Бригадейро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бригадейро
Походження  Бразилія
Необхідні компоненти згущене молоко[1], шоколадний порошокd[1], масло вершкове[1] і посипка

Бригайдейро, бріґадейру (brigadeiro[2] МФА: [bɾiga'dejɾu]) — традиційний бразильський десерт. Походження десерту невідоме, але за найпоширенішою версією його створила кондитерка з Ріо-де-Жанейро Елоїза Набуко де Олівейра для кампанії Едуарду Гоміша на виборах в президенти.[3][4] Десерт виготовляють зі згущеного молока, какао-порошку, вершкового масла та прикрашають шоколадною посипкою.

Це популярний кондитерський виріб у всій країні, особливо для святкових заходів. Brigadeiros зазвичай готуються вдома, а також їх можна знайти в пекарнях і закусочних. Виглядають вони зазвичай як маленькі кульки, як вкривають шоколадною посипкою та поміщають у невелику форму для кексів. Суміш також можна вилити в невелику ємність і їсти ложкою, тоді це називають brigadeiro de colher (буквально «ложкове бригадейро»). Завдяки міграції бразильців бригадейро зараз можна знайти в різних країнах.

В останні роки з'явилися варіації смаку та покриття brigadeiros замість традиційного шоколаду.[5] Ці варіації смаків і легке маніпулювання оригінальним десертом привели до появи різних рецептів, таких як тістечка, торти, морозиво чи навіть хліб.[6]

Історія[ред. | ред. код]

Походження назви «brigadeiro» пов'язане з президентською кампанією бригадного генерала Едуарду Гоміша[en], кандидата від партії UDN[en] на пост Президента Республіки в 1946 році[7]. Елоїза Набуко де Олівейра належала до традиційної родини каріок, які підтримали кандидатуру бригадира, вона створила новий кондитерський виріб і назвала його на честь кандидата. Десерт doce do brigadeiro (букв. «бригадирські солодощі») став популярним, і назву згодом скоротили до просто «brigadeiro». Жінки того часу продавали бригадейро на підтримку кандидата в президенти, оскільки це були перші національні вибори, на яких жінки мали змогу голосувати.[8][9]

Попри отриману підтримку, Едуарду Гоміш зазнав поразки, а вибори виграв тодішній генерал Еуріку Гаспар Дутра.

На півдні Бразилії бригадейро найчастіше відомі як negrinhos, і один дослідник простежив його походження до 1920-х років, коли в Бразилії почали продавати згущене молоко Nestlé.[10]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в https://based.cooking/brigadeiro.html
  2. Viaro, Mário Eduardo (April 2012). O doce enigma do brigadeiro [The sweet enigma of the brigadeiro] (pt-br) . Editora Segmento. Архів оригіналу за 7 May 2012. Процитовано 29 травня 2021.
  3. Motter, Juliana (2010). Livro do Brigadeiro. Panda Books.
  4. Cardoso, Barbara (21 липня 2016). A 'brief' Brigadeiro History. Sweet Stone. Процитовано 29 травня 2021.
  5. Rezende, Graziela (1 березня 2018). Jovem deixa duas faculdades para 'encontrar seu caminho' e vender doces gourmet em Campo Grande. G1. Процитовано 24 березня 2018.
  6. 25 receitas com brigadeiro que vão te deixar com água na boca. Guia da Semana.
  7. Muito bem organizadas as manifestações no Dia da Paz (pt-br) . Diário de Cuiabá. 11 липня 2000. Архів оригіналу за 9 July 2019. Процитовано 20 серпня 2019.
  8. Mejia, Paula (27 серпня 2018). The Political Lore of an Iconic Brazilian Sweet. Atlas Obscura.
  9. Brigadeiro: conheça a história política e curiosa do doce brasileiro. Revista Galileu (pt-br) . 7 вересня 2018. Процитовано 24 серпня 2020.
  10. Meirelles, Pedro von Mengden (2019). "O mais popular dos doces brasileiros": História crítica do brigadeiro ["The most popular of Brazilian sweets": Critical history of brigadeiro.]. Revista Aedos (порт.): 330—354. ISSN 1984-5634. Процитовано 28 серпня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]