Tenontosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tenontosaurus
Час існування: рання крейда
115–108 млн р. т.

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Орнітоподи (Ornithopoda)
Підряд: Iguanodontia
Рід: Tenontosaurus
Ostrom, 1970
Види
  • T. tilletti Ostrom, 1970 (typ)
  • T. dossi Winkler, Murry & Jacobs, 1997
Посилання
Вікісховище: Tenontosaurus
EOL: 47460280
Fossilworks: 38741

Tenontosaurus  — рід травоїдних птахотазових динозаврів з групи орнітопод (Ornithopoda). Жив у середній крейді, приблизно 115—108 мільйонів років тому, на території сучасної Північної Америки.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Перший викопний зразок тенонтозавра був знайдений в окрузі Біг-Горн (штат Монтана) експедицією Американського музею природної історії (AMNH) у 1903 році. Подальші розкопки в тому ж районі протягом 1930-х років виявили ще 18 зразків і ще чотири екземпляри були знайдені в 1940-х роках. Незважаючи на велику кількість викопних зразків, тварина не була названа чи науково описана в цей період, хоча Барнум Браун з AMNH дав їй неофіційну назву «Tenantosaurus», що означає «сухожильна ящірка», посилаючись на величезну систему жорстких сухожиль вздовж спини і хвоста тварини.

У 1960-х роках Єльський університет розпочав довгострокові розкопки басейну Біг-Горн (формація Кловерлі) у штатах Монтана та Вайомінг. Експедицію очолив Джон Остром, команда якого виявила понад 40 нових зразків. Після своєї експедиції Остром став першим, хто описав і назвав тварину, назвавши її Tenontosaurus, невеликим варіантом написання неофіційного імені Брауна.

З 1970 року було зареєстровано багато інших екземплярів Tenontosaurus як з формації Кловерлі, так і з інших геологічних формацій, включаючи формацію Антлерс в Оклахомі, формацію Палуксі в Техасі, формацію Веян в Айдахо, формацію Кедр Маунтін в Юті та формацію Арундел у Меріленді.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма згідно з Butler et al, 2011.[1]

Ornithopoda

Orodromeus

Hypsilophodon

Zephyrosaurus

Yandusaurus

Changchunsaurus

Jeholosaurus

Gasparinisaura

Parksosaurus

Bugenasaura

Thescelosaurus

Iguanodontia

Talenkauen

Anabisetia

Rhabdodontidae

Tenontosaurus

T. tilletti

T. dossi

Dryomorpha

Dryosauridae

Ankylopollexia (включає Iguanodon та інші )


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Richard J. Butler, Jin Liyong, Chen Jun, Pascal Godefroit (2011). The postcranial osteology and phylogenetic position of the small ornithischian dinosaur Changchunsaurus parvus from the Quantou Formation (Cretaceous: Aptian–Cenomanian) of Jilin Province, north-eastern China. Palaeontology. 54 (3): 667—683. doi:10.1111/j.1475-4983.2011.01046.x.