To Your Eternity

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
To Your Eternity
Обкладинка першого тому манґи
不滅のあなたへ
Фумецу но Аната е
Для тебе, Безсмертний
Жанрфентезі[1]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторОйма Йосітокі
ВидавецьЯпонія Kodansha
Інші видавціСША Kodansha USA
ІмпринтShōnen Magazine Comics
ЖурналWeekly Shonen Magazine
Період випуску9 листопада 2016 — дотепер
Кількість томів21
Телевізійний аніме-серіал
РежисерМурата Масахіко (1 сезон)
Саяма Кійоко (2 сезон)
ПродюсерІсії Ая (1 сезон)
Като Юрі (2 сезон)
СценаристФудзіта Сіндзо
КомпозиторКавасакі Рьо
СтудіяBrain's Base (1 сезон)
Drive (2 сезон)
ЛіцензіатCrunchyroll
Medialink
МережаЯпонія NHK Educational TV
Інші мережіСША Crunchyroll Chanel
Період показу12 квітня 2021 — дотепер
Кількість серій40

To Your Eternity (яп. 不滅のあなたへ,, Фумецу но Аната е, букв. «Для тебе, Безсмертний») — японська манґа, написана та проілюстрована Оймою Йосітокі. Видається в журналі Weekly Shonen Magazine видавництва Kodansha з листопада 2016 року. Станом на січень 2024 року окремі розділи зібрані в двадцять один том формату танкобон. Історія розповідає про безсмертну істоту на ім'я Фусі, яка набуває форм різноманітних живих істот та вільно використовує їхні відповідні природні здібності. З часом Фусі розвивається та протягом десятиліть і століть дізнається, що таке бути справжньою людиною.

Ойма, натхненна переживаннями від смерті власної бабусі, мала на меті написати про життя та виживання персонажа Фусі, який спочатку був беземоційним каменем, але поступово розвивав себе, свою особистість та людяність у результаті взаємодії з людьми. На відміну від минулої роботи авторки, «Форма голосу», To Your Eternity приділяє велику увагу не минулому персонажів, а натомість їхньому майбутньому.

To Your Eternity була добре сприйнята в Японії, отримала багато нагород та мала великі продажі. Реакція критиків на манґу була позитивною, відмічалися емоційна зосередженість на селянах та головному герої. Арка персонажа Фусі отримала схвальні відгуки, акцентувалася увага на майстерності Ойми через детальну промальовку міміки героїв та оточення. У Північній Америці манґу ліцензувала компанія Kodansha USA для цифрового та друкованого випуску англійською мовою. Аніме-адаптація, створена студією Brain's Base, транслювалася з квітня до серпня 2021 року на японському каналі NHK Educational TV. Другий сезон, знятий іншою студією, Drive, транслювався з жовтня 2022 року до березня 2023 року. Пізніше було анонсовано третій сезон.

Сюжет[ред. | ред. код]

Перша частина[ред. | ред. код]

Потойбічна істота на ім'я «Спостерігач» створює білу кулю (пізніше назвалу «Фусі»). Безсмертний Фусі приймає форму скелі, а потім вмираючого арктичного вовка. Пізніше він зустрічає біловолосого 14-річного хлопчика, який живе один. Цей хлопчик приймає його за свого домашнього вовка Джоана. Після смерті юнака Фусі приймає і його зовнішність. Він подорожує до землі Нінанна та зустрічає дівчинку на ім'я Марч, яку збираються принести в жертву гігантському білому ведмедю на ім'я Оніґума. Марч називає героя «Фусі» та вчить його зачаткам мови і тому, як користуватися руками. В бою Фусі, завдяки перетворенню в вовка, перемагає Оніґуму, після чого він, Марч, Парона (старша сестра Марч) та літня жінка Піоран потрапляють у полон до Хаясе з племені Яноме. Вони втікають, але Марч гине, захищаючи Парону, і стає духом. Фусі розлучається з Пароною та залишає Нінанну, тікаючи від Хаясе, яка має намір захопити героя.

Супроводжуючи Піоран, Фусі вчиться та починає говорити на рівні дитини. Під час подорожі до Такунахи, на них нападає рослиноподібна істота, яка може викрадати форми та спогади Фусі, Ноккер. Герой вбиває його та відновлює свої спогади. У Такунасі Фусі зустрічає хлопчика на ім'я Ґуґу, лице якого спотворено в результаті нещасного випадку після того, як він врятував свою кохану дівчинку на ім'я Рін. Ґуґу рятує Фусі від чергового Ноккера, після чого ці двоє разом з Рін стають друзями. Протягом чотирьох років головний герой утримується від трансформації або створення об'єктів, щоб жити як людина, за цей час він фізично подорослішав та став поводитися як повноцінна людина. Однак Ноккер знову нападає, а Ґуґу загинув, жертвувуючи собою, щоб врятувати Ріна, та ставши таким же духом, як Марч. Після цього Фусі залишає Такунаху, щоб не наражати простих людей на небезпеку від атак Ноккера, за ним йде й Піоран.

Хаясе платить дівчині на ім'я Тонарі, щоб вона заманила Фусі та Піоран на в'язничний корабель, що прямує до острова Джананда. Знаходячись на острові герой раптово перетворюється на Парону, зрозумівши, що вона мертва (він здатен перетворюватися на живих істот, з якими фізично контактував, і які померли). Фусі бере участь у турнірі гладіаторів на острові. У останньому раунді герой стикається з Хаясе, яка розповідає, що вбила Парону. Хеясе перемагає розлюченого Фуші, після чого схоплює та намагається зґвалтувати його. Тонарі та її друзі приходять йому на допомогу, але в той же час острів атакують Ноккери, а троє друзів Тонарі гинуть. Фусі вбиває ворогів та разом з Хаясе залишає острів, кидаючи її помирати в океані, де на жінку нападає Ноккер. Безсмертний возз'єднується з Піоран та подорожує на безлюдний острів, але у літньої жінки розвивається деменція. Вмираючи, вона просить Спостерігача відродити себе як щось корисне для Фусі.

