Test Drive Unlimited

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Test Drive Unlimited
Розробник Eden Games
Melbourne House (PS2, PSP)
Видавець Atari
Дистриб'ютор Акелла
Жанр(и) аркада, авто-мотоперегони
Платформа Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation 2, PSP
Дата випуску
Режим гри Однокористувацька гра, багатокористувацька гра
Українська відсутня
Вік. обмеження CERO: BAges 12 and up
ESRB: E10+Everyone 10+
PEGI: PEGI 12
USK: 0USK 0
Творці
Режисер(и) Stéphane Baudetd[1], David Nadald[1], Stéphane Beleyd[1], Frédéric Jayd[1] і Pierre-Arnaud Lambertd[1]
Ігродизайнер(и) Боріс Меллет
Пол Нардассі
Художник(и) Бенойт Бучер
Технічні деталі
Рушій Havok
Носій DVD-ROM, UMD, цифрова дистрибуція
Test Drive
Попередня гра TD Overdrive: The Brotherhood of Speed
Наступна гра Test Drive Unlimited 2
Офіційний сайт

Test Drive Unlimited (укр. «Тест Драйв: Без обмежень»; скор. TDU) — відеогра серії Test Drive в жанрі аркадних авто- та мотоперегонів, видана Atari у 2006 році для ігрової консолі Xbox 360. У 2007 році Test Drive Unlimited був випущений для персональних комп’ютерів під управлінням Windows та консолей PlayStation Portable та PlayStation 2.

Test Drive Unlimited пропонує перегони по дорогах острова Оаху, на яких надається свобода пересування. Під час гри потрібно купувати нові автомобілі та мотоцикли, покращувати їхні характеристики та виконувати різноманітні завдання — перегони, перевезення вантажів, пасажирів тощо, а також купувати нові будинки. Багатокористувацька складова Test Drive Unlimited доповнює режим поодинокої гри та дозволяє гравцям брати участь у перегонних змаганнях та створювати ігрові клуби для спільної гри.

Розробка гри почалася в 2005 році. В ході створення було прийнято рішення вдосконалити онлайн-компонент і максимально опрацювати змагання з перегонів та поведінку автомобіля, а також надати гравцям величезний відкритий світ. Після випуску Test Drive Unlimited був добре сприйнятий ігровою пресою. Ігровий процес та багатокористувацькі функції були високо оцінені, але інтерфейс та звук зазнали критики. У 2011 році вийшло продовження «Test Drive Unlimited 2».

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Перегона на Dodge Challenger R/T. Дії Test Drive Unlimited відбуваються на гавайскому острові Оаху, відтвореному максимально похоже зі своїм реальним аналогом

Test Drive Unlimited — це 3D-аркадна перегонна гра. За сюжетом гри, головний герой, якого ми обираємо на самому початку, летить літаком на гавайський острів Оаху, де збирається побудувати кар’єру вуличного перегонника. На острові, відтвореному подібно до свого справжнього аналогу, гравцеві надається свобода пересування, як по дорогах, так і по бездоріжжю. Під час руху по острову можна знайти перегони, завдання, магазини або привернути увагу поліції. Також можна змагатися з будь-яким із зустрічних перегонників, які їздять по дорогах.

На початку гри потрібно купити будинок та машину. Різні будинки, які можна купити на острові, мають певну кількість гаражних місць для зберігання транспортних засобів. Поки гравець вільно досліджує острів, на мапі з'являються ключові місця, які містять дилерів автомобілів та мотоциклів, агентства з прокату автомобілів, магазини тюнінгу, агентства нерухомості, магазини одягу та фарби. Гравець також може брати участь у різних перегонах, таких як перегони проти машин, керованих комп’ютером, змагання за часом, змагання за швидкість, автостоп, виконання кур’єрських завдань (транспортування вантажів) та водіння автомобілів. За успішну участь у змаганнях гравцеві зараховуються гроші, які можна витратити на покупку чи оренду нових автомобілів та мотоциклів, їх тюнінг та покупку будинків. Для автостопу гравцеві видаються спеціальні значки, за допомогою яких можна купити одяг для свого персонажа в численних магазинах одягу відомих брендів.

