Tulipa ostrowskiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tulipa ostrowskiana
Тюльпан Островського на поштовій марці Казахстану 2013 року
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Лілієві (Liliaceae)
Підродина: Lilioideae
Триба: Lilieae
Рід: Тюльпан (Tulipa)
Вид:
T. ostrowskiana
Біноміальна назва
Tulipa ostrowskiana
Синоніми

Tulipa tetraphylla subsp. ostrowskiana (Regel) Raamsd.

Tulipa ostrowskiana (укр. Тюльпан Островського[1]) — багаторічна рослина роду тюльпан родини лілійних.

Історія[ред. | ред. код]

У 1884 році Едуард Регель описав цей вид за зразками, зібраними ним у 1879 році в околицях міста Вєрного (нині Алмати) з Олексієм Михайловичем Фетісовим. Останній був головним садівником міста Пішкека (нині Бішкек) і завідував «Казенним» садом в місті Вєрном. У 1877—1882 рр. він зібрав великий гербарій для Петербурзького ботанічного саду в околицях міст Вірний і Пішкек.

Опис[ред. | ред. код]

Цибулини яйцеподібні, від 1,5 до 3 см в діаметрі, з чорно-бурими, міцними, шкірястими лусками. Коренева система однорічна, щорічно на зміну старим корінцям, що віджили, приходять нові ниткоподібні відростки. Стебло голе, від 15 до 40 см заввишки. Листків — 3, іноді 2 штуки, сизі, ланцетоподібні, по краю хвилясті, сильно відхилені, майже розпростерті по землі. Квітка одночна, витонченої витягнутої форми, при яскравому освітленні розкривається у вигляді зірчастої чаші. Найчастіше — світло-червоного забарвлення з чорним або жовтим дном. Іноді зустрічаються темніші, помаранчеві, строкаті і навіть чисто жовті квіти. Тичинкові нитки жовті, чорнуваті, червоні або бордові, пильовики — від жовтих до чорно-фіолетових, трохи довші за нитки. Зав'язь коротше тичинок, з майже сидячим рильцем. Плід — витягнута, зелена коробочка, до 3,5 см завдовжки, і 1,8 см завширшки. Кількість насіння у дорослої повноцінно-розвиненої рослини варіюється від 120 до 190 штук. Розмноження насіннєве, дуже рідко вегетативне. Цвіте з кінця квітня до кінця травня, плодоносить у червні-липні.

Екологія[ред. | ред. код]

Надає перевагу лесових передгір'ям або глинисто-щебнистим схилам з глибоким живильним ґрунтом в нижньому і середньому поясах гір. Росте невеликими групами серед чагарникових заростей або на степових ділянках серед полину заілійського.

У природі нерідкі спонтанні гібриди з Tulipa kolpakowskiana (укр. тюльпан Колпаковського). Масиви таких гібридних популяцій дуже барвисті своєю строкатістю під час цвітіння.

Поширення[ред. | ред. код]

Тюльпан Островського — вузколокальна ендемічна рослина Північного Тянь-Шаню. Ареал обмежений, в основному, околицями гірського хребта Заілійський Алатау, розташованому на північному заході гірської системи Тянь-Шань і поширюється аж до Киргизьких гір, охоплюючи при цьому Чуйську долину, пустелю Моїнкум і Східний Туркестан.

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Вид перебував у Червоній книзі СРСР. Наразі занесений до Червоних книг Казахстану і Киргизстану.[2] Частково охороняється на території Алматинського заповідника.

До зменшення чисельності виду призводять господарська діяльність в місцях проживання (розорювання лесових передгір'їв Заілійського Алатау), збір квітучих екземплярів на букети, в гербарії і викопування цибулин для розведення в квітниках. В околицях міст Алмати, Талгара, Єсіка, Каскелена та інших рослина зникла.

Культивування[ред. | ред. код]

Вперше введений в культуру в Санкт-Петербурзькому ботанічному саду до 1883 року. З другої половини XX століття вирощувався в багатьох містах СРСР. Добре плодоносить, дає самосів.

Використання[ред. | ред. код]

Високодекоративний вид, перспективний для озеленення, дуже популярний в альпінаріях і колекціях країн Західної Європи, США і Канади. Даних про використання в селекції наразі немає.

Систематика[ред. | ред. код]

У деяких джерелах цей таксон вважається підвидом Tulipa tetraphylla (укр. тюльпан чотирилистковий) — Tulipa tetraphylla subsp. ostrowskiana.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Tulipa ostrowskiana Regel. Плантариум. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 26.11.2017. (рос.)
  3. Taxon: Tulipa tetraphylla Regel subsp. ostrowskiana (Regel) [[Raamsd.]]. U.S. National Plant Germplasm System. Міністерство сільського господарства США. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 27.11.2017. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка) (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Бочанцева З. Тюльпаны. Морфология, цитология и биология. — Ташкент : Изд-во АН Узбекской ССР, 1962. — 408 с. (рос.)
  • Головкин Б. Н., Китаева Л. А., Немченко Э. П. Декоративные растения СССР. — Москва : Мысль, 1986. — 320 с. (рос.)
  • Введенский А. И. Род 272. Тюльпан — Tulipa. // Флора СССР : в 30 т / В. Л. Комаров. — М.—Л. : Изд-во АН СССР, 1935. — Т. IV. — С. 320—464. (рос.)
  • Введенский А. И., Ковалевская С. С. Род Tulipa L. // Определитель растений Средней Азии. — Ташкент : ФАН, 1971. — Т. 2. — С. С. 94–109. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]