Головний герой залишається на острові протягом сорока років, поки Ноккери не починають нападати на людей за його межами. Готуючись до від'їзду, він зустрічає Хісаме, дев'ятирічну онуку та реінкарнацію Хаясе. Ліва рука Хісаме містить Ноккера, який злився з її бабкою. За цей час Хаясе встигла встановити релігійний культ під назвою «Сила Вартових» (або просто «Вартові»), який поклоняється Фусі та протистоїть Ноккерам. Обидва їдуть до місця атаки Ноккера, де зустрічають дорослих Тонарі та єдиного її вцілілого друга Сандера. Хісаме намагається вбити Тонарі, але сама отримує поранення та тікає. Тонарі вмирає на очах Фусі та стає духом. Герой рятує Хісаме від смерті та погоджується не вбивати Ноккера в її руці в обмін на обіцянку залишити його в спокої. Протягом наступних двох століть Фусі веде пустельницький спосіб життя та унікає контактів з людьми, проте його регулярно відвідують одержимі нащадки та, за сумісництвом, реінкарнації Хаясе, усі вони були дівчинами. Але в останній раз до нього навідався хлопець на ім'я Кахаку. Після того, як конкуруючі релігії починали засуджувати Фусі, Кахаку переконав його вийти з самотності, заради покращення іміджу.

Обох захоплює принц королівства Ураліс Боншьєн, відомий метою прославитися та довести своєму батькові гідність успадкувати трон. Однак Бон висловлює своє захоплення Фусі та Вартовими, разом з тим викликаючи немилість місцевої церкви Беннета. Принц стає свідком того, як Безсмертний випадково воскрешає померлу принцесу, але приховує від нього цей факт. Разом з цим поповзли чутки про цей вчинок. Фусі, затриманий церквою, змушений продемонструвати здатність воскресіння, але невдало. Після цього обох заарештували, а Фусі ще й насильно закували в розплавлене залізо. Але головний герой тікає та рятує Боншьєна, імітуючи його смерть. Пізніше Ноккер у руці Кахаку попереджає, що інші Ноккери атакуватимуть велике місто Ренріл рівно через рік. Бон і Кахаку збирають союзників та попереджають місто про напад, а Фусі розвиває свою здатність створювати предмети з нічого.

Фусі руйнує всі будівлі в Ренрілі та відтворює як продовження свого тіла. Сотні Ноккерів атакують місто, у запалі битви випадково воскресає Марч. Бон, після смерті своїх солдат, каже Фуші, що їх можна повернути до життя. Безсмертний використовує їх для захисту міста, відроджуючи їх там, де потрібно. Поки битва триває, Ноккер Кахаку атакує Фусі, повертаючи йому початкову форму кулі, після чого Боншьєн вбиває себе біля героя, надавши йому свою форму. Здатний бачити духів своїх друзів, Фусі повертає їх до життя. Врешті решт битва виграна, оскільки Безсмертний відновлює сили. Кахаку біжить з міста, а пізніше, висловивши сильну любов до Фусі, вбиває себе разом з Ноккером.

Друга частина[ред. | ред. код]

Фусі каже своїм друзям, що зробить світ мирним, а після цього воскресить їх. Він засинає та розкидає своє тіло по всій планеті, щоб зупинити повернення Ноккерів. Друзі Фусі повертаються до мирного життя та, з часом, помирають, поки герой спить. Через 600 років тіло Безсмертного охоплює всю планету, яка вже досягла сучасного рівня технологічного прогресу. За цей час Ноккери стали мікроскопічно маленькими, таємно живучи всередині людей та контролюючи їх. Ноккер Кахаку живе в мозку дівчини Мідзухи, вісімнадцятої реінкарнації Хаясе, та керує іншими у підготовці до повернення Фусі.

Після пробудження в сучасну епоху Фусі воскрешає одинадцять духів друзів, включаючи своїх найближчих приятелів — Марч, Ґуґу, Тонарі та Боншьєна. Спостерігач перетворюється на дванадцятирічного хлопчика, називаючи себе Сатору. Фусі зустрічає хлопця на ім'я Юкі та Мідзуху, остання закохується у Фусі, будучи вісімнадцятою реінкарнацією Хаясе. Мідзуха вбиває свою матір, але вона повертається до життя без участі Фусі, сповіщаючи його про повернення Ноккерів. Дізнавшись, що Ноккери тепер мирно живуть серед людей, Фусі не знає, що робити. Він намагається битися з ними наодинці, але Ноккер Хаясе атакує школу Юкі.

Врешті решт Ноккера Хаясе вбивають, а його організація розпадається, але Ноккери продовжують жити серед людей. Сатору пропонує Фусі свою всемогутність, але той відмовляється. Перш ніж втратити спогади, Сатору розповідає, що він створив світ із нудьги, а потім хотів померти у своєму творінні, залишивши Фусі стежити за ним. Через шість десятиліть знання про Ноккерів стали звичним явищем, Юкі помирає, а Фусі покидає дім Юкі разом зі своїми воскреслими найближчими друзями.

