Дедпул 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дедпул 2
Deadpool 2
Український плакат фільму
Жанр супергеройський кінокомедійний бойовик
Сімейне кіно
Режисер Девід Літч
Продюсер Саймон Кінберг
Раян Рейнольдс
Лорен Шулер Доннер
Сценарист Ретт Різ
Пол Вернік
На основі персонажу Дедпул
Роба Ліфілда
Фаб'єна Нісіеза
Оповідач Раян Рейнольдс
У головних
ролях
Раян Рейнольдс
Морена Баккарін
Ті Джей Міллер
Зазі Бітц
Джош Бролін
Каран Соні
Оператор Джонатан Села
Композитор Тайлер Бейтс
Монтаж Елізабет Роналдсдоттір
Кінокомпанія Donners' Company
Kinberg Genre
Marvel Entertainment
Twentieth Century Fox Film Corporation
Дистриб'ютор UFD (Україна)[1]
20th Century Fox (США)
Тривалість 119 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2018
Дата виходу 17 травня 2018 (США)[2]
17 травня 2018 (Україна)[3]
Кошторис 110 млн $[4]
Касові збори 785 млн $[5]
IMDb ID 5463162
Попередній Дедпул
Наступний Дедпул 3
foxmovies.com/movies/deadpool-2
CMNS: Дедпул 2 у Вікісховищі
Q: Дедпул 2 у Вікіцитатах

«Дедпул 2» (англ. Deadpool 2) — американський супергеройський кінокомедійний бойовик режисера Девіда Літча, що вийшов 2018 року. Стрічка присвячена пригодам однойменного персонажа коміксів Marvel. У головних ролях Раян Рейнольдс, Морена Баккарін, Ті Джей Міллер.

Вперше фільм продемонстрували 17 травня 2018 року у світовому прокаті[2], у тому числі і в Україні[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Супергерой Дедпул, він же Вейд Вілсон, жаліється на життя, іронізуючи, що Росомаха теж осилив рейтинг для дорослих і загинув. Він підриває себе на бочках із пальним і поза кадром розповідає, що привело його до цього вчинку.

Шістьма тижнями раніше Дедпул убиває різноманітних злочинців. Повернувшись додому після звичної праці, збирається відсвяткувати річницю спільного життя зі своєю нареченою Ванессою і як подарунок, його наречена оголошує, що хоче від нього дитину. Однак ліричній сцені перешкоджає наліт чергового злочинця Сергія Валишнікова, якому вдалось удень уникнути смертельного контакту з Дедпулом, і вночі росіянин зі своєю бандою вривається до житла Вілсона. Дедпул знищує нападників, та Валишніков встигає застрелити Ванессу. Вейд винить себе в смерті нареченої і за логікою сюжету намагається вчинити самогубство, підірвавшись на бочках з пальним. У момент загибелі, перебуваючи в переході між життям і смертю, він бачить видіння Ванесси, котра говорить, що у Вейда «серце не на місці». Однак померти не так просто. Мутант Колос знаходить рештки його тіла і складає докупи. Вейд регенерує і отямлюється в школі професора Ксав'єра. Колос закликає знайти родину серед «Людей X» i зачитує Дедпулу моралізаторські повчання.

Дедпул, Колос і Надзвукова Боєголовка вирушають владнати інцидент з юним мутантом Расселом Коллінзом, який керує вогнем і втік з притулку для дітей-мутантів. Вейд допомагає нейтралізувати Рассела, та коли той розповідає, що з нього знущалися, застрелює робітників притулку. Колос зупиняє його, і Вейда заарештовують. Разом з Расселом його доставляють у спеціальних нашийниках, які пригнічують надлюдські здатності, до в'язниці «Морозилки» для злочинців-мутантів. Тим часом солдат-кіборг з майбутнього Кейбл вирушає в минуле, щоб помститися за жінку і дочку, яких вже дорослий Коллінз, що виріс на справжнього бездушного вбивцю, спалює своєю суперсилою.

Тимчасом Рассел хоче здобути авторитет серед в'язнів і планує втечу. Кейбл вривається до в'язниці в пошуках Коллінза. Скориставшись нападом, мутанти тікають з камер. Вейд, захищаючи Рассела, ламає свій нашийник і дає кіборгу відсіч. В ході сутички він без злого наміру вигукує, що йому нібито начхати на Рассела, чим дуже ображає хлопця, який випадково чує цю репліку Дедпула. Дедпул виривається з «Морозилки» і знову бачить видіння Ванесси. Він розуміє її слова таким чином, що він просто зобов'язаний подбати про долю Рассела.

