Торт з розплавленим шоколадом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торт з розплавленим шоколадом
Необхідні компоненти Шоколадний торт, бісквітне тісто і шоколад

Торт з розплавленим шоколадом (англ. Molten chocolate cake)— це французький десерт, який складається з шоколадного коржа з серцевиною з рідкого шоколаду. Десерт названий на честь цього розплавленого центру [1], а також відомий як фр. mi-cuit au chocolat, фр. chocolat coulant, дос. «(текучий шоколад)»[2], англ. chocolate lava cake (шоколадний лава-кейк) або просто англ. lava cake (лава-кейк) [3]. Його не слід плутати з шоколадним фонданом, рецепт якого містись мало борошна, але багато шоколаду та масла, тому воно тане на піднебінні (але не на тарілці) [4].

Історія[ред. | ред. код]

Французький шеф-кухар Мішель Брас сказав, що він винайшов торт у 1981 році, після двох років експериментів, причому його початковим натхненням була сімейна група, яка зігрівалася після катання на лижах, випиваючи гарячий шоколад [5]. Французький шеф-кухар і шоколатьє Жак Торрес підтверджує, що такий десерт існував у Франції у 1980-х роках [3].

Французький шеф-кухар Жан-Жорж Вонгеріхтен, зі свого боку, сказав, що придумав страву в Нью-Йорку в 1987 році. Він пригадав, як витягнув шоколадний бісквіт із духовки до того, як він був готовий, і виявив, що центр все ще рідкий, але теплий із гарним смаком і текстурою [3]. Йому приписують популяризацію торта з розплавленим шоколадом в Сполучених Штатах, де в 1990-х роках він став обов’язковою частиною десертного меню елітних ресторанів [3] [6].

Ці два рецепти зовсім не схожі, хоча отриманий вироби схожі. Рецепт Браса складається з двох частин: заморожена серцевина з ганашу, покрита рисовим крохмальним тістом, і випечена у формі. Рецепт Вонгеріхтена простіший: тісто для шоколадного торта, виготовлене зі звичайного борошна, недовго випікається в дуже гарячій духовці. Тому текучий шоколадний центр досягається по-різному в двох рецептах, але рецепт Вонгеріхтена виявився більш популярним, оскільки його легше відтворити [2].

Приготування[ред. | ред. код]

Шоколадний лава-кейк, залитий шоколадним соусом

Торт з розплавленим шоколадом зазвичай містить п’ять інгредієнтів: масло, яйця, цукор, шоколад і борошно [3]. Масло та шоколад розтоплюють разом, тоді як яйця або збивають з цукром, щоб утворити густу пасту, що утворює більш щільну випічку, або відокремлюють білки, збиті в меренгу, щоб забезпечити більший підйом і більш легкий результат. Іноді для посилення смаку шоколаду додають столову ложку міцної кави. Екстракт ванілі, сіль і кориця додатково рекомендуються в деяких випадках для додання додаткового смаку [7].

Зазвичай кейки випікають окремими порціями у формочках для бріошів. Однак існує ряд творчих варіацій шоколадних лава-кейків або тортів з розплавленого шоколаду, наприклад, приготування кейків у чашці для кави чи чаю. Варіант кейка можна приготувати в мікрохвильовій печі [8].

Кулька морозива, свіжі фрукти, крапелька фруктового та/або шоколадного соусу та посипання цукровою пудрою є типовими доповненнями. Іноді гарніром використовують листочки м’яти

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chocolate fondant. Процитовано 6 травня 2014.
  2. а б Myhrvold, Nathan (2011). Modernist cuisine : the art and science of cooking (вид. 1st). Bellevue, Wash.: Cooking Lab. с. 15. ISBN 978-0-9827610-0-7. OCLC 711381030.
  3. а б в г д Machlin, Sherri (23 серпня 2011). American Food by the Decades. ABC-CLIO. с. 226. ISBN 978-0-313-37699-3. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «Machlin2011» визначена кілька разів з різним вмістом
  4. Chocolate fondant. Архів оригіналу за 7 січня 2019. Процитовано 1 січня 2018.
  5. Molten chocolate - Bras Restaurant. www.bras.fr. Процитовано 15 вересня 2022.
  6. Josh Chetwynd (1 травня 2012). How the Hot Dog Found Its Bun: Accidental Discoveries and Unexpected Inspirations That Shape What We Eat and Drink. Lyons Press. с. 41—43. ISBN 978-0-7627-8529-2.
  7. Chef John's Chocolate Lava Cake. AllRecipes.com. Процитовано 14 квітня 2018.
  8. Chocolate Cake in a Mug. Food Network. Процитовано 14 квітня 2018.