Персонажі[ред. | ред. код]

Фусі (яп. フシ)
Докладніше: Фусі[en]
Сейю: Кавасіма Рейдзі[2]
Головний герой, божественна істота, яка здатна змінювати свою форму на зовнішність оточуючих предметів і живих, але померлих істот, з якими фізично контактувала, та створювати предмети зі свого тіла. Має здатність регенерації. Відправлений на Землю Спостерігачем, щоб зберігати інформацію та досвід. Під час своїх мандрів Фусі вчиться спілкуватися з людьми.
Спостерігач (яп. 観察者,, кансацу-ся)
Сейю: Цуда Кендзіро[2]
Оповідач і творець Фусі, який на початку манґи кинув Безсмертного у вигляді сфери на Землю, щоб спостерігати за тим, як він далі змінює форму та розвивається. Безпристрасно описує його пригоди, втручається лише щоб попередити про небезпеку, іноді відповідає на питання «сина». Окрім Фусі його ніхто не бачить. Зрештою Спостерігач вирішує залишити своє творіння та відродити власну духовну сутність у вигляді людського хлопця-підлітка на ім'я Сатору.
Ноккери (яп. ノッカー)
Сутності, здатні змінювати форму, та паразити, які намагаються перешкодити меті Спостерігача та Безсмертного зберегти все, що існує. Вони є постійними антагоністами протягом усієї серії, один із них фактично зливається з людиною Хаясе та має певну владу над її численними реінкарнаціями/нащадками протягом століть.
Біловолосий хлопець
Сейю: Кавасіма Рейдзі[2]
Молодий самотній і безіменний хлопець та перша людина, яку Фусі зустрів. Жив у покинутому селищі біля полярного кола. Мріяв потрапити на південь та поїсти фруктів. Після смерті хлопця Фусі приймає його зовнішність та використовує її за замовчуванням.
Джоан (яп. ジョアン,, Дзьоан)
Полярна вовчиця хлопчика. Прийшла до місця, де знаходився Фусі у вигляді моху, пораненою та померла. Безсмертний приймає та використовує її зовнішність, зазвичай, під час битв.
Марч (яп. マーチ,, Маті)
Сейю: Хікісака Ріе[2]
Дівчинка із села в Нінанні, яка «усиновила» Фусі після втечі з ритуалу жертвопринесення. Вважає Парону своєю старшою сестрою. Мріє вирости. Після її смерті Фусі приймає та використовує її зовнішність.
Парона (яп. パロナ)
Сейю: Утіда Ая[2]
Молода дівчина з села в Нінанні, грала з Марч, яка не мала молодших братів і сестер. Намагалася врятувати її від яномейців, які прийшли забрати незайману жінку для жертви Оніґумі. Після її смерті Фусі приймає та використовує її зовнішність.
Піоран (яп. ピオラン)
Сейю: Айкава Рікако[2]
Літня жінка з Такунахи. Знаходиться в ув'язненні у яномейців (у минулому отруїла десятьох з них), які використовують її як «медіум» для вибору жертв Оніґумі. Навчила Фусі грамоті та мові. Зрештою вона помирає від старості, а Спостерігач, відповідно до її передсмертного прохання, відроджує Піоран у вигляді коня, який десятиліттями допомагає Фусі.
Хаясе (яп. ハヤセ)
Сейю: Сайґа Міцукі[2]
Чиновниця та воїн з держави Яноме. У ній поєднуються ввічливість та жорстокість: спокійно вбиває людей. Намагалася принести в жертву молоду Марч, а потім убила її. Вона відчуває нав'язливу закоханість у Фусі та його потойбічні здібності, які постійно розвиваються. Хаясе є головним антагоністом у перших кількох арках манґи та першому сезоні аніме. Потім її нащадки та реінкарнації повністю присвячують себе захисту Фусі та роблять її спотворений родовід невід'ємною частиною культової організації під назвою «Сила Вартових» (або «Вартові»).
Оніґума (яп. オニグマ)
Гігантський білий ведмідь, культ якого підтримують яномейці, щоб в обмін на жертви обдаровувати жителів Нінанни їжею і товарами та тримати в підпорядкуванні. Після його смерті Фусі приймає та використовує його зовнішність, зазвичай, під час битв.
Ґуґу (яп. グーグー)
Сейю: Сіраїсі Роько[3] (дитина), Ясіро Таку[4] (підліток)
Хлопчик, який став Фусі прийомним братом. Після того, як на його голову впала колода, носить маску, що приховує понівечене обличчя. Живе та працює у Алкодіда, який і вилікував його. Закоханий у Рін. Після його смерті Фусі приймає та використовує його зовнішність.
Сін (яп. シン)
Сейю: Абе Ацусі[3]
Старший брат Ґуґу. Будучи підлітком, витрачав усі гроші на алкоголь та азартні ігри, пізніше кинув брата. Подорослішавши, відкрив своє діло. Після його смерті Фусі приймає та використовує його зовнішність.
Рін (яп. リーン,, Рі:н)
Сейю: Івамі Манака[3]
Донька аристократів, яку Ґуґу врятував від смерті. Якось прийшла до Алкодіда за ліками, у результаті потоваришувавши з ним, Ґуґу та Фусі. Після її смерті Фусі приймає та використовує її зовнішність.
Алкодід (яп. 酒爺,, Сікедзі:)
Сейю: Тоне Кентаро[3]
Літній бровар. Підібрав і вилікував понівеченого Гугу, потім притулив його і Безсмертного. У молодості був улюбленим Піораном. Після його смерті Фусі приймає та використовує його зовнішність.
Тонарі (яп. トナリ)
Сейю: Інаґава Ері[5]
Дівчина-підліток, донька людини, звинуваченої у вбивстві дружини і засланого на острів-в'язницю Джананда. Хоче стати письменницею. Тримає при собі трипалого пугача Ріґада. Після її смерті Фусі приймає та використовує її зовнішність.
Хісаме (яп. ヒサメ)
Сейю: Кусунокі Томорі[6]
9-річна онука Хаясе, перша спадкоємиця її волі. За повір'ями яномейців, душа людини може реінкарнувати, та вважається, що душа Хаясе перероджується в тілах її нащадків, а кожному новому спадкоємцю в ліву руку вживлюється Ноккер, що напав на Хаясе в море після її відбуття з Джананди. Вихована з твердим переконанням, що Фусі належить Ордену «Сила Вартових», заснованому Хаясе ще на тюремному острові.
Кахаку (яп. カハク)
Сейю: Сайґа Міцукі[6]
Шостий спадкоємець волі Хаясе. Може користуватися Ноккером, який сидить у його лівій руці та є частиною тіла, що посилює цю руку. Закохується в Парону, коли Фусі перетворюється в неї.
Боншьєн Ніколь ля Тейсті Піч Ураліс (яп. ボンシェン・ニコリ・ラ・テイスティピーチ=ウラリス,, Бонсен Нікорі ра Тейсуті Пі: ті Урарісу) / принц Бон (яп. ボン王子,, Бон о:дзі)
Сейю: Коясу Такехіто[6]
Перший принц королівства Ураліс. Дізнавшись, що його батько збирається передати престол його молодшому брату Тортуа, клянеться спіймати Фусі, аби король побачив його потенціал та передумав. Згодом стає союзником Фусі та спільно з Кахаку та «Вартовими» об'їзджає села з місіонерською діяльністю, залишаючи в них членів організації та зброю для захисту від Ноккерів. Дуже ексцентрична людина, гуманіст. Після його смерті Фусі приймає та використовує його зовнішність.
Покуа (яп. ポコア)
Сейю: Коґа Аой[7]
Молодша сестра Бона, принцеса Ураліса. Шепелявить. Під час місіонерської експедиції Бона пробирається до табору і ховається від нього в бочці.
Тортуа (яп. トルタ,, Торутуа)
Сейю: Хан Меґумі[7]
Молодший брат Бона, принц-спадкоємець Ураліса, обраний батьком за допомогу простолюдинам. Сопливить.
Айріс (яп. アイリス,, Айрісу) / Тодо (яп. トド)
Сейю: Ватанабе Акено[7]
Дівчинка-швачка, яка сподобалася Бону в дитинстві, за що була вигнана із замку. Потовстішавши, у дорослому віці вирішила ще раз влаштуватися в палац швачкою королеви, але Бон помітив її раніше та, не впізнавши і прийнявши її за чоловіка, призначив її на посаду свого «стула». Після полону церквою Бенетт Айріс худне, а Бон її впізнає, пропонуючи залишитися з ним.
Сайліра (яп. サイリーラ,, Сайріра)
Сейю: Міямото Міцуру[7]
Архіпастор церкви Бенетт, яка стала противником Фусі та Кахаку через те, що народ почав обожнювати першого з подачі другого. У місті Ентасі беруть у полон Фусі, Бона та Тодо.

