Lokiceratops

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Lokiceratops
Період існування: пізня крейда (кампан), ~78.1 млн р. т.
Реконструйований скелет, відомий матеріал помаранчевого кольору
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Архозаври (Archosauria)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Родина: Цератопсиди (Ceratopsidae)
Підродина: Centrosaurinae
Клада: Albertaceratopsini
Рід: Lokiceratops
Loewen et al., 2024
Вид:
L. rangiformis
Біноміальна назва
Lokiceratops rangiformis
Loewen et al., 2024

Lokiceratops (що означає «рогате обличчя Локі») — рід центрозаврових цератопсових динозаврів із пізньокрейдяної (кампанської) формації Джудіт-Ривер у Монтані, США. Рід містить один вид, L. rangiformis, відомий з більшої частини черепа та частково скелета[1].

Чотири інших цератопси відомі з того ж стратиграфічного періоду, що й Lokiceratops — більше, ніж у будь-якому іншому місцезнаходженні — що свідчить про те, що ця клада була дуже багатоманітною упродовж пізньої крейди на півночі Ларамідії.

Викопні рештки Lokiceratops приблизно на 20 % більші, ніж передбачувані такої ж дорослі особини цератопса Medusaceratops. Довжина основи черепа локіцератопса становить приблизно 0,95 метра, а загальна довжина) — 1,92—1,99 метра[1]. Голотипний екземпляр, ймовірно, був близько 6,7 метра завдовжки та важив близько 5 тонн. Відтак, це один з найбільших відомих центрозаврів[2].

На відміну від своїх найближчих родичів, локіцератопс, схоже, не мав носового рогу. Другий надтім'яний ріг — гіпертрофований і клиноподібний, вигнутий латерально в тій же площині, що й оборка. Ці роги більші, ніж будь-які інші відомі окостеніння оборки у центрозаврів[1][3].

Історія відкриття

[ред. | ред. код]

Голотипний зразок Lokiceratops, EMK 0012, був знайдений Марком Ітманом у 2019 році в кар'єрі Локі, звідки й походить його ім'я. Ця місцевість розташована в пустелі поблизу Мілк-Ривер і міста Рудьярд в окрузі Хілл, на півночі Монтани, США, недалеко від канадського кордону. Зразок був знайдений розчленованим, але зв'язним, більша частина матеріалу демонструвала певний ступінь пластичної деформації внаслідок стиснення[1]. Голотип включає багато кісток черепа та фрагменти посткраніального скелета, зокрема задній шийний хребець, складний криж та пов'язані з ним спинний і хвостовий хребці, ізольований хвостовий хребець і шеврон, зрощені права лопатка та коракоїд грудного поясу, а також клубові та сідничні кістки тазового поясу[1].

У 2024 році міжнародна команда дослідників на чолі з Марком А. Лоуеном (Mark A. Loewen) та Джозефом В. Сертічем (Joseph J. W. Sertich) опублікувала в журналі PeerJ опис Lokiceratops rangiformis як нового роду та виду центрозаврових цератопсів, на основі цих викопних решток.

Навколишнє середовище

[ред. | ред. код]

Кар'єр Локі характеризується вуглецевими дрібнозернистими пісковиками, алевролітами та аргілітами з особливостями відкладення, що вказує на погано дреновану річкову систему. У кар'єрі зустрічаються луска й молюски, а також обвуглені фрагменти рослин і дерева, а також намистини бурштину[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г д е Loewen, Mark A.; Sertich, Joseph J. W.; Sampson, Scott; O’Connor, Jingmai K.; Carpenter, Savhannah; Sisson, Brock; Øhlenschlæger, Anna; Farke, Andrew A.; Makovicky, Peter J.; Longrich, Nick; Evans, David C. (2024). Lokiceratops rangiformis gen. et sp. nov. (Ceratopsidae: Centrosaurinae) from the Campanian Judith River Formation of Montana reveals rapid regional radiations and extreme endemism within centrosaurine dinosaurs. PeerJ (англ.). 12: e17224. doi:10.7717/peerj.17224. ISSN 2167-8359.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Colorado State University (2024). Newly discovered dinosaur boasts big, blade-like horns. EurekAlert!. AAAS. Процитовано 20.06.2024.
  3. Loewen, Mark (20 червня 2024). Loki’s horned dinosaur wielded a pair of giant blades. The University of Utah (амер.). Процитовано 21 червня 2024.