Крех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mergus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крех
Крех великий, самець
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Підродина: Крехові (Merginae)
Рід: Крех (Mergus)
Linnaeus, 1758
Види
  • Див. текст
Посилання
Вікісховище: Category:Mergus
Віківиди: Mergus
ITIS: 175184
NCBI: 8877
Fossilworks: 39627

Крех[1] (Mergus) — рід водоплавних птахів родини качкових.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Крехи населяють переважно лісові ландшафти з водоймами в Євразії, Північній та Південній Америці. Вони віддають перевагу внутрішнім водоймам, тільки крех середній є звичайним у морських біотопах.

Це великі або середні за розміром качки. Мають типову для водоплавних птахів будову — тіло видовжене, сплюснуте у спинно-черевній площині. Забарвлення типове для видів, що живляться рибою — темне зверху і світле знизу. Оперення має коричневі, та/або зелені відтінки, більшість має слабко виражений «чуб». Крехи добре пірнають, основу їхнього раціону складає риба, яку вони утримують зубцями, розміщеними по краях видовженого дзьоба (у більшості качок замість них наявні плоскі рогові пластини).

Гнізда влаштовують або в дуплах дерев, або в укритті під камінням або кущами, зазвичай недалеко від річок, озер або моря.

Таксономічні стосунки[ред. | ред. код]

Починаючи з 1980-х рр. два види, які раніше відносили до роду Mergus, виділяють у самостійні роди. Це крех малий (Mergellus albellus), якого виділяють у монотиповий рід Mergellus та американський вид крех жовтоокий (Lophodytes cucullatus), який виділяють у рід Lophodytes. Крім згаданих родів близьку спорідненість з крехами мають гоголі (Bucephala).

У цілому представники родів Mergus, Lophodytes, Mergellus і Bucephala мають подібну біологію, у тому числі унікальну серед усіх гусеподібних анатомічну особливість: виїмка у задній частині грудної клітки відсутня, а отвори закриті кісткою.

Види[ред. | ред. код]

Рід нараховує 5 видів, у тому числі 1 вимерлий в історичний час, а також 2 викопних:

Викопні:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Анотований список назв птахів фауни України. — К. — Львів, 2007. — 111 с. — ISBN 966-8734-08-4.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Фауна мира: птицы: Справочник / Галушин В. М., Дроздов Н. Н., Ильичев В. Д. и др. — М. : Агропромиздат, 1991. — 311 с.