Виробництво[ред. | ред. код]

Манґака Ойма Йосітокі придумала назву «To Your Eternity» після того, як дізналася, що її хвора бабуся помре. На початку вона була впевнена лише в нюансах назви, але не могла прийняти рішення. Завдяки підтримці колег вона зрештою обрала «To Your Eternity». Рішення надати манзі фентезійну обстановку було прийнято через свободу вигадування надприродних істот, які пропонували незвичайні можливості. Ойма, порівнюючи твір зі своїми минулими роботами, стверджує, що, у той час як «Форма голосу» зосереджується на героях сьогодення, які стикаються зі своїм минулим, To Your Eternity зосереджується на майбутньому. Вона також згадує про дослідження теми смерті в Mardock Scramble, «Формі голосу» та To Your Eternity. Персонаж Фусі походить з роботи Ойми в початковій школі, однак місце дії змінилося до початку виходу серії. Спочатку Фусі мав бути жінкою, але колега запропонував зробити головного героя чоловіком для іншої привабливості. Ойма хотіла зробити головного героя нейтральним та додала, що надає перевагу нейтральним жіночим персонажам. Кожна обкладинка тому представляє мрію персонажа, наприклад перша зображує неназваного юнака, який набуває свободи. За словами Ойми, Фусі не хоче забувати людей, яких він зустрічає під час своїх подорожей[8][9].

Персонажі манґи засновані на реальних особистостях. Наприклад, Піоран нагадала Оймі її померлу бабусю. Крім того, авторка висловлює певну провину за смерть персонажів. Є приблизно 13 героїв, на яких Фусі значно вплинув та які до початку написання спонукали Ойму до назви «Ash Swords of 13 People» (яп. 『13人の灰剣』,, Попелясті мечі 13 осіб), але потім вибір пав на «To Your Eternity». Коли справа дійшла до малювання, Марч була улюбленим персонажем Ойми через її низький зріст. Крім того, авторка каже, що їй подобається малювати дітей у закритих місцях[8].

