Party Like a Russian

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Party Like a Russian»
Пісня Роббі Вільямс
з альбому The Heavy Entertainment Show
Випущено 30 вересня 2016
Тип сингл
Записано червень-липень 2015
Мова англійська
російська(декілька слів)
Тривалість 3:02
Лейбл Columbia Records
Автор слів Роббі Вільямс
Гай Чемберс
Кріс Гіт
Продюсер Гай Чемберс
Річард Флек
Композитор Роббі Вільямс
Гай Чемберс
Сергій Прокоф'єв(сепмли)
Хронологія Роббі Вільямс
The Days
(2014)
«Party Like a Russian»
2016
Love My Life
(2016)

Музичне відео
«Party Like a Russian» на YouTube

«Party Like a Russian» — пісня британського співака Роббі Вільямса, яка була випущена як головний сингл його одинадцятого студійного альбому The Heavy Entertainment Show (2016). Пісня була опублікована у Великій Британії 30 вересня 2016 року й написана Роббі Вільямсом, Гаєм Чемберсом та Крісом Гітом. Приспів композиції містить семпл «Монтеккі й Капулетті» Сергія Прокоф'єва.

Значення[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

В електронному листі, який з'явився внаслідок Зламу пошти Суркова — оприлюднення даних електронної пошти приймальні Владислава Суркова українськими кібер-активістами — повідомлялося, що російський бізнесмен Роман Абрамович найняв Вільямса для проведення новорічного обіду для найближчого оточення президента Путіна[1][2]. Вечірка відбулася в Москві у 2014 році і, схоже, стала натхненням для створення «Party Like a Russian»[1].

Текст[ред. | ред. код]

Ця пісня є відбиттям ідеї російського безтурботного «гульбищинського» життя[3]. Вільямс сказав:

«Частиною британської ідентичності є те, що ми всі віримо, що є найкращими у влаштуванні вечірок, більшість націй так думають про себе… але не існує іншої такої вечірки, як російська»[4].

Загалом у тексті пісні йдеться про російських олігархів, які витрачають величезні суми грошей за кордоном на шкоду російському народу, причому велика частина цих грошей йде на безглузді яхти та інші ексцеси. Вільямс співає[5]:

«Я ставлю банк у машину,

Всередину літака, всередину човна

Потрібна половина західного світу

Просто щоб тримати мій корабель на плаву».

Кліп[ред. | ред. код]

Відеокліп на пісню висміює гедоністичні вечірки російської еліти. Він викликав критику за представлене стереотиповане зображення російської культури. Так, у кліпі Вільямс співає про лідера, який «зменшує гроші цілої нації, бере гроші й будує власну космічну станцію», і додає: «Немає спростування чи суперечки — я сучасний Распутін», а жінки, одягнені як балерини, танцюють навколо співака[6].

Критика[ред. | ред. код]

Російський державний телеканал «Вести» показав спеціальний фрагмент відео, зазначивши, що тема росії — це все, що могло врятувати співака, чия популярність «останніми роками ставала не реальністю, а спогадом»[7].

Таблоїдна газета Life опублікувала «експертний огляд», в якому стверджується, що Вільямса більше ніколи не запросять виступати в країні, оскільки, по-перше, співак висміює саме тих, хто його «оплачував його виступи», а по-друге, росіяни можуть пробачити подібний гумор і самоглузування лише «своїм», але аж ніяк не іноземцям[8].

Роман Попков, працівник олігарха у вигнанні Михайла Ходорковського, сказав, що вважає відео «лайном, бо воно передає дрібну, вульгарну російську еліту, що не має нічого спільного з естетикою, красою чи романтикою»[9].

Після припущень про те, що пісня косо критикує президента росії володимира путіна, Вільямс поспішив повідомити шанувальникам у Twitter, що пісня «безперечно не про містера Путіна»[10], і зазначив, що вона лише підкреслює той факт, що «росіяни — до смішного хороші веселуни».

Російський співак Юрій Лоза оцінив цю пісню більш позитивно, зазначивш: «Що Вільямс показав такого? У чому перегнув? Що ми можемо запросити балет? Так, (олігархи) можуть найняти будь-який балет та оркестр!»; «це посередня вечірка навіть не для олігарха, а для чиновника середньої ланки»[11]. Політична діячка Марія Баронова сказала, що відео вдало стереотипує невелику частину російського суспільства: «сьогоднішня еліта задоволена зображенням»[12].

Чарти[ред. | ред. код]

Чарти (2016) Позиція
Австрія Австрія (Ö3 Austria Top 40) 39
Бельгія Бельгія (Ultratop 50 Flanders) 18
Велика Британія Велика Британія (OCC, Singles) 68
Велика Британія Велика Британія (OCC, Download) 23
Італія Італія (FIMI) 42
Німеччина Німеччина (Official German Charts) 72
Словаччина Словаччина (Rádio Top 100) 38
СНД (TopHit) 181
Угорщина Угорщина (Rádiós Top 40) 12
Угорщина Угорщина (Single Top 40) 30
Франція Франція (SNEP) 66
Швейцарія Швейцарія (Schweizer Hitparade) 45
Шотландія Шотландія (OCC) 19

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kiev, Maxim Tucker. Email leak reveals Robbie entertained top Putin aide (англ.). ISSN 0140-0460. Процитовано 9 червня 2022.
  2. Злом Суркова: хактивісти кіберальянсу передали докази злому помічника президента РФ (1 Гб даних) - InformNapalm.org (Українська). web.archive.org. 13 серпня 2017. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 9 червня 2022.
  3. ShieldSquare Captcha. www.songfacts.com. Процитовано 9 червня 2022.
  4. Robbie Williams releases new single ‘Party Like a Russian’. Sony Music UK (амер.). 5 жовтня 2016. Процитовано 9 червня 2022.
  5. Robbie Williams – Party Like a Russian, процитовано 9 червня 2022
  6. Robbie Williams | Party Like A Russian (Official Video) (uk-UA) , процитовано 9 червня 2022
  7. Над кем смеетесь: "новый русский" клип Робби Уильямса бьет рекорды в Интернете. vesti.ru (рос.). Процитовано 9 червня 2022.
  8. Организаторы праздников: Песня о русских олигархах оставит Уильямса без заказов. Life.ru (рос.). 30 вересня 2016. Процитовано 9 червня 2022.
  9. Russians outraged by 'crude stereotyping' in Robbie Williams video. the Guardian (англ.). 5 жовтня 2016. Процитовано 9 червня 2022.
  10. https://twitter.com/robbiewilliams/status/781802781556477952. Twitter (укр.). Процитовано 9 червня 2022.
  11. ХОЖАТЕЛЕВА, Юлия (30 вересня 2016). Юрия Лоза о «русском» клипе Робби Уильямса: В чем он нас оскорбил? У нас олигархи еще не так гуляют!. kp.ru (рос.). Процитовано 9 червня 2022.
  12. Maria Baronova (1 жовтня 2016). Про клип вот этот вот. Facebook (рос.). Процитовано 9 червня 2022.