Avast Antivirus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Avast)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Avast!
Тип Антивірус
Розробник AVAST Software
Стабільний випуск 23.11.6090 (14.11.2023)
Платформа Багатоплатформність
Операційна система Windows XP10 (32/64-bit), Linux, macOS, Palm OS, Windows Server Edition, Android, iOS
Розмір До 2000 Мб
Доступні мови Багатомовний (45 мовних пакетів)
Українська мова Так
Стан розробки Активний
Ліцензія Freeware, Shareware
Онлайн-документація archive.org/details/manualzz-id-25216620(фр.)
Вебсайт www.avast.ua

Avast! (англ. стій!), Авастантивірусна програма для ПК на базі операційних систем Microsoft Windows, macOS та Linux, для КПК на базі Palm та Windows CE, а також для смартфонів і планшетів на базі Android та iOS. Розроблена компанією AVAST Software, яка була заснована 1991 року у Чехії. Головний офіс компанії знаходиться у Празі. Випускається у вигляді кількох версій: платних Pro, Internet Security і Premier та безкоштовної Free для некомерційного використання.

Назва Avast! походить від абревіатури Anti-Virus — Advanced Set (укр. Антивірус — просунутий набір). Примітний той факт, що розробники не прагнули, щоб абревіатура збігалася з англійським словом «avast!» (укр. стій); це вийшло випадково[2].

Станом на 2017 рік вважається найпопулярнішим безкоштовним антивірусом[3] та найбільшу долю ринку антивірусних програм.[4] За даними розробників усього антивірусом користуються понад 170 мільйонів користувачів у всьому світі[5].

У грудні 2019 року з'ясувалося, що автори антивірусу збирали і продавали інформацію про користувачів — від 2013 року компанія експлуатувала дані 400 млн клієнтів. Генеральний директор компанії Ондрей Влчек (Ondrej Vlcek) підтвердив продаж масивів даних, однак заявив, що вся інформація була знеособлена: за його словами, до завантаження на сервери компанії ця інформація позбавлялася персональної складової — URL-адреси, імен та іншого. Він пояснив, що активність користувачів відстежувалася через доповнення в браузері, а пізніше передавалася компанії Jumpshot для аналізу. Проте працівники фірми-продавця стверджують, що пропонують клієнтам «деталізовані дані»: за їхніми словами, вони володіють базою 100 млн користувачів і інформацією про їхню поведінку в мережі — що вони шукають, як взаємодіють з продуктами і які покупки роблять.[6]

З початком російського вторгнення в Україну 2022 року Avast надав безкоштовну преміумверсію продукту українцям та подовжив наявні ліцензії для преміумкористувачів.[7]

Можливості програми[ред. | ред. код]

  • Резидентний захист здійснюється незалежними модулями («екранами»):
    • Екран файлової системи — основний компонент сканера в реальному часі. Відстежує всі локальні операції з файлами та папками на комп'ютері.
    • Екран пошти — відстежує весь трафік програм для роботи з електронною поштою і сканує всі листи до того, як вони потраплять на комп'ютер, таким чином запобігаючи можливій шкоді. Здійснює перевірку трафіку по протоколах POP, SMTP, IMAP і NNTP.
    • Вебекран — аналізує всі дії користувача при відвідуванні вебсайтів в Інтернеті.
    • Екран P2P — відстежує завантаження більшості клієнтів файлообмінних мереж та торент-клієнтів.
    • Екран інтернет-чатів — перехоплює всі завантаження з застосунків для миттєвого обміну повідомленнями і перевіряє їх на відсутність вірусів.
    • Мережевий екран — відстежує всю мережеву активність і блокує віруси, які намагаються заразити систему через мережу. Крім того, екран блокує доступ до відомих шкідливих вебсайтів.
    • Екран сценаріїв — перехоплює всі сценарії, що виконуються в системі, як локальні, так і віддалені.
    • Екран поведінки — відстежує систему на предмет підозрілої поведінки програм, попереджуючи користувача про всі незвичайні дії. Виводить попереджувальні повідомлення тільки в останніх версіях програми.
  • Видалення шпигунського програмного забезпечення (англ. spyware) з комп'ютера.
  • Можливість встановлення пароля на зміну налаштувань програми.
  • Багатомовний інтерфейс, підтримка 45 мов.
  • Голосові повідомлення при виявленні шкідливої ​​програми і при успішному оновленні вірусної бази даних. До п'ятої версії використовувався чоловічий голос. Починаючи з п'ятої — жіночий.
  • Антивірусний сканер командного рядка (у версії Professional Edition).
  • Ведення VRDB (англ. Virus Recover Databaseбази відновлення зіпсованих виконуваних файлів).
  • Починаючи з шостої версії, безкоштовний варіант антивірусу включає додаткову функцію WebRep. Ця функція інформує користувача про репутацію відвідуваних сайтів на підставі оцінок, виставлених спільнотою користувачів Avast!
  • Підтримка скінів (тем оформлення), однак, починаючи з п'ятої версії, ця можливість відсутня.
  • Продукт сертифікований ICSA[ru].