Загальна обстановка така, що головний герой — «хлопчик, який нічого не знає». Ойма хотіла, щоб читач, як і Фусі, опинився у ситуації, коли він нічого не знає. Саме з цієї причини вона не приділяла уваги жодному персонажу, окрім героя. Загальною темою манги є смерть та безсмертя. Щоб підкріпити тему життя з чистого аркуша, авторка вирішила створити білий всесвіт, таким чином у неї вийшов засніжений пейзаж. Оскільки персонажі, які живуть у цьому полярному регіоні, не належать до корінного населення, вона вирішила не зображувати їх у вигляді, наприклад, інуїтів. Для дослідження Ойма переглянула кілька документальних фільмів, щоб дізнатися, як намалювати «світ виживання», в якому живе хлопчик, з обмеженими ресурсами та навичками. Щоб досягти цього, їй довелося глибоко подумати про те, що було б практичним за таких складних обставин. Марч була створена балакучою, щоб врівноважити тихих персонажів. Манґа представляє клімат, хвороби та білого ведмедя як перешкоди людській волі. Ойма пояснює, що людям доводиться жити з цими викликами, тож вона включила їх у сюжет, щоб показати, як їх подолати[10].

Аніме-адаптація[ред. | ред. код]

Режисер Мурата Масахіко висловив здивування, коли вперше прочитав манґу, вважаючи, що головним героєм буде юний селянин, а не Фусі. Він відчув, що теми, до яких зверталася Ойма, спонукали замислитися, що для нього було складним завданням. Мурата заявив, що, хоча незначні частини манґи були змінені, аніме залишається вірним оригінальній друкованій версії[11]. В офіційному обліковому записв аніме-серіалу в Твіттері стверджувалося, що головною темою, представленою через Марч (а пізніше через Фусі), була ідея дорослішання[12].

З точки зору актора озвучення (сейю) Кавасіми Рейдзі його голос відповідав персонажу Фусі. «Спостерігач», якого зіграв Цуда Кендзіро, — це розповідна роль, яка майже не задіяна в історії, режисер Мурата вважав голос Цуди «крутим». У першій серії озвучували лише два сейю: Кавасіма та Цуда. Перший висловив полегшення під час роботи, оскільки відчував, що Цуда був доброзичливою людиною. Цуда відчував, що Кавасіма був пристрасним актором, про що свідчить його раннє прибуття на запис кожного епізоду. Кавасіма вважав свого персонажа виснажливим через його різноманітний досвід, тоді як Цуда вважав Фусі надто загадковим[11]. Хікісака Ріе, яка озвучує Марч, насолоджувалася роботою Кавасіми та спілкуванням його персонажа з Піоран[13]. У шостій серії Кавасіма висловив труднощі із висловленням реплік Фусі через те, що персонаж тільки вчився говорити[14]. Сіраїсі Рьоко відмітила, що, хоча їй подобалося озвучувати Ґуґу, мінлива особистість персонажа ускладнювала працю[15].

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа To Your Eternity авторки Ойми Йосітокі почала виходити у 50-му номері журналу Weekly Shonen Magazine видавництва Kodansha 9 листопада 2016 року[16][17]. Це друга серія Ойми, яка видається в даному журналі, першою була схвалена критиками «Форма голосу». Перша арка (частина) манґи завершилася 4 грудня 2019 року[18], друга — 22 січня 2020 року[19]. Kodansha зібрала розділи в окремі танкобони (томи). Перший том вийшов 17 січня 2017 року[20]. Станом на 17 січня 2024 року вийшов 21 том[21].

17 січня 2017 року видавнича компанія Kodansha USA оголосила, що опублікує в цифровому вигляді перші десять глав (розділів) серії англійською мовою на різних цифрових платформах. Зробивши це, вона публікувала нові англійські розділи манґи одночасно з японськими[22][23]. У Північній Америці перший друкований том вийшов 31 жовтня 2017 року[24]. 26 липня 2022 року вийшов сімнадцятий том[25].

Аніме[ред. | ред. код]

8 січня 2020 року Kodansha оголосила про початок створення аніме-адаптації, яка транслюватиметься на каналі NHK Educational TV[1]. Анімацією займалася студія Brain's Base, режисером виступив Мурата Масахіко, сценаристом — Фудзіта Сіндзо, композитором — Кавасакі Рьо, а дизайном персонажів займався Ябуно Кодзі. Прем'єра аніме спочатку була запланована на жовтень 2020 року[26], але була відкладена до квітня 2021 року через пандемію COVID-19[27]. Аніме транслювався з 12 квітня до 30 серпня 2021 року та складається з 20 серій[28]. Другий сезон було анонсовано в останньому епізоді першого[29]. Студія Drive замінила Brain's Base, а режисерка Саяма Кійоко замінила Мурату Масахіко. Решта професійного складу повернулася з першого сезону[30]. Другий сезон транслювався з 23 жовтня 2022 року до 12 березня 2023 року і також складається з 20 серій[6]. Третій сезон було анонсовано в останньому епізоді другого[31]. Сервіс потокового мультимедіа Crunchyroll отримав ліцензію на трансляцію аніме за межами Азії[32]. Medialink також придбала ліцензію, щоб транслювати серію під брендом Ani-One[33]. Початкову пісню аніме «Pink Blood» виконала співачка Утада Хікару, а завершальну «Mediator» — Хамаузу Масасі[34][35].

Критика[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Перший зібраний том серії розійшовся тиражем 29 288 копій, посівши 17 місце в тижневому чарті манґи Oricon[36]. Другий том посів 34 місце з 22 565 проданими копіями за перший тиждень[37], а третій — 41 місце з 20 445 проданими примірниками[38].

У 2018 році манґа була номінована на премію Манґа Тайсьо на 11-ій щорічній церемонії вручення, і їй вдалося набрати 47 балів[39]. У тому ж році Ойма Йосітокі виграла нагороду Daruma de la Meilleure Nouvelle Série на Japan Expo в Парижі, Франція за To Your Eternity[40]. У травні 2019 року манґа виграла нагороду манґи Коданся на 43-й щорічній церемонії в категорії сьонен разом із «П'ять наречених-близнят»[41]. Як у 2018, так і в 2019 році Anime News Network визнала To Your Eternity однією із найкращих серій для молодих читачів[42][43]. У 2019 році Американська бібліотечна асоціація внесла перші п'ять томів до списку найкращих серій манґи, написаних для молодіжної аудиторії[44].

