Ясюкович Ігнатій Ігнатович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ясюкович Ігнатій Ігнатович
Ignacy Jasiukowicz
Народився 1847(1847)
Ковна
Помер 26 серпня 1914(1914-08-26)
Кутне, Варшавська губернія
Громадянство  Російська імперія
Національність поляк
Місце проживання Санкт-Петербург[1]
Діяльність металург, підприємець
Alma mater Петербурзький технологічний інститут
Знання мов польська
Посада керуючий справами Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства
Діти Станіслав Ясюкович
Нагороди
Officer of the Order of Leopold II орден Святого Володимира III ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Святої Анни III ступеня

Ігнатій Ігнатович Ясюкович (пол. Ignacy Jasiukowicz, 1 листопада 1847, Ковно — 26 серпня 1914, Кутно) — визначний польський та російський промисловець. Керуючий Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства.

Життєпис

[ред. | ред. код]
Погруддя Ігнатію Ясюковичу у Кам'янському


Народився 1 листопада 1847 року в місті Ковно. Походив з дрібноземельної польської шляхти, що мала герб Ясенчик. Батько Ігнацій Анджей Ясюкович був суддею і власником маєтку Жележе біля Свенцян. Навчався в Ковенській гімназії, проте через конфлікт із вчителем російської граматики був змушений покинути гімназію і перевестись до гімназії у Вільно. З 1865 по 1869 навчання у Петербурзькому технологічному інституті за фахом інженера-технолога.

Починав кар'єру на Козлово-Воронезько-Ростовській та пізніше на Миколаївській залізниці.

Після закордонного стажування продовжив службу на будівництві Ряжсько-В'яземської залізниці та розпочав викладацьку практику у Технологічному інституті з проектування деталей машин.

1874 року запрошений головним інженером на Невський паровозобудівний і кораблебудівний завод у Санкт-Петербурзі. 1876 призначено керуючим того ж заводу.

1884 призначено директором Путиловського заводу у Санкт-Петербурзі.

1 вересня 1888 року запрошений для керування справами Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства, яке очолював понад 25 років поспіль.

1889 товариство відкрило у селі Кам'янському на березі Дніпра потужний металургійний завод, який став одним із найбільших промислових підприємств півдня Російської імперії.

У 1889 - 1903 роках - директор-розпорядник металургійного Дніпровського заводу в Кам'янському. За Ясюковича було розпочато виробництво (2 березня 1889), завод став одним з найбільших металургійних підприємств Російської імперії. Біля заводу виникло селище ("промислове село"), що згодом стало містом Кам'янське. За часів Ясюковича працівникам заводу надавалась безкоштовна медична допомога у заводській лікарні, було збудовано багато об'єктів соціальної інфраструктури Кам'янського (житло для інженерів і кваліфікованих робітників, дороги, заклади культури, 2 гімназії, заводське училище для дітей робітників), православний собор та костел, а також проведено електрику. Також в цей період курував родовища залізної руди на Криворіжжі, що належали товариству та будівництво Гданцівського чавуноливарного заводу

З 1903 р - Голова Правління Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства. 1 липня 1914 р. залишив посаду голови правління товариства.

Помер у власному маєтку Кутне у Варшавській губернії 26 серпня 1914 року після тяжкої тривалої хвороби. Похований у родинному склепі в Ходові.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина Броніслава Лабунська. Сини: Павло (помер у 1894 р. у віці п'яти років від пневмонії), Ян та Ігнацій - мали вроджену розумову відсталість, через резус-конфлікт крові батьків; Станіслав - видатний польський економіст, депутат Сейму. У роки німецько-нацистської окупації Польщі був членом підпільного польського уряду1944 р. міністр фінансів, економіки, та торгівлі ). 29 березня 1945 р. арештований радянськими спецслужбами, закатований НКВС в Бутирській в'язниці у 1946 [2].

Троюрідний племінник Ясюкович Ігнатій Казимирович - інженер. Деякий час працював на Дніпровському заводі Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства в селі Кам'янському.


(рос.)

Джерела

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. https://www.polskipetersburg.pl/hasla/jasiukowicz-ignacy-andrzej
  2. Станислав Ясюкович – мученик сталинского режима. https://sobitie.com.ua.