Дедпул збирає команду мутантів під назвою «Загін Ікс», щоб витягнути Рассела з в'язниці і захистити його від Кейбла. Команда нібито атакує конвой з в'язнями, але всі «непереможні» члени «Загону Ікс», за винятком Дедпула і Доміно, якій завжди щастить, швидко гинуть цілком безглуздими смертями. Дедпул не вірить, що надзвичайне везіння Доміно якраз є її даром-суперсилою, та вона завдяки неймовірному збігу обставин захоплює конвой. Кейбл намагається вбити Рассела, Дедпул з боєм захищає його. Рассел тікає з конвою і звільняє мутанта Джаґернаута, котрого хлопчик, ображений на свого рятівника, тепер вважає за кращого друга, ніж Дедпул. В кінці епізоду Джаґернаут, у відповідь на зухвалу репліку, відриває Дедпулу ноги i Доміно доставляє його додому відрощувати кінцівки, що супроводжується серією знущальних для нього жартівливих ситуацій.

Кейбл розшукує Дедпула і повідомляє про намір Рассела вбити директора свого притулку, що згідно з передбаченням перетворить його на серійного злочинця. Тому кіборг пропонує Вейду і Доміно співпрацювати, щоб завадити першому вбивству Коллінза. Він погоджується дати Вілсону шанс умовити Рассела, а інакше планує знищити хлопця.

Колос вирішує все ж допомогти Дедпулу, затримавши Джаґернаута, щоб Вілсон і Кейбл могли завадити Коллінзу в притулку. Дедпулу не вдається вмовити Коллінза не вбивати директора і тоді Кейбл стріляє в мутанта. Вілсон закриває собою хлопчика та гине від кулі. Вражений цією самопожертвою, Рассел вирішує не вбивати директора. Це змінює майбутнє, в якому сім'я Кейбла лишається живою. В подяку Кейбл використовує останній заряд своєї машини часу, щоб стрибнути на кілька хвилин у минуле і помістити жетон Ванесси перед серцем Вейда. Завдяки цьому Дедпул виживає, а директора, за законом абсурдної логіки, в ту ж мить збиває таксист Допіндер.

У сцені після титрів Боєголовка і її дівчина Юкіо ремонтують машину часу. Дедпул користується нею, щоб врятувати Ванессу, Пітера з «Загону Ікс», після чого, жартуючи, вбиває невдало зображеного Дедпула з фільму «Люди Ікс: Росомаха», а також Раяна Рейнольдса (котрий грає Дедпула), щоб той не знімався у провальному фільмі «Зелений ліхтар».

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж Роль Актор дубляжу[6]
Раян Рейнольдс Вейд Вілсон/Дедпул/Раян Рейнольдс (камео) найманець-мутант з надлюдськими здібностями Дмитро Гаврилов
Морена Баккарін Ванесса Карлайл наречена Вейда Наталя Романько-Кисельова
Ті Джей Міллер Горностай найкращий друг Вейда Дмитро Сова
Леслі Аггамс Сліпа Ел співмешканка Вейда Ольга Радчук
Бріанна Гільдебранд Надзвукова Боєголовка мутант з «Людей X» Антоніна Хижняк
Стефан Капічіч Колос мутант з «Людей X» Кирило Нікітенко
Джош Бролін Кейбл кіборг-мутант з майбутнього Михайло Кришталь
Джуліан Деннісон Рассел/Вогняний кулак хлопчик-мутант Вікор Григор'єв
Зазі Бітц Доміно мутантка Катерина Буцька
Каран Соні Допіндер таксист, знайомий Дедпула Павло Скороходько
Джек Кейсі Чорний Том мутант-в'язень Роман Чорний
Шіорі Кутсуна Юкіо мутант з «Людей X», дівчина Боєголовки Ганна Коваль
Раян Рейнольдс/Девід Літч Джаггернаут мутант-в'язень Олексій Череватенко
Рендал Рідер Бак Роман Солошенко
Г'ю Джекман Джеймс Гоулетт/Лоґан/Росомаха (камео) мутант з «Людей X» Юрій Ребрик
Едді Марсан Директор притулку для дітей-мутантів Олег Лепенець
Роб Деланей Пітер Дмитро Вікулов
Льюїс Тан Зоретрус мутант Дмитро Рассказов
Білл Скашгорд Дух часу мутант Андрій Федінчик
Террі Крюс Бедлам мутант Петро Сова
Бред Пітт Фантом мутант
Джеймс Макевой професор Чарльз Ксав'єр / Професор Ікс (камео) мутант, очільник «Людей X»
Ніколас Холт Генк Маккой / Звір (камео) мутант з «Людей X»
Коді Сміт-Макфі Нічний Змій (камео) мутант з «Людей X»
Александра Шипп Ороро Монро / Шторм (камео) мутант з «Людей X»
Тай Шерідан Скот Самерс / Циклоп (камео) мутант з «Людей X»
Еван Пітерс П'єтро Максімофф / Ртуть (камео) мутант з «Людей X»
Метт Деймон Дікі Грінліф камео
Алан Тудик Реднек камео