Оповідь і місце дії манґи високо оцінив Шенон Ґарріті з Otaku USA, завдяки численним елементам фентезі та драми. Однак рецензент відчув, що історія, представлена в першому томі, не має такого сильного емоційного впливу, як у попередній роботі манґаки «Форма голосу»[45]. Два рецензенти з Anime News Network (ANN) та один з UK Anime Network дали дуже схвальні рецензії на перший том, їх вразила глибина оповіді в розкритті безлічі персонажів, а також розповідь про самотнього юнака у перших главах, який зустрів Фусі в тундрі. Автори з ANN також поцікавилися, чи збережуть наступні розділи емоційний вплив першого[46][47]. Anime UK News був вражений першим розділом манги, заснованим на характеристиці неназваного селянина, а не Безсмертного[48]. У міру розвитку манги арка персонажа Фусі стала об'єктом похвали, оскільки його поведінка була ближча до людської, на відміну від майже беземоційної появи. У результаті рецензенти вважали, що тон манґи залишається трагічним через поводження з цим персонажем[49][50][51]. Крім того, Manga News також сподобалися тайм-скіпи в серії, оскільки безсмертя Фусі дозволило йому адаптуватися до нових, більш сучасних обставин[52][53].

Окремої похвали удостоїлася візуалізація. Anime UK News високо оцінив стиль малювання Ойми, виділивши детальну промальовку персонажів та оточуючого світу[48]. Подібним чином письменниця Manga Mexico Таня Авіла високо оцінила твір, особливо останні розділи першого тому[54]. Fantasy Mundo зазначив, що деталізація персонажів підкреслила їхню емоційність[53]. Fandom Post вважає художнє оформлення «м'яким за текстурою з добре деталізованим фоном, коли місце дії переходить від снігової пустелі до лісу», але вважає дику природу дивно намальованою[55]. UK Anime Network високо оцінила деталізацію фону та візуалізацію емоцій на обличчях персонажів[46].

Аніме[ред. | ред. код]

Аніме-екранізація також отримала позитивні відгуки. IGN включив її до списку найкращих аніме-серіалів весни 2021 року, вказуючи читачам на зображення різноманітних культур та аспектів життя на Землі, але утримався від подальшої розповіді, аби уникнути спойлерів[56]. В опитуванні, проведеному Filmmarks, To Your Eternity посіло дев'яте місце у рейтингу «Найочікуваніших аніме весни 2021 року»[57]. На веб-сайті Anime Trendz аніме часто називали одним з найпопулярніших у 2021 році[58][59]. У 2022 році To Your Eternity отримало нагороду в категорії «Найкраща драма» на 6-й церемонії вручення премії Crunchyroll Anime Awards[60] та було номіновано в категорії «Дітяча анімація» на 50-й міжнародній премії «Еммі»[61].

Троє письменників ANN дали прем'єрі аніме найвищу оцінку, відмічалася емоційність розповіді за участю Фусі та безіменного юнака, особливо коли останній, спочатку веселий і балакучий, швидко сповнюється відчаю, оскільки не може знайти інших людей у своєму регіоні[62]. Подібним же чином Кейт О'Ніл з The Fandom Post поставила першій серії найвищу оцінку, незважаючи на те, що читала мангу багато років тому; у своєму огляді вона похвалила акторів озвучення та тематичну пісню Утади Хікару «Pink Blood», яка допомогла передати зворушливу історію[63]. Джеймс Беккетт з ANN, продовжуючи насолоджуватися аніме, висловив занепокоєння, що воно може стати занадто мелодраматичним[64]. Comic Book Resources вважаює, що адаптація манґи виконана добре, а привабливий саундтрек тільки підкреслює емоційність багатьох сцени[65]. Критики високо оцінили стосунки Фусі, Марч та Парони, відзначаючи їхню героїчність по відношенню один до одного, яка надає більше можливістей для цікавих сцен[66]. Однак смерть Марч в п'ятій серії була названа жахливою та чіпаючою[67][68]. Похвалу отримав дедалі більший прояв людяності Фусі, а у шостій серії він отримав достатньо екранного часу, щоб стати єдиним повноцінним головним героєм[67][68][69]. Бій Безсмертного з Оніґумою був визнаний Crunchyroll сьомим найкращим аніме-боєм 2021 року[70].

