Ferrari SF-24

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ferrari SF-24
Серія Формула-1
Інженер (и)
  • Енріко Карділе (технічний директор – шасі)
  • Фабіо Монтеккі (головний інженер – концепція автомобіля)
  • Енріко Ракка (керівник відділу постачання та виробництва)
  • Тіціано Баттістіні (керівник відділу дизайну шасі)
  • Марко Адурно (керівник відділу продуктивності)
  • Лоїк Бігуа (керівник відділу аеродинамічних операцій)
  • Дієго Тонді (керівник відділу аеродинамічних розробок)
  • Рорі Бірн (технічний консультант)
Конструктор Феррарі
Попередня Ferrari SF-23
Технічні характеристики
Шасі Монокок із вуглецевого волокна та пристрій захисту кабіни Halo
Підвіска (передня) Подвійний поперечний важіль з штовхаючим стрижнем
Підвіска (задня) Подвійний поперечний важіль з тяговим стрижнем
Довжина >5 500 мм
Ширина 2 000 мм
Висота 970 мм
Колісна база ≤3 600 мм
Двигун Ferrari 066/12
1.6 л V6 з безпосереднім уприскуванням, з турбонаддувом, обмеженим до 15000 обертів на хвилину, із середнім розташуванням та приводом на задні колеса
Електродвигун Ferrari
Кінетичні та теплові системи рекуперації енергії
Акумулятор Літій-іонний
Трансмісія 8 швидкостей + 1 задня
Вага 798 кг
Шини Pirelli P Zero (сліки)
Pirelli Cinturato (дощові)
Історія виступів
Команда Scuderia Ferrari
Пілоти Монако Шарль Леклер
Іспанія Карлос Сайнс мол.
Велика Британія Олівер Берман
Дебют Гран-прі Бахрейну 2024
Остання гонка Гран-прі Канади 2024
 Гонки   Перемоги    Подіуми    Поули   Найшв.  
9 2 9 1 2


Ferrari SF-24 (також відомий під своєю внутрішньою назвою як Project 676)[1]болід Формули-1, розроблений і виготовлений Феррарі для участі в чемпіонаті Формули-1 2024 року. Пілотами стали Шарль Леклер та Карлос Сайнс молодший. Резервний пілот Олівер Берман підміняв Сайнса на Гран-прі Саудівської Аравії через те, що в іспанця був діагностований апендицит.[2] На наступному Гран-прі Австралії Сайнс здобув першу перемогу в сезоні за кермом SF-24, а його товариш по команді Леклер фінішував позаду нього. На Гран-прі Монако Леклер здобув перший поул для SF-24, перервавши серію поулів Макса Ферстаппена.

Підсумок сезону

[ред. | ред. код]

SF-24 дебютував на Гран-прі Бахрейну, де Карлос Сайнс молодший приніс команді перший подіум у сезоні, фінішувавши третім. Шарль Леклерк, який кваліфікувався другим, фінішував гонку четвертим після того, як протягом усієї гонки мав проблеми з гальмами.[3]

На Гран-прі Саудівської Аравії Сайнс був змушений відмовитись від участі після двох практик через апендицит. Його замінив резервний пілот Феррарі Олівер Берман, який кваліфікувався одинадцятим та фінішував сьомим. Леклер, тим часом, кваліфікувався другим і фінішував третім після того, як Серхіо Перес випередив його раніше в гонці.[4]

Під час Гран-прі Австралії Сайнс знову повернувся до гонки після двох тижнів відновлення та кваліфікувався другим. Його напарник по команді, Леклерк, кваліфікувався п'ятим, але був підвищений до четвертого місця на старті після того, як Серхіо Перес отримав штраф у вигляді трьох місць на стартовій решітці. Протягом усієї кваліфікації Феррарі демонстрували тиск на Ред Булл за поул. У самій гонці Сайнс випередив поул-ситера Макса Ферстаппена на другому колі та вийшов в лідери, причому нідерландець згодом зійшов із змагань через несправність гальм на 4-му колі, що стало його першим сходом в гонці з 2022 року. Сайнс приніс першу перемогу для Феррарі в сезоні, в той час як його напарник Леклер фінішував другим позаду нього, що також принесло перший фініш на найвищих двох позиціях для італійської стайні після Гран-прі Бахрейну 2022 року. Леклер також заробив додаткове очко, встановивши найшвидше коло в гонці. Гонка завершилася позаду автомобіля безпеки після аварії на останньому колі Джорджа Рассела з Мерседес.[5]

