Dr. Mario

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dr. Mario
Розробник Nintendo Research & Development 1
Видавець Nintendo
Дистриб'ютор Nintendo eShop
Жанр(и) Головоломка
Платформа NES, SNES, Nintendo VS. System, PlayChoice-10, Game Boy, Game Boy Advance
Дата випуску Японія 27 липня 1990 р.
США 14 жовтня 1990 р.
Режим гри Однокористувацький, багатокористувацький (2 гравця)
Мова англійська
Творці
Ігродизайнер(и) Гунпей Йокоїd
Композитор(и) Hirokazu Tanakad
Технічні деталі
Носій цифрове завантаження[d]
Mario
CMNS: Dr. Mario у Вікісховищі

Dr. Mario (яп. ドクターマリオ, Dokutā Mario) — відеогра в жанрі головоломки, розроблена компанією Nintendo і видана 27 липня 1990 р. на консоль NES і пізніше на SNES, Game Boy і Game Boy Advance.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Приклад ігрового процесу

Ігровим полем слугує пляшечка, в якій містяться різнокольорові віруси: жовті, червоні та сині. Лікар Маріо періодично вкидає до пляшечки пігулки, кожна з яких випадковим чином складається з двох частин однакового або різного кольору: жовтого, червоного та синього. Таким чином є 6 комбінацій кольорів: червоний-червоний, червоний-синій, синій-синій, червоний-жовтий, жовтий-жовтий, синій-жовтий. Гравець може керувати падінням пігулки, спрямовуючи її вбоки чи обертаючи, і коли чотири елемента одного кольору стають в ряд (половинки пігулок або віруси), вони знищуються. Віруси при цьому зупиняють пігулки, що падають на них згори. В кутку екрана міститься лупа, під якою показано віруси яких кольорів ще лишилися. Коли Маріо вкидає пігулку, в його руці з'являється наступна, що дозволяє гравцеві продумати тактику. Метою є знищити на кожному рівні всі віруси до того, як пляшечка заповниться. Всього в грі 20 рівнів, але по їх завершенню можна продовжити грати й далі. Після кожного 5-го рівня на середній та високій швидкості показується заставка, де віруси сидять на дереві. За знищення вірусів нараховуються очки, рахунок зростає зі швидкістю гри і додаткові очки присуджуються за знищення кількох вірусів за раз.

На початку гри пропонується обрати рівень складності, швидкість гри та музику — жваву чи повільну (або вимкнути її).

Двоє гравців можуть грати на одній приставці, змагаючись у швидкості знищення вірусів. Тоді на екрані показується дві пляшечки без Маріо і лупи. За кожну перемогу видається корона, а метою є першим отримати 3 корони. Кожен з гравців може обрати для себе власні налаштування[1].

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Dr. Mario отримала від журналу «Nintendo Power» номер 134 в переліку 200 найкращих відеоігор[2]. Сайт ScrewAttack визнав цю гру 7-ю з-поміж усіх найкращих ігор про Маріо[3]. Згідно IGN, Dr. Mario займає 51-у позицію в переліку найкращих ігор для NES[4]. За оцінками GamesRadar, в тому ж переліку Dr. Mario займає 13-е місце[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dr. Mario Instruction Booklet. Nintendo. 1990. с. 3—11.
  2. «NP Top 200». Nintendo Power. 200. February 2006. pp. 58–66
  3. Top 10 Mario Games | ScrewAttack.com. web.archive.org. 11 грудня 2013. Архів оригіналу за 11 грудня 2013. Процитовано 1 липня 2019.
  4. 51. Dr. Mario - Top 100 NES Games - IGN. www.ign.com. Архів оригіналу за 5 листопада 2019. Процитовано 1 липня 2019.
  5. Feature, GamesRadar Staff 2016-07-28T17:44:00 209Z. The best NES games of all time. gamesradar (англ.). Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 1 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]