання плацдарму на її західному березі і проявлені при цьому мужність і героїзм гвардії полковнику Борису Володимировичу Шульгину присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 5502).

У 1948 році закінчив курси удосконалення офіцерського складу при Військовій академії імені М. В. Фрунзе. У 1954 році — академічні курси при Військовій академії Генерального штабу.

Могила Бориса Шульгина

З травня 1960 року генерал-лейтенант танкових військ Б. В. Шульгин — у відставці. Жив у Києві. Помер 1 листопада 1962 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Нагороджений трьома орденами Леніна, п'ятьма орденами Червоного Прапора, орденом Кутузова 2-го ступеня, орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня, орденом Червоної Зірки, медалями.

Ім'я Бориса Шульгина носять вулиці в Орлі, у звільненні якого брала участь його танкова бригада, і в Казані.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза — наши земляки. Книга 3. Казань, 1985
  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988
  • Ханин Л. Герои Советского Союза — сыны Татарии. Казань, 1969
  • Шульгин Борис Володимирович. // Сайт «Герои страны» (рос.).