Riven: The Sequel to Myst

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Riven: The Sequel to Myst
Розробник Cyan Worlds
Видавець Red Orb Entertainment
Дистриб'ютор Steam, Good Old Games[1], Google Play і App Store
Жанр(и) Квест
Платформа Microsoft Windows, PlayStation, Mac OS, Saturn, Pocket PC
Дата випуску Windows/Mac OS
29 жовтня 1997
PlayStation
30 листопада 1997
Sega Saturn
9 квітня 1998
Pocket PC
20 грудня 2005
Режим гри однокористувацька гра[2]
Мова англійська[2], французька[2], італійська[2], німецька[2], іспанська[2], японська[2], польська[2] і російська[2]
Творці
Продюсер Rand Millerd
Режисер(и) Робін Міллер
Композитор(и) Робін Міллер
Технічні деталі
Носій компакт-диск, цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Myst
Попередня гра Myst
Наступна гра Myst 3: Exile
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Riven: The Sequel to Myst у Вікісховищі

Riven: The Sequel to Myst, або Rivenвідеогра жанру графічного квеста, створена братами Робіном Міллером (Robyn Miller) та Ренд Міллер (Rand Miller), є сіквелом оригінальному Myst. Випущена платформах Macintosh, Windows, PlayStation, Sega Saturn та Pocket PC.

Про назву гри[ред. | ред. код]

Riven — це назва світу, що грає ключове значення в дії гри. У сюжетній лінії Myst Riven був відомий як П'ятий світ, створений Геном (Gehn), батьком Атруса (Atrus). Як і всі світи, написані Геном, є нестійким і приреченим на смерть. Англійське слово «Riven» означає «розколотий, розщеплений»; так і в грі: світ поділений на п'ять нестабільних островів, між якими розташована величезна ущелина в формі зірки. Корінне населення світу розколоте на фракції: присутні як прихильники Гена, так і його противники.

З точки зору нумерології, можна відзначити таку магію цифр. Слово «Riven» складається з п'яти букв. На обкладинці гри третя буква назви «v» виглядає трохи крупніше інших, з іншого боку, V — це римська цифра «п'ять». Повна назва гри — Riven: The Sequel to Myst — також складається з п'яти слів. Цифра «п'ять» стала настільки знаковою для гри, що деякі сайти оголосили конкурс на виявлення прихованої цифри в пейзажах гри, її сценарії і навіть графічному оформленні коробки з грою. У самій грі цифра «п'ять» в тому чи іншому вигляді зустрічається регулярно.

Сюжет[ред. | ред. код]

Хоча Riven є продовженням гри Myst, події його в значній мірі залежать від роману «Myst: The Book of Atrus», випущеного в 1995. Сюжет гри є логічним продовженням першої частини й починає свій розвиток з світу D'ni, де знаходиться укладений у нього Атрус. Гравець знову приймає на себе роль Мандрівника (Stranger), та Атрус знову просить його про допомогу.

Ген, божевільний батько Атруса, кинувши свою сім'ю, за допомогою Мистецтва (Art) створив світ під назвою Riven, в якому проголосив себе Богом і покровителем населення; в цьому світі з числа мешканців він вибрав собі дружину по імені Катерина (Catherine). Однак жителі не хотіли залежати від Гена і висловили своє невдоволення тим, що відбувається. Крім того, при першій зустрічі Катерина закохалася в Атруса і пішла від Гена. У результаті Ген звернувся до крайніх заходів: він почав руйнувати новостворений світ в надії, що перелякане населення прибіжить до нього з благаннями про помилування і присягне йому на вірність. Але все вийшло інакше: проти тирана почалася партизанська війна, на чолі повстанців встала сама Катерина. Руйнування вийшли з-під контролю, світ помирав на очах. У результаті Гену все-таки вдалося взяти в полон Катерину, яку тепер і належить визволяти Страннику. Крім того, гравцеві необхідно позбутися й від самого Гена. Для цих цілей Атрус вручає Страннику книгу-пастку, в яку за допомогою обману необхідно заточити тирана при зустрічі.

В кінці своєї пригоди, відвідавши всі доступні в грі острова і світи, гравець укладає Гена в книгу-в'язницю, в Riven прибуває Атрус і забирає Катерину з собою, а сам світ тим часом руйнується. Останні кроки Мандрівник робить у порожнечу...

