Millennium (фабрика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Millennium
Тип корпорація
Галузь виготовлення кондитерської продукції
Засновано 1999
Штаб-квартира Україна Україна, Дніпро
Ключові особи Дверіс Євген Борисович, Шаринов Євгеній Павлович
Продукція "Millennium", «Любимов», «Oskar le Grand», «Disney» та «Золотой Запас»
Офіційний сайт Millennium

Millennium — українська кондитерська фабрика у місті Дніпро та однойменна торгова марка.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія Millennium заснована в 1999 році, і на той час була єдиним великим виробництвом кондитерської продукції, створеним з нуля — усі інші використовували потужності комбінатів, побудованих ще за радянських часів[1]. На момент створення Millennium команда складалася з 20 людей (станом на 2019 рік, ця кількість збільшилася до 3000[2]).

У 2000 році компанія першою в Україні почала виробництво пористого шоколаду[3] (за ліцензією німецького бренду Mauxion). Досі саме цей тип шоколаду залишається «візитівкою» компанії — близько 50 % виробництва на фабриці відведено під цей продукт.

У 2001 році компанія також була першою, хто випустив в Україні шоколад з цільним горіхом — Millenium Gold. Для нього також була розроблена фірмова обгортка з вирізом — цей дизайн протримається майже незмінним більше десятиліття.

У 2004 році фабрика вийшла на новий для себе ринок шоколадних цукерок, створивши ще один відомий бренд — «Любимов»[4]. А в 2006-му році на світ з'явився Oskar Le Grand — шоколад в тонкій плитці, яка дозволяє краще відчувати нюанси смаку.

Починаючи з 2009 року, налагоджено виробництво обгортки, яке до цього використовувалося тільки в Швейцарії та Японії. Лінії «Freshpack» упаковують цукерки без доступу повітря і дозволяють довше зберегти їх свіжими[джерело?].

Компанія часто експериментує зі смаками та форматами нових продуктів. У 2010-х роках Millennium відкриває для себе нові ринки, а для українських покупців — нові рецепти шоколаду. Так на світ з'являються «європейські колекції»: екстрачорний брют, а згодом — колекція Discover Europe[5]. В ній кожна плитка шоколаду присвячена певній країні та її кондитерським традиціям: Швейцарія (молочний з цільним мигдалем), Бельгія (чорний з сіллю) і Франція (екстра-молочний) і т. д..

У 2016 році торгова марка стала переможцем у кількох номінаціях в рамках професійної бізнес-премії «Leader of Year Import Export Award». Того року експортні продажі шоколадній фабрики Millennium в два рази перевершили показник 2015 року[джерело?].

Наприкінці 2018 року з'явився новий каталог шоколаду «Fruits & Nuts». В рецепті шоколад та цільні горіхи зустрічаються з сухофруктами, що за словами керівництва — дуже складний процес.

Наразі продукція компанії експортується у 25 країн світу, і за словами маркетинг-директора Аріни Шебанової, в різних країнах популярністю користуються різні продукти[3]. Так, в Китаї більше полюбляють чорний шоколад, в Європі — молочний, а частка пористого шоколаду на українському ринку більша, ніж в інших країнах.

Виробник багатьох брендів шоколаду та цукерок: «Millennium», «Любимов», «Oskar Le Grand» та інші. Шоколад фабрики експортується в більш ніж 30 країн світу[2], серед яких США, Австралія, Китай, ОАЕ, країни Євросоюзу, південно-східну і західну Азію.

Продукція компанії експортується в 30 країн світу.

За результатами досліджень, 85 % населення України знайомі з продукцією фабрики[джерело?].

Бренд є спонсором українських телевізійних шоу: «Танці з зірками» та «Орел і решка».

Основні продукти[ред. | ред. код]

Шоколад Millenium
Шоколад Fruits nuts & chocolate

Продуктовий каталог[6] Millennium складається як з плиткового шоколаду, так і з шоколадних цукерок. Основні продукти:

  • Шоколад Millennium. Асортимент налічує багато підвидів: Golden Nut (шоколад з цільним горіхом), Favorite (плитки з часткою какао 70 % — 80 %), Air (пористий), Discover Europe (тематичний шоколад, присвячений країнам Європи) та ін.
  • Шоколадні цукерки: Millennium Elegance Асорті (6 оригінальних форм цукерок та 7 начинок), Millennium Riviera (цукерки в формі «човника» з преміальними горіхами), Ocean Story (мармуровий шоколад у вигляді морських фігурок), Gold Series (цукерки з цільними горіхами великого калібру);
  • Шоколад «Любимов». Під цим брендом випускається як плитковий шоколад, так і цукерки в формі серця. Також під брендом «Любимов» представлені інші кондитерські вироби: фрукти в шоколаді, мигдаль в трюфелі, пташине молоко.
  • «Любимов» та українська художниця Євгенія Гапчинська випустили спільну колекцію шоколаду в ексклюзивному оформленні, що змінюється кожного сезону.
  • Oskar Le Grand — колекційні сорти шоколаду (72 % з Еквадору та 82 % з Сен-Томе) у супер-тонких плитках. Під брендом також випускаються трюфельні цукерки.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • У 2016 році торгова марка стала переможцем у кількох номінаціях в рамках професійної бізнес-премії «Leader of Year Import Export Award»[7].
  • У грудні 2018 року «Українська народна премія» визнала Millennium найкращим продуктом в категорії «шоколад»[8].
  • У травні 2018 року рейтинг «Фаворити успіху» визнав Millennium найкращим продуктом у своїй категорії[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История компании. millennium.dp.ua. Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 19 лютого 2019.
  2. а б 20 лет, 30 стран, 3000 сотрудников: как делают шоколад в Украине. korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 25 лютого 2019. Процитовано 13 березня 2019.
  3. а б Маркетинг-директор Millennium: «Чем более развит рынок, тем больше места для новых ниш». Информационно-аналитический портал Sostav.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 19 лютого 2019.
  4. Millennium: как эволюционировал шоколад в Украине. LIGA. 1 березня 2019. Процитовано 13 березня 2019.
  5. Discover Europe - новые вкусы Millennium. millennium.dp.ua. Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 19 лютого 2019.
  6. Каталог. millennium.dp.ua. Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 19 лютого 2019.
  7. Подарок на двадцатилетие: «Украинская народная премия» назвала шоколад Millennium лучшим. biz.nv.ua. Архів оригіналу за 20 лютого 2019. Процитовано 19 лютого 2019.
  8. Подарунок на двадцятиліття: «Українська народна премія» назвала шоколад Millennium найкращим. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 12 лютого 2019.
  9. «Millennium» і «Любимов» знову назвали найкращими. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 12 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]