Гран-прі Японії Сайнс стартував четвертим на стартовій решітці, а його напарник Леклер — восьмим. Під час гонки Феррарі експериментувала з різноманітною стратегією: Сайнс скористався стратегією двох зупинок, а Леклер — однієї зупинки. Леклер впевнено зберігав стан своїх шин під час стратегії однієї зупинки, на шляху до фінішу четвертим. Сайнс фінішував попереду напарника на третьому місці, не зумівши наздогнати Серхіо Переса, який фінішував другим.[6] На Гран-прі Китаю Сайнс кваліфікувався до спринту п'ятим та фінішував на цій же позиції в спринті. Леклер кваліфікувався сьомим та пробився на четверте місце в спринті після сутички з напарником.[7] В основній кваліфікації Сайнс показав сьомий час, одразу позаду Лелера, який кваліфікувався шостим. Леклер та Сайнс фінішували четвертим та п'ятим відповідно, повторивши результат спринту.[8]

На Гран-прі Маямі Леклер кваліфікувався до спринту другим та фінішував на цій же позиції. Сайнс кваліфікувався п'ятим і так само фінішував, не зумівши обійти повільніший РБ Данієля Ріккардо на вузькій трасі. [9] До основної гонки Леклер та Сайнс кваліфікувались другим та третім відповідно. Леклер фінішував третім, поступившись Максу Ферстаппену та Ландо Норрісу, який скористався вдалим піт-стопом під час автомобіля безпеки. Сайнс фінішував четвертим, але отримав штраф в п'ять секунд за зіткнення з Оскаром Піастрі, який відкинув його на п'яте місце.[10][11] На Гран-прі Емілії-Романьї Леклер з Сайнсом кваліфікувалися четвертим і п'ятим відповідно, але на стартовій решітці обидва пілоти піднялися на одне місце вище, оскільки Піастрі отримав три штрафні позиції на старті.[12] В гонці Леклер фінішував третім, а Сайнс пропустив Піастрі під час піт-стопу та фінішував п'ятим.[13]

На Гран-прі Монако Леклер здобув перший поул Феррарі в сезоні, перервавши серію поулів Ферстаппена, а Сайнс кваліфікувався третім.[14][15] В гонці Леклер здобув свою першу домашню перемогу, лідируючи від старту до фінішу. Сайнс отримав прокол від контакту з Піастрі на першому колі, але гонка була зупинена після зіткнення Серхіо Переса з двома пілотами Хаас. Сайнсу було дозволено рестартувати з третьої позиції, оскільки пілоти не встигли завершити перше коло перед зупинкою гонки. Він так і завершив гонку третім, що принесло другий подвійний подіум Феррарі в сезоні.[16]

Результати

[ред. | ред. код]
Рік Команда Двигун Шини Пілот Гран-прі Очки Місце
БАХ САУ АВС ЯПО КИТ МАЯ ЕМІ МОН КАН ІСП АВТ ВЕЛ УГО БЕЛ НІД ІТА СІН АЗЕ КАТ США МЕХ САП ЛВГ АБУ
2024 Scuderia Ferrari Ferrari 066/12 P Монако Шарль Леклер 4 3 2 4 44 32 3 1 Схід 252* 2*
Іспанія Карлос Сайнс мол. 3 Т 1 3 55 55 5 3 Схід
Велика Британія Олівер Берман 7
Джерело:[17][18]

* Сезон триває.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Fans, Scuderia (21 лютого 2024). Ferrari SF-24: a Formula 1 project that started 10 months in advance. Scuderia Fans (амер.). Процитовано 25 травня 2024.
  2. Cleeren, Filip (8 березня 2024). Bearman replaces Sainz at Ferrari for Saudi Arabian GP after appendicitis diagnosis. autosport.com (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  3. Cobb, Haydn (2 березня 2024). Leclerc had "more than 100 degrees split" in brake temperature in F1 Bahrain GP. motorsport.com (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  4. Verstappen seals victory as Bearman scores points in Jeddah. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  5. Sainz storms to victory amid drama in Australia. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  6. Verstappen leads home Perez for Red Bull one-two in Japan. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  7. Verstappen beats Hamilton in dramatic Shanghai Sprint. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  8. Verstappen charges to victory in action-packed Chinese GP. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  9. Verstappen charges to Sprint race win over Leclerc. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  10. Norris beats Verstappen for breakthrough maiden F1 victory. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  11. Sainz hit with five-second time penalty in Miami. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  12. Piastri loses front-row grid slot after penalty for impeding Magnussen | Formula 1®. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  13. 2024 Emilia Romagna Grand Prix race report and highlights: Verstappen holds off thrilling late charge from Norris to win Emilia-Romagna Grand Prix | Formula 1®. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  14. Leclerc beats Piastri and Sainz to home pole. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  15. Verstappen pinpoints main issue in Monaco qualifying. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  16. 2024 Monaco Grand Prix race report and highlights: Leclerc clinches long-awaited home win in Monaco ahead of Piastri and Sainz after early drama | Formula 1®. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 26 травня 2024.
  17. 2024 Constructor Standings. Formula 1® - The Official F1® Website (англ.). Процитовано 25 травня 2024.
  18. Ferrari SF-24 • STATS F1. www.statsf1.com. Процитовано 25 травня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]