Відмінності між версіями програми[ред. | ред. код]

Avast! випускається у версіях Free Edition (поширюється за ліцензією Freeware), Pro Antivirus, Internet Security та Premier (Shareware)[8][9].

Avast! Free з моменту установки працює 30 днів, потім вимагає безкоштовної реєстрації. Після заповнення реєстраційної форми програма вважається активованою на 365 днів.

Річна ліцензія Avast! Pro коштує від 249 грн, а Internet Security — від 349 грн[10].

Відмінності між версіями з точки зору користувача стосуються переважно інтерфейсу і деяких спеціалізованих функцій (у безкоштовній версії відсутні такі функції, як автоматичний брандмауер, антиспам і підтримка командного рядка), всі версії використовують одну і ту ж антивірусну базу. Починаючи з шостої версії, у Free Edition було додано частину функцій з платних продуктів, серед яких ізольоване середовище Avast! Sandbox і захист скриптів.

Також AVAST Software випускає версії для операційної системи Linux, для КПК (на платформі Palm і Windows CE), а також серверні версії антивірусу.

Avast! Free Antivirus Avast! Pro Antivirus Avast! Internet Security Avast! Premier
Модуль антивірусного сканування Так Так Так Так
Захист від руткітів Так Так Так Так
Захист від шпигунських програм Так Так Так Так
Avast! Online Security Так Так Так Так
Avast! DeepScreen Так Так Так Так
Avast! Пісочниця Ні Так Так Так
Avast! SafeZone Ні Так Так Так
Сканер командного рядка Ні Так Так Так
вбудований брандмауер Ні Ні Так Так
Антиспамовий фільтр Ні Ні Так Так
Avast! Auto Software Updater Ні Ні Ні Так
Безповоротне знищення даних Ні Ні Ні Так

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Platinum Performance Award On-Access Scanning за лютий 2010 року від сайту Anti-Malware[11].

Обмеження використання[ред. | ред. код]

10 березня 2022 року компанія Avast призупинила продаж своїх продуктів у Росії та Білорусії, а також обмежила завантаження безкоштовної версії антивірусу з цих регіонів. У своїй офіційній заяві компанія повідомила, що цей крок зумовлений небажанням брати участь у фінансуванні російського уряду за допомогою податків, які можуть бути використані для війни[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Avast Suspends Operations in Russia and Belarus
  2. Про avast!. Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 14 лютого 2016. 
  3. OPSWAT MetaDefender Cloud | Windows Anti-malware Market Share Report. MetaDefender Cloud. Архів оригіналу за 29 липня 2019. Процитовано 24 січня 2019. 
  4. Avast worth 'upwards of $2 billion'; no IPO before 2017. Reuters (англ.). 29 жовтня 2015. Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 24 січня 2019. 
  5. Акохідо, Байрон (27 грудня 2012). Avast gives premium anti-virus tools to schools [Avast дає школам преміумні антивірусні засоби]. USA Today (англійською). Архів оригіналу за 22 квітня 2015. Процитовано 23 червня 2016. [ангажоване джерело]
  6. Are You One Of Avast’s 400 Million Users? This Is Why It Collects And Sells Your Web Habits. Архів оригіналу за 16 вересня 2020. Процитовано 11 грудня 2019. 
  7. Официальное заявление Avast по поводу ситуации в Украине. blog.avast.com (рос.). Процитовано 28 жовтня 2022. 
  8. Сравнить антивирусы | Выберите оптимальную защиту | Avast. www.avast.ru (рос.). Архів оригіналу за 14 жовтня 2016. Процитовано 8 червня 2017. 
  9. Новая версия Avast Antivirus (сравнение версий). SoftOk (ru-RU). Архів оригіналу за 22 липня 2017. Процитовано 8 червня 2017. 
  10. Продукти avast!. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 14 лютого 2016. 
  11. Тест антивірусів на швидкодію, рейтинг антивірусів, найшвидший антивірус. Anti-Malware.ru. лютий 2010. Архів оригіналу за 4 серпня 2016. Процитовано 21 червня 2011. 
  12. Официальное заявление Avast по поводу ситуации в Украине. blog.avast.com (рос.). Процитовано 19 січня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]

  • www.avast.ua — офіційний сайт «Avast Antivirus». (укр.)