Горшеньов Михайло Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Горшеньов
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 7 серпня 1973(1973-08-07)
Місце народження Пікалево, Ленінградська область, РРФСР, СРСР
Дата смерті 19 липня 2013(2013-07-19)[1] (39 років)
Місце смерті Санкт-Петербург, Росія
Причина смерті інфаркт міокарда
Поховання Богословське кладовище
Роки активності 19882013
Громадянство СРСР СРСР => Росія Росія
Національність росіянин
Професії вокаліст, гітарист, автор текстів, та музики, актор театру
Співацький голос баритон
Інструменти акустична гітара, електрогітара, бас-гітара і вокал[d]
Жанри панк-рок, горор-панк, фолк-рок
Псевдоніми «Горшок», Гаврило
Колективи «Король і Шут»
www.korol-i-shut.ru
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Михáйло Ю́рійович Горшеньóв (прізвисько — «Горшок»; 7 серпня 1973, Пікалево — 19 липня 2013, Санкт-Петербург) — вокаліст, автор музики, а також засновник панк-рок-гурту «Король и Шут». Старший брат Олексія Горшеньова — соліста та лідера рок-гурту «Кукринікси».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 7 серпня 1973 року в місті Пікалево Ленінградської області. Навчався у школі № 147, де разом з однокласниками Олександром Балуновим «Балу» та Олександром Щіголевим «Поручик» в 1988 році заснував групу «Контора». У 1990 році запросив в групу Андрія Князева (Князь) як творця текстів та другого вокаліста. У зв'язку з тим, що тексти виділялися казковими мотивами група стала називатися «Король Шутов». Пізніше «Король и Шут». Після школи Михайло вступив в Реставраційний ліцей, де провчився три роки і був відрахований за те, що займався не навчанням, а музикою. Першу дружину звали Анфіса. Одружений вдруге. Ім'я другої дружини Ольга. 12 травня 2009 року у них народилася дочка Олександра[2].

2004 року вийшов дебютний сольний альбом Михайла Горшенєва — «Я алкоголік анархіст», триб'ют-альбом групи Бригадний підряд, пісні «Життя» та «Солов'ї» потрапили в підсумкову сотню хіт-параду «Чартова Дюжина» за 2005 рік. Також він брав участь в Петербурзькому музичному проекті «Рок-група» разом з Андрієм Князєвим, Юрієм Шевчуком (ДДТ), Іллею Чортом (Пілот), Олександром Чернецьким (Різні люди) та своїм молодшим братом Олексієм Горшенєва (Кукринікси). У 2006 році спільно з Олександром «Чачею» Івановим взяв участь у записі нової версії пісні «Уроки Панк-Рока» групи Бригадний підряд. У 2008 році взяв участь у записі альбому «Drinking With Jesus» групи Red Elvises — пісня «Don 't Crucify Me» (написана разом з Ігорем Юзов).

2010 року Михайло дуже захопився театрально-постановочною діяльністю. В процесі роботи народилася ідея створення театрально-музичного проекту про маніяка перукаря Суїні Тодда. Так з'явився на світ мюзикл «TODD», в який поступово влилися всі музиканти гурту «Король та Шут». Результатом цього став вихід нового альбому групи, заснованого на матеріалі для мюзиклу — TODD. Акт 1. Праздник крови. А пізніше — TODD. Акт 2. На Краю

Смерть[ред. | ред. код]

Помер в Санкт Петербурзі на 40-му році життя 19 липня 2013 року від серцевої недостатності. Тіло Михайла Горшеньова кремували, а прах захоронили на Богословському цвинтарі Санкт-Петербурга.

Факти[ред. | ред. код]

Михайло про свої тату в журналі «Tattoo Master»: "У мене 5 татуювань. Перше я зробив у 20 років — Джокера. Страшного, жахливого Джокера. Інше — з оформлення нашого першого альбому " Будь як вдома, подорожній « — голова диявола з дерева виростає. ще татуювання Анархія на хресті. Ще тату — 7 моїх мертвих друзів у вигляді черепів: Сід Вішез, Курт Кобейн, Елвіс Преслі… ну, їх лише по зачісках можна впізнати. І всі мої тату мають сенс…. Кожне — окрема історія, придумана мною. Я все роблю сам — і теми, і ескізи»…

В 2010 році зробив татуювання «А» в колі (Символ анархо-панків) на грудях в районі серця.

Групи, найбільш вплинули на Горшенєва: Ramones, The Clash, GBH, Sex Pistols, New York Dolls, Blondie, The Doors, Madness, Dead Kennedys, Nirvana, The Damned, The Cure, Motörhead, Sonic Youth, Pogues, Siouxsie and the Banshees, Ministry, Laibach, Einstürzende Neubauten, The Misfits та багато інших.

У Михайла вибиті обидва передніх верхніх зуба. Через це він мав певні проблеми з дикцією. Пізніше він вставив собі штучні зуби.

Коли мені було десять років, я дивився, як великі хлопці підтягуються на турніку. Мені стало цікаво: а можна втриматися за турнік не руками, а зубами? Я підстрибнув, спробував укусити залізний турнік — та виламав собі чотири передніх зуба. Пізніше в бійках мені вибили ще кілька. А від наркотиків інші зуби достатньо сильно зіпсувалися. У «TaMtAm» я прийшов майже зовсім беззубий.

— Ілля Стогoff «Грішники»

В 1990-і Горшенев вживав героїн, за цей час у нього було вісім клінічних смертей.[3][4]

Україна[ред. | ред. код]

В інтерв'ю під час розмови про українських письменників Генрі Лайон Олді назвав їх росіянами. На зауваження журналістки, що вони з Харкова, співак відповів: «Так, так, вони з Харкова. Росіяни. З Харкова — росіяни. З Києва — росіяни. Вся Україна — росіяни»[5].

На заперечення журналістки, що хоча й вони «пишуть російською мовою, але вони з Харкова», «вони українці», вокаліст запитав у неї чи не націоналістка вона.

Сольні альбоми[ред. | ред. код]

  • Я алкоголік, я анархіст (2004)

Співпраця[ред. | ред. код]

Гурт Пісня Альбом Рік випуску Участь
ДДТ Народжений в СРСР Народжений в СРСР 1997 Бек-вокал
Рок-група Попса Попса 2003 Вокал
Аліса Rock-N-Roll Стати Півночі 2007 Вокал
Троль гне ялину Пивоварня Ульва Конунг Хміль 2008 Вокал
Red Elvises Don't Crucify Me Drinking With Jesus 2008 Вокал
Бригадний підряд Уроки панк-року Ніякої правди 2008 Вокал
Пелагея Ой при лужку, при лужку Стежки 2010 Вокал
Бригадний підряд Пітер рок-н-рол Пітер рок-н-рол 2012 Вокал
План Ломоносова Не квапся Не квапся 2012 Вокал

Примітки[ред. | ред. код]

  1. St. Petersburg rock legend ‘Gorshok’ dies at age 39
  2. У Горшка народилася донька — ЮГА.ру. Архів оригіналу за 12 вересня 2012. Процитовано 10 жовтня 2012.
  3. ***NashRock2005.narod.ru***. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 10 жовтня 2012.
  4. Рок Бібліотека[недоступне посилання з липня 2019]
  5. Горшок (Михаил Горшенев): "вся Украина-русские!". YouTube. 9 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]