Якщо ви врізаєтесь у автомобілі, що проїжджають по вулицях, або значно перевищуєте швидкість, тоді гравця переслідуватиме поліція. Чим більше станеться нещасних випадків, тим більше поліцейських приєднається до переслідування і тим вищим буде рівень переслідування, яких всього три. На останньому рівні погоні виставляються блокпости з поліцейських автомобілів. Погоня може припинитися, якщо гравець відірветься від поліції або якщо сталася лише одна аварія, а потім вони не відбулися протягом кількох секунд. Якщо під час переслідування гравець буде поруч із поліцейським автомобілем і їде з низькою швидкістю, його затримають і, отже, повинен сплатити штраф, розмір якого залежить від суми заподіяної шкоди та часу погоня. Якщо грошей на сплату штрафу не залишається, персонаж гравця на деякий час потрапляє до в’язниці.

У версіях гри для консолей PlayStation 2 та PlayStation Portable є деякі відмінності, зокрема, немає завдань з перевезення вантажів та пасажирів, можливість вибору та зміни персонажа була видалена, графіка та елементи керування була спрощена, деякі автомобілі і мотоцикли було вилучено, онлайн-можливості обмежені, а звуковий супровід трохи змінений. Однак у ці версії додали очки майстерності, зароблені за дрейфи, стрибки та інші маневри, режим швидкої гонки та автоматичну систему GPS, яка показує найкоротший шлях до найближчої перегони.

Мережева гра[ред. | ред. код]

Багатокористувацький компонент під назвою MOOR (Massively Open Online Racing) працює як доповнення до режиму поодинокої гри — усі елементи одинокої гри також доступні в багатокористувацькій грі.

Наступні змагання з багатокористувацького режиму є необов’язковими: участь у перегонах з іншими гравцями, змагання з іншими гравцями для виконання завдань, можливість брати участь у змаганнях інших гравців. Система доставки та забезпечення багатокористувацьких ігор від Microsoft Xbox Live використовується для порівняння та ранжування гравців за рівнями. Гравці можуть створювати і приєднуватися до ігрових клубів з метою організації змагань. Додатковий патч після випуску дозволяє гравцям купувати та продавати автомобілі через центральну розрахункову палату, стилізований інтерфейс, у якому автомобілі для продажу можна сортувати за класом, пробігом, продуктивністю та ціною. Восени 2012 року ігрові сервери були закриті.

Транспорті засоби[ред. | ред. код]

У грі представлена велика кількість автомобілів і мотоциклів відомих світових виробників, таких як Ferrari, Maserati, Lamborghini, Audi, Dodge, Chevrolet, Kawasaki та багатьох інших. Транспортні засоби можна орендувати або придбати. У першому випадку гравцеві необхідно знайти на острові місце прокату, де можна орендувати автомобіль або мотоцикл за певну суму грошей на 10 або 20 хвилин (чим більше часу ви виберете, тим більше потрібно заплатити). Щоб купити транспортний засіб, потрібно знайти магазини, в кожному з яких продаються транспортні засоби певної категорії. При покупці деякі транспортні засоби мають можливість змінити колір кузова, колір салону або дисків. Транспортні засоби поділяються на кілька класів залежно від їх технічних характеристик: найнижчий – «G», вищий – «A». Серед технічних характеристик можна переглянути швидкість, прискорення, керування, гальмування, потужність, привід тощо.

Крім покупки та оренди, на острові є місця для тюнінгу транспортних засобів, кожне з яких також залежить від типу автомобіля. Тюнінг включає в себе три пакети для кожного автомобіля і мотоцикла, які підвищують продуктивність, що дозволяє збільшити швидкість, кращу керованість і так далі. Деякі транспортні засоби можна модернізувати за допомогою тюнінгу, що дозволяє їм брати участь у перегонах вищих категорій. Поки машини гравця та перегонників не отримують пошкоджень в результаті зіткнень (в результаті немає можливості їх ремонту), автомобілі інших учасників дорожнього руху, в тому числі поліцейських, розбиваються, що також відображається у вигляді зім'ятих і розлітаючих частин.

Поведінка автомобілів і мотоциклів на дорозі відтворено з ухилом до реалізму, наприклад, транспортний засіб може заносити на поворотах, а на ґрунтовій поверхні швидкість зменшується. Крім того, кожен транспортний засіб пророблено детально: технічні характеристики відповідають його реальним аналогам, а також є можливості ввімкнути фари, підняти або опустити скло дверей, перевірити відкриття/закриття дверей, і так далі. Можна включити допомогу при водінні: чим вище її рівень, тим більше допоміжних систем полегшують водіння. Під час руху можна перемикати кілька типів камер, як зовні, так і в салоні. За допомогою керма можна керувати транспортним засобом і налаштовувати його.

