Jacobaea erucifolia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Jacobaea erucifolia
суцвіття
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Jacobaea
Вид:
J. erucifolia
Біноміальна назва
Jacobaea erucifolia
Синоніми

Senecio erucifolius L.

Jacobaea erucifolia (жовтозілля павутинясте або жовтозілля еруколисте як Senecio erucifolius[1][2] — вид рослин з родини айстрових (Asteraceae), поширений у Європі й на південний схід до північного Ірану й на схід до центральної Азії та Сибіру.

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна рослина, трава 50–150 см заввишки. Листки з лінійно-ланцетними лопатями, до 6 мм завширшки, надрізаними на нечисленні часточки. Кошики 2–2.5 см шириною. Внутрішні листочки обгортки ланцетоподібні, 4.2–4.5 мм завдовжки, зовнішні листочки обгортки в кількості 5–6, шилоподібні, в 2–3 рази коротші від внутрішніх. Язичкових квіток 10–15. Сім'янки циліндричні, клиноподібні[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у Європі й на південний схід до північного Ірану й на схід до центральної Азії та Сибіру[3][4].

В Україні вид зростає на засолених луках, по берегах річок, на степових схилах — в Закарпатті (Великоберезнянський р-н, с. Малий Березний, м. Рахів, гора Плішка, Ужгород), Лісостепу та Лівобережному Злаково-Луговому Степу, нерідко заходить в Полісся та Крим[2].

Використання[ред. | ред. код]

Рослина використовується в пластирах, мазях і припарках. Цей вид споріднений зі звичайним, Senecio vulgaris, і, як кажуть, має подібні властивості. Потрібно використовувати з обережністю, через токсичність. Усі частини рослини отруйні для багатьох ссавців, у тому числі й людини. Токсин впливає на печінку і має кумулятивний вплив. Деяким ссавцям, наприклад кроликам, рослина не завдає шкоди, і вони часто шукають її. Різні птахи також їдять листя і насіння[5].

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Senecio erucifolius // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наукова думка, 1987. — С. 344. (рос.)(укр.)
  3. Plants of the World Online — Kew Science. Архів оригіналу за 21 вересня 2020. Процитовано 04.05.2019. (англ.)
  4. Euro+Med Plantbase. Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 04.05.2019. (англ.)
  5. Jacobaea erucifolia. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 19.04.2022. (англ.)