Однак арка «Острів Джананда» була розкритикована Anime News Network за відсутність привабливості попередніх арок, повільніший темп, та погану анімацію[71].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rafael Antonio Pineda (8 січня 2020). Yoshitoki Oima's To Your Eternity Fantasy Manga Gets TV Anime in October. Anime News Network. Архів оригіналу за 5 квітня 2020. Процитовано 8 січня 2020.
  2. а б в г д е ж Jennifer Sherman (12 липня 2020). To Your Eternity TV Anime Unveils Main Cast Members. Anime News Network. Архів оригіналу за 14 липня 2020. Процитовано 12 липня 2020.
  3. а б в г Pineda, Rafael Antonio (17 травня 2021). To Your Eternity Anime Adds 4 Cast Members. Anime News Network. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 17 травня 2021.
  4. Pineda, Rafael Antonio (15 червня 2021). To Your Eternity Anime Casts Taku Yashiro as Adolescent Gugu. Anime News Network. Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 15 червня 2021.
  5. Pineda, Rafael Antonio (5 липня 2021). To Your Eternity Anime Adds 5 Cast Members for New Arc. Anime News Network. Архів оригіналу за 5 липня 2021. Процитовано 5 липня 2021.
  6. а б в г Pineda, Rafael Antonio (5 вересня 2022). To Your Eternity Anime Series 2 Reveals More Cast, October 23 Premiere. Anime News Network. Архів оригіналу за 6 вересня 2022. Процитовано 5 вересня 2022.
  7. а б в г Pineda, Rafael Antonio (4 листопада 2022). To Your Eternity Anime Series 2 Reveals More Cast. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 листопада 2022. Процитовано 4 листопада 2022.
  8. а б 前作からの「課題」に取り組むための『不滅のあなたへ』 ["To Your Eternity" to tackle the "issues" from the previous work]. Konomanga. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  9. 前作からの「課題」に取り組むための『不滅のあなたへ』 ["To Your Eternity" to tackle the "issues" from the previous work]. Konomanga. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 9 липня 2021.
  10. From A Silent Voice to To Your Eternity. Journal Du Japon. 9 June 2017. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  11. а б 川島零士&津田健次郎&むらた雅彦監督がアニメ『不滅のあなたへ』の裏側を語る [Reiji Kawashima & Kenjiro Tsuda & Masahiko Murata talk about the back side of the anime "To Your Eternity"]. TV Guide. Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  12. To Your Eternity Anime [@EternityAnimeEN] (12 травня 2021). KT (Твіт). Процитовано 19 травня 2021 — через Твіттер.
  13. Rie Hikisaka [@kirakiraponpon5] (17 травня 2021). KT (Твіт). Процитовано 19 травня 2021 — через Твіттер.
  14. Reiji Kawashima [@reiji_kawashima] (17 травня 2021). KT (Твіт). Процитовано 19 травня 2021 — через Твіттер.
  15. Ryoko Shiraishi [@RyokoShiraishi_] (24 травня 2021). 「#不滅のあなたへ」みなさんグーグーに出会ってくれましたか…? すごいテンポで進んでいくし、コロコロ感情が変わるので、切り替えやメリハリ出すのが大変でした。こだわってもらった台詞は「嘘つき…」 リーンを目の前にした時のリアクションには力を入れました笑 いやホント兄ちゃんよ… (Твіт). Процитовано 26 травня 2021 — через Твіттер.
  16. A Silent Voice's Ōima Launches Fumetsu no Anata e Fantasy Manga on November 9. Anime News Network. 2 листопада 2016. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 20 вересня 2017.
  17. A Silent Voice's Ōima Launches New Fantasy Manga in Fall. Anime News Network. 23 травня 2016. Архів оригіналу за 19 листопада 2016. Процитовано 18 вересня 2017.
  18. Hodgkins, Crystalyn (29 листопада 2019). To Your Eternity Manga's 1st Arc Ends. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 грудня 2019. Процитовано 4 грудня 2019.
  19. Rafael Antonio Pineda (4 грудня 2019). To Your Eternity Manga's 2nd Arc Launches on January 22. Anime News Network. Архів оригіналу за 4 грудня 2019. Процитовано 4 грудня 2019.
  20. 不滅のあなたへ(1) (яп.). Kodansha. Архів оригіналу за 29 жовтня 2017. Процитовано 20 вересня 2017.
  21. 不滅のあなたへ(21) [To you immortal (21)] (яп.). Kodansha. Процитовано 17 January 2024.
  22. Yoshitoki Oima's To Your Eternity makes its debut in digital along with new Samura, Deathtopia. Kodansha USA. 17 січня 2017. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 18 вересня 2017.
  23. Kodansha USA Licenses Yoshitoki Ōima's To Your Eternity Manga. Anime News Network. 20 січня 2017. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 18 вересня 2017.
  24. To Your Eternity 1. Kodansha USA. Архів оригіналу за 1 січня 2018. Процитовано 20 вересня 2017.
  25. To Your Eternity, Volume 17. Kodansha USA. Архів оригіналу за 14 серпня 2022. Процитовано 14 August 2022.
  26. Jennifer Sherman (31 березня 2020). To Your Eternity TV Anime Reveals 1st Promo Video, Staff. Anime News Network. Архів оригіналу за 3 квітня 2020. Процитовано 31 березня 2020.
  27. Pineda, Rafael Antonio (7 вересня 2020). To Your Eternity Anime Delayed to April 2021 Due to COVID-19. Anime News Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 7 вересня 2020.
  28. About the change of the broadcast schedule of To Your Eternity. NHK. 7 вересня 2020. Архів оригіналу за 4 червня 2021. Процитовано 20 травня 2021.
  29. Mateo, Alex (30 серпня 2021). To Your Eternity Anime Gets 2nd Series in Fall 2022. Anime News Network. Архів оригіналу за 1 вересня 2021. Процитовано 30 серпня 2021.
  30. Pineda, Rafael Antonio (11 квітня 2022). To Your Eternity Anime's Season 2 Teaser Reveals New Director, Studio. Anime News Network. Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
  31. Luster, Joseph (12 березня 2023). To Your Eternity Season 3 Anime Officially in the Works. Crunchyroll. Архів оригіналу за 12 березня 2023. Процитовано 12 березня 2023.
  32. Hodgkins, Crystalyn (4 вересня 2020). Crunchyroll to Stream To Your Eternity Anime. Anime News Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2020. Процитовано 5 вересня 2020.
  33. Pineda, Rafael Antonio (15 березня 2021). Ani-One Asia Streams To Your Eternity Anime in April. Anime News Network. Архів оригіналу за 21 березня 2021. Процитовано 15 березня 2021.