Варто відзначити, що в грі присутні дев'ять альтернативних кінцівок.

Світи[ред. | ред. код]

Докладніше: Світи Riven

У грі представлені наступні світи:

  • D'ni (K'veer) — початок гри. Атрус дає Страннику необхідні вказівки і відправлю його в нелегку подорож.
  • Riven — П'ятий світ Гена, в якому розгортається основна дія гри. Складається з п'яти островів, пов'язаних між собою химерної транспортною системою.
  • Age 233 — світ-будинок Гена. Являє собою занедбану землю, зруйновану та негостинну місцевість з маленькою вежею на вершині гори. Тут можна виявити книги-портали на всі п'ять островів світу Riven, в тому числі і на важкодоступний острів Prison Island.
  • Age 234 — світ, інформацію про який можна почерпнути лише з щоденників Гена. Однак ніхто ніколи його не бачив. Цілком можливо, що його взагалі не існує.
  • Tay — світ заколотників, той самий, що зображений на коробці з грою. Шлях до нього пролягає через прихований прохід на Jungle Island.

Острови Riven:

  • Temple Island — насправді, це не один острів, а два невеликих острівця, щільно прилягають один до одного. З визначних пам'яток можна відзначити великий золотий купол, що обертається кімнату і генератор.
  • Jungle Island — один з найбільших островів з розвиненою транспортною системою. У центрі острова знаходиться лагуна.
  • Crater Island (Book Assembly Island) — згаслий вулкан, у якого кратер до країв заповнився водою, утворивши невеличке озеро. Тут розташована фабрика Гена з виробництва паперу для нових книг.
  • Plateau Island — Ген використовує цей острів для вивчення погіршення стану світу Riven. Також острів грає церемоніальну роль.
  • Prison Island — самотнє гігантське дерево, перетворене Геном у в'язницю. Саме тут знаходиться Катерина, дружина Атруса. Доступ до острова можливий тільки через світ Age 233.

Критичні відгуки та рецензії[ред. | ред. код]

Оцінки
Видання Платформа
Mac Win PS1
Game Rankings[3] 95% 85% 73.4%

Гра отримала в основному позитивні відгуки від гравців і преси. Наприклад, журнал «Computer Gaming World» писав, що «ми отримали свою улюблену гру, але тільки під новою назвою». Крім того, цей же журнал хвалив графіком, але лаяв слабо опрацьовану інтерактивність гри[4].

  • Moby Games [Архівовано 18 січня 2011 у Wayback Machine.]- на даному сайті можна ознайомитися з деякими критичними відгуками гравців і професійними рецензіями.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Основна дія роману «Myst: The Book of Atrus» розгортається у світі Riven. Книга описує події, що відбуваються приблизно за 20 років до подій оригінальної гри Myst. Гра Riven може розглядатися як сіквел зазначеного роману.
  • Книга, що веде в Riven, зустрічається на самому початку гри Myst 3: Exile. Але так як Riven до того часу вже зруйновано, потрапити в нього неможливо.
  • Зображення та об'єкти з Riven зустрічаються в realMYST, Uru: Ages Beyond Myst та Myst V: End of Ages. Деякі символи тварин з Riven можна виявити і в Myst 4: Revelation (на мостина одній з кімнат).
  • В кінці гри Myst 4: Revelation Атрус повідомляє, що його дочка Йеша (Yeesha) часто відвідувала світ Tay, відомий у Riven як світ бунтівників. Звідси випливає, що у Атруса є книга-портал, ведуча туди.
  • 2 серпня 2006 Робін Міллер анонсував (за допомогою свого блогу[5]) онлайн-публікацію відеоролика для музичної композиції «Catherine's Freedom» з саундтрека до Riven, що отримав назву «Persistent Disparate Interchange».

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Good Old Games — 2008.
  2. а б в г д е ж и к Steam — 2003.
  3. Riven: The Sequel to Myst for PC — GameRankings. Архів оригіналу за 4 грудня 2008. Процитовано 17 березня 2011.
  4. «Myst Again», Computer Gaming World, січень 1998.
  5. # more Robyn Miller announces the online publication of the «Persistent Disparate Interchange» music video. Архів оригіналу за 10 липня 2011. Процитовано 17 березня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Myst