Розробка та вихід гри[ред. | ред. код]

Гра була анонсована навесні 2005[2]. Спочатку стало відомо про версію для тодішньої ігрової консолі нового покоління — Xbox 360[3]. Ігровий острів Оаху повторює свій справжній прототип з точністю до одного метра, оскільки розробники використовували супутникові знімки для симуляції. Ландшафт острова включає тропічний ліс, гори, піщані пляжі, аеропорт і столицю ГаваївГонолулу. Хоча рекламні матеріали для цієї гри стверджують, що вони точно представляють острів Гаваї, деякі урядові (наприклад, Перл-Харбор, Кемп Х. М. Сміта і база ВПС Хікам) та комерційні будівлі (Центр Ала Моана, Конференц-центр, ціла бізнес-вулиця в Перл-Сіті і Pearlridge Center), а також відомі пам'ятки (серед інших статуя короля Камехамехи I) не були представлені, що може бути пов'язано з певними правовідносинами або обмеженнями ігрового рушія.

Спочатку гра була випущена у вересні 2006 року для консолі Xbox 360. Однак навесні наступного року була випущена портована версія Test Drive Unlimited для персональних комп’ютерів під керуванням Windows, а також версія, розроблена студією Melbourne House для PlayStation 2 і PlayStation Portable, які були дещо спрощені. через апаратні обмеження консолей. 22 жовтня 2008 року в Росії з'явилося розширене видання гри Test Drive Unlimited Gold[4], яке включало оригінальну гру і доповнення Test Drive Unlimited Megapack, яке, у свою чергу, було випущено 29 жовтня того ж року на CD-ROM. Доповнення включає 45 автомобілів таких виробників, як Holden, Edonis, RUF, Lexus та інших, один мотоцикл, режим підвищеної реалістичності керування транспортним засобом, покращену систему підтримки рульового керування, а також підтримку широкоформатної роздільної здатності, яка також є присутні в консольних версіях гри[5].

Оцінки та думки[ред. | ред. код]

Test Drive Unlimited одержала позитивні відгуки від преси. На сайтах GameRankings та Metacritic середня оцінка гри складає 82,45% і 82/100 у версії для Xbox 360[9][17], 80,17% та 79/100 для ПК[6][14], 80,12% та 80/100 для PlayStation Portable[8][16], 75,70% та 75/100 для PlayStation 2 відповідно[7][15]. Журналісти високо оцінили великий відкритий світ, графіку та мережеві можливості, але розкритикували озвучку та деякі ігрові елементи. Test Drive Unlimited здобула комерційний успіх.

Продовження[ред. | ред. код]