  34. Pineda, Rafael Antonio (10 лютого 2021). To Your Eternity Anime Reveals More Staff, Ending Song Composer, New Visual, April 12 Debut. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 лютого 2021. Процитовано 10 лютого 2021.
  35. Pineda, Rafael Antonio (2 березня 2021). Hikaru Utada Sings 'To Your Eternity' Anime's Theme Song. Anime News Network. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 2 березня 2021.
  36. Japanese Comic Ranking, January 16–22. Anime News Network. 25 січня 2017. Архів оригіналу за 16 червня 2017. Процитовано 20 вересня 2017.
  37. Japanese Comic Ranking, March 13–19. Anime News Network. 22 березня 2017. Архів оригіналу за 13 липня 2017. Процитовано 20 вересня 2017.
  38. Japanese Comic Ranking, June 19–25. Anime News Network. 28 червня 2017. Архів оригіналу за 8 червня 2021. Процитовано 20 вересня 2017.
  39. Loo, Egan; Hodgkins, Crystalyn (22 березня 2018). Paru Itagaki's BEASTARS Wins 11th Manga Taisho Awards. Anime News Network. Архів оригіналу за 14 лютого 2019. Процитовано 6 лютого 2019.
  40. Daruma 2018 : les lauréats manga [Daruma 2018: the manga winners] (фр.). Japan Expo. 22 лютого 2018. Архів оригіналу за 13 вересня 2018. Процитовано 25 липня 2018.
  41. Hodgkins, Crystalyn (10 травня 2019). 43rd Annual Kodansha Manga Awards' Winners Announced. Anime News Network. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 10 травня 2019.
  42. Best and Worst Manga of 2018 Results - Comic-Con International. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 10 травня 2021.
  43. Best and Worst Manga of 2019 Results - Comic-Con International. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  44. 2019 Great Graphic Novels for Teens. Ala. 17 January 2019. Архів оригіналу за 30 січня 2019. Процитовано 10 травня 2021.
  45. Garrity, Shaenon (13 грудня 2017). To Your Eternity Review. Otaku USA. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  46. а б Locksley, Ross (17 грудня 2017). To Your Eternity. UK Anime Network. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  47. The Fall 2017 Manga Guide To Your Eternity. Anime News Network. 8 листопада 2017. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  48. а б To Your Eternity Volume 1 Review. Anime UK News. 23 листопада 2017. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  49. ONeil, Kate (2 липня 2018). To Your Eternity Vol. #04 Manga Review. The Fandom Post. Архів оригіналу за 19 липня 2018. Процитовано 10 травня 2021.
  50. ONeil, Kate (24 грудня 2018). To Your Eternity Vol. #06 Manga Review. The Fandom Post. Процитовано 10 травня 2021.
  51. To Your Eternity Vol 6. Manga News. Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  52. To Your Eternity Vol 8. Manga News. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  53. а б Llamas, Patricia (30 квітня 2018). To your Eternity, de Yoshitoki Oima: una historia de inocencia y descubrimiento [Yoshitoki Oima's To your Eternity: A Story of Innocence and Discovery]. Fantasy Mundo. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  54. Reseña To Your Eternity de Panini Manga ¡El viaje del ser inmortal! [Panini Manga To Your Eternity Review The Journey of the Immortal Being!]. Manga Mexico. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 10 травня 2021.
  55. ONeil, Kate (25 травня 2018). To Your Eternity Vol. #01 Manga Review. The Fandom Post. Архів оригіналу за 19 липня 2018. Процитовано 10 травня 2021.
  56. Best New Anime to Watch (Spring Season 2021). IGN. 3 May 2021. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  57. Survey Reveals What Spring Anime Titles Japanese Viewers Want To See Most. Otaku USA. 31 March 2021. Архів оригіналу за 8 червня 2021. Процитовано 16 травня 2021.
  58. Top 10 Anime of the Week 3 for Spring 2021 Anime Season. Anime Trendz. 2 May 2021. Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  59. Top 10 Anime of the Week 2 for Spring 2021 Anime Season. Anime Trendz. 25 April 2021. Архів оригіналу за 8 червня 2021. Процитовано 26 травня 2021.
  60. Loveridge, Lynzee (9 лютого 2022). Attack on Titan the Final Season Part 1 is Anime of the Year. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 лютого 2022. Процитовано 9 лютого 2022.
  61. Yossman, K.J. (29 вересня 2022). International Emmys 2022: The Complete Nominations List. Variety. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 7 листопада 2022.
  62. The Spring 2021 Preview Guide To Your Eternity. Anime News Network. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 18 травня 2021.
  63. To Your Eternity Episode #01 Anime Review. The Fandom post. 14 April 2021. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  64. To Your Eternity Episodes 1-2. Anime News Network. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  65. How Music Enhances To Your Eternity's Gut-Wrenching Storytelling. Comic Book Resources. 19 April 2021. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 18 травня 2021.
  66. To Your Eternity: A Familiar Face Returns to Fight a Gruesome High-Stakes Battle. Comic Book Resources. 30 April 2021. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 18 травня 2021.
  67. а б To Your Eternity's Latest Death Begins a New Journey. Comic Book Resources. 15 May 2021. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 18 травня 2021.
  68. а б To Your Eternity Episodes 5. Anime News Network. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  69. To Your Eternity Episode 6. Anime News Network. 19 травня 2021. Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 19 травня 2021.
  70. FEATURE: The Top 10 Fight Scenes Of 2021 According To YOU!. Crunchyroll. Архів оригіналу за 8 січня 2022. Процитовано 9 січня 2021.
  71. The Best and Worst Anime of Summer 2021. Anime News Network. Архів оригіналу за 1 жовтня 2021. Процитовано 1 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]