Ovoo gurvel

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ovoo gurvel
Період існування: пізня крейда, 80 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Варанові (Varanidae)
Рід: Ovoo
Norell, Gao, & Conrad, 2008
Вид:
O. gurvel
Біноміальна назва
Ovoo gurvel
Norell, Gao, & Conrad, 2008

Ovoo gurvel — вимерла ящірка пізньої крейди в Монголії. Це одна з найменших і найдавніших варанів. Його було описано в 2008 році. У черепі Овоо є пара з двох маленьких кісток, які не зустрічаються в жодної іншої ящірки.

Класифікація[ред. | ред. код]

Ovoo — одна з багатьох пізньокрейдяних ящірок, що належать до групи під назвою Varanoidea. Особливості, що пов’язують його з цими ящірками, включають округлу морду та відсутність контакту між верхньою щелепою та лобовими кістками. Філогенетичний аналіз, проведений з його першим описом, помістив його в підродину варанових. Ovoo є найдавнішим відомим представником Varaninae. З інших монгольських вараноїдів Aiolosaurus був поміщений як базальний член Varanidae (родини, до якого належить Varaninae), а Cherminotus був поміщений до Lanthanotinae (ще одна підродина в Varanidae). За своїм віком Ovoo, Aiolosaurus, Cherminotus можуть бути представниками першої радіації варанів. Пізньокрейдові вараноїди Saniwides і Telmasaurus такі ж старі, як ці ящірки, і традиційно вважалися найдавнішими варанами, але в аналізі 2008 року вони були поміщені за межі родини варанів. Нижче представлена кладограма з аналізу[1]:

Varanoidea 

Mosasauria

"Saniwa" feisti

Necrosaurus cayluxi

Saniwides mongoliensis

Telmasaurus grangeri

 Varanidae

Aiolosaurus oriens

 Lanthanotinae 

Cherminotus longifrons

Lanthanotus borneensis

 Varaninae 

Ovoo gurvel

Saniwa ensidens

Varanus


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Norell, M.A.; Gao, K.-Q.; Conrad, J. (2008). A new platynotan lizard (Diapsida: Squamata) from the Late Cretaceous Gobi Desert (Ömnögov), Mongolia (PDF). American Museum Novitates. 3605: 1—22. doi:10.1206/0003-0082(2008)3605[1:ANPLDS]2.0.CO;2.