У 2011 році вийшло продовження, Test Drive Unlimited 2 . Продовження запозичує риси першої частини, але має два острови та більше змін характеру. Гра була здебільшого позитивною, але критики її занижували, ніж її попередниця, через незручне водіння та технічні проблеми.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела
  1. а б в г д е ж и к л https://www.mobygames.com/game/26898/test-drive-unlimited/
  2. Test Drive Unlimited E3 2005 Preshow First Look (англ.). GameSpot. 13 травня 2005. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 1 квітня 2017.
  3. Xbox 360 goes for a Test Drive (англ.). GameSpot. 15 травня 2005. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 1 квітня 2017.
  4. Test Drive Unlimited Gold (рос.). Акелла. Архів оригіналу за 2 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  5. Test Drive Unlimited Mega Pack (рос.). Акелла. Архів оригіналу за 2 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  6. а б (ПК) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  7. а б (PlayStation 2) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  8. а б (PSP) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  9. а б (Xbox 360) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  10. Test Drive Unlimited PC Games Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  11. Test Drive Unlimited PlayStation 2 Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  12. Test Drive Unlimited PSP Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  13. Test Drive Unlimited Xbox 360 Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  14. а б Test Drive Unlimited for PC (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 3 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  15. а б Test Drive Unlimited for PlayStation 2 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 3 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  16. а б Test Drive Unlimited for PSP (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 3 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  17. а б Test Drive Unlimited for Xbox 360 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 28 листопада 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  18. а б в г Test Drive Unlimited (англ.). MobyGames. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  19. а б (ПК) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 1 травня 2018. Процитовано 30 квітня 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  20. а б (Xbox 360) Test Drive Unlimited (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 1 травня 2018. Процитовано 30 квітня 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  21. Mariott, Scott Alan. Test Drive Unlimited (англ.). AllGame. Архів оригіналу за 14 листопада 2014. Процитовано 1 квітня 2017.
  22. Rovi Games. Test Drive Unlimited (англ.). AllGame. Архів оригіналу за 14 листопада 2014. Процитовано 1 квітня 2017.
  23. T.J. Deci. Test Drive Unlimited (англ.). AllGame. Архів оригіналу за 14 листопада 2014. Процитовано 1 квітня 2017.
  24. Mariott, Scott Alan. Test Drive Unlimited (англ.). AllGame. Архів оригіналу за 14 листопада 2014. Процитовано 1 квітня 2017.
  25. Test Drive Unlimited // Edge : журнал. — Future Publishing, 2006. — Жовтень.
  26. Test Drive Unlimited // Electronic Gaming Monthly : журнал. — EGM Media, 2006. — Листопад.
  27. Whitehead, Dan (27 лютого 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 3 січня 2018.
  28. Bramwell, Tom (8 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017.
  29. Test Drive Unlimited // Game Informer : журнал. — GameStop, 2006. — Листопад.
  30. Ferris, Duke (14 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). Game Revolution. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  31. Navarro, Alex (28 березня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  32. Navarro, Alex (28 березня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  33. Navarro, Alex (29 березня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  34. Navarro, Alex (7 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  35. Li C. Kuo (13 квітня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpy. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 5 січня 2018.
  36. Steinberg, Steve (17 квітня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpy. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 5 січня 2018.
  37. Li C. Kuo (11 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). GameSpy. Архів оригіналу за 10 вересня 2015. Процитовано 5 січня 2018.
  38. Test Drive Unlimited Review (англ.). GameTrailers.com. Архів оригіналу за 16 грудня 2008. Процитовано 30 квітня 2018. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  39. jkdmedia (2 травня 2007). Test Drive Unlimited PC Review (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 4 жовтня 2008. Процитовано 3 вересня 2017.
  40. jkdmedia (18 квітня 2007). Test Drive Unlimited PS2 Review (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 25 грудня 2008. Процитовано 3 вересня 2017.
  41. jkdmedia (15 квітня 2007). Test Drive Unlimited PSP Review (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 5 жовтня 2008. Процитовано 3 вересня 2017.
  42. jkdmedia (12 вересня 2007). Test Drive Unlimited 360 Review (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 6 жовтня 2008. Процитовано 3 вересня 2017.
  43. Brudvig, Erik (3 квітня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  44. Brudvig, Erik (3 квітня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  45. Test Drive Unlimited — PlayStation Portable (англ.). IGN. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  46. Brudvig, Erik (7 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  47. Test Drive Unlimited // Official Xbox Magazine : журнал. — 2006. — Грудень.
  48. Sell, Chris (20 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). PALGN. Архів оригіналу за 17 січня 2008. Процитовано 30 квітня 2018. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  49. Test Drive Unlimited // PC Gamer UK : журнал. — 2007. — Лютий.
  50. Test Drive Unlimited // Play Magazine : журнал. — 2006. — Жовтень.
  51. Nardozzi, Dale (13 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (Xbox 360) (англ.). TeamXbox. Архів оригіналу за 6 листопада 2006. Процитовано 30 квітня 2018. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  52. Orry, Tom (15 березня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  53. Orry, Tom (5 квітня 2007). Test Drive Unlimited Review (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  54. Orry, Tom (11 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  55. Rhiannon (29 вересня 2006). Test Drive Unlimited Review (англ.). XboxAddict.com. Архів оригіналу за 14 вересня 2017. Процитовано 14 вересня 2017.
  56. Калинченков, Михаил 'Redguard' (25 березня 2007). Test Drive Unlimited — рецензия и обзор на игру (рос.). AG.ru. Архів оригіналу за 2 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  57. Test Drive Unlimited на PC. Досье игры (рос.). Страна игр. Архів оригіналу за 14 вересня 2017. Процитовано 14 вересня 2017.
  58. kazimirr (17 квітня 2007). Test Drive Unlimited. Не мечта (англ.). PlayGround.ru. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  59. Асанов, Игорь (30 травня 2007). Test Drive Unlimited — Вердикт (рос.). Ігроманія. Архів оригіналу за 21 лютого 2017. Процитовано 14 вересня 2017.
  60. Ахвердян, Ашот (25 квітня 2007). Test Drive Unlimited. Обзор (рос.). Країна ігор. Архів оригіналу за 14 вересня 2017. Процитовано 14 вересня 2017.
  61. Ахвердян, Ашот (25 квітня 2007). Test Drive Unlimited. Обзор (рос.). Країна ігор. Архів оригіналу за 14 вересня 2017. Процитовано 14 вересня 2017.
Література
  • Test Drive Unlimited Xbox 360 Manual. — США. — Eden Games, 2006. — 41 с.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]