Перекладач — Олег Колесніков

Режисер дубляжу — Катерина Брайковська

Студія дубляжу — Постмодерн


Знімальна група[ред. | ред. код]

Реліз[ред. | ред. код]

Райан Рейнольдс, Шіолі Куцуна і Тоші на прем'єрі в Токіо

Світова прем'єра "Дедпула 2" відбулася 10 травня 2018 року в кінотеатрі Empire Casino на Лестер-сквер у Лондоні[8], а американська прем'єра - 14 травня того ж року в Нью-Йорку. На обох заходах були присутні актори та продюсери фільму, а також запрошені спеціальні гості.[9] 29 травня актори з'явилися на гала-прем'єрі фільму в Токіо.[10]

Для ширшої аудиторії, як у США, так і в Польщі, фільм дебютував 18 травня 2018 року. Спочатку прем'єра в США була анонсована на 1 червня того ж року.

Був собі Дедпул[ред. | ред. код]

12 грудня того ж року в кінотеатрах дебютувала відредагована версія фільму для молодшої аудиторії під назвою "Був собі Дедпул" (в оригіналі - "Once Upon a Deadpool").[11]

Відгуки[ред. | ред. код]

Оцінки і критика[ред. | ред. код]

Від кінокритиків фільм отримав схвальні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 83 % на основі 264 відгуків від критиків (середня оцінка 7,1/10). Загалом на сайті фільм має схвальні оцінки, фільму зарахований «стиглий помідор» від фахівців[12], Metacritic — 66/100 на основі 51 відгуків критиків. Загалом на цьому ресурсі від фахівців фільм отримав змішані відгуки[13].

Від пересічних глядачів фільм теж отримав схвальні оцінки: на Rotten Tomatoes 86 % зі середньою оцінкою 4,2/5 (20 582 голоси), фільму зарахований «попкорн»[12], Metacritic — 8,0/10 (364 голоси)[13], Internet Movie Database — 8,2/10 (82 975 голосів)[14].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу у США, що розпочався 18 травня 2018 року, протягом першого тижня фільм був показаний у 4 349 кінотеатрах і зібрав 125 507 153 $, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх прем'єр. Станом на 21 травня 2018 року показ фільму триває 4 дні (0,4 тижня), зібравши у прокаті в США 137 514 302 долари США[5] (за іншими даними 149 915 548 $[15]), а у решті світу 174 879 204 $[5] (за іншими даними 174 652 030 $[15]), тобто загалом 312 393 506 $[5] (за іншими даними 324 567 578 $[15]) при бюджеті 110 млн доларів США[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дедпул 2. Ukrainian Film Distribution. Архів оригіналу за 12 листопада 2017. Процитовано 7 серпня 2017. 
  2. а б Deadpool 2: Release Info (англійською). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 16 березня 2017. Процитовано 7 серпня 2017. 
  3. а б Дедпул 2. Kino-teatr.ua. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 7 серпня 2017. 
  4. а б Scott Mendelson (22 травня 2018). Box Office: 'Deadpool 2' Nabs $12M Monday For Strong $138M Four-Day Cumes (англійською). Forbes. Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018. 
  5. а б в г Deadpool 2 (англійською). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 23 травня 2018. 
  6. Інформація про дубляж (українською). Ukrainian Film Distribution. Архів оригіналу за 18 листопада 2017. Процитовано 5 травня 2017. 
  7. Deadpool 2: Full Cast & Crew (англійською). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 серпня 2017. 
  8. Ryan Reynolds arrives in London with better manners than Deadpool | Metro News. web.archive.org. 15 травня 2018. Архів оригіналу за 15 травня 2018. Процитовано 9 травня 2023. 
  9. Ryan Reynolds. Peoplemag (англ.). Процитовано 9 травня 2023. 
  10. "Deadpool 2" Premiere in Tokyo - UPI.com. web.archive.org. 31 серпня 2020. Архів оригіналу за 31 серпня 2020. Процитовано 9 травня 2023. 
  11. ‘Deadpool 2’: Year’s Top R-Rated Hit Gets New Life As PG-13 Film – Deadline. web.archive.org. 9 серпня 2020. Архів оригіналу за 12 листопада 2018. Процитовано 9 травня 2023. 
  12. а б Deadpool 2 (англійською). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018. 
  13. а б Deadpool 2 (англійською). Metacritic. Архів оригіналу за 17 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018. 
  14. Deadpool 2 (англійською). Internet Movie Database. Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018. 
  15. а б в Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою numbers не вказано текст

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1-й тізер фільму «Дедпул 2» на YouTube
Deadpool’s «Wet on Wet» Teaser на YouTube
1-й трейлер «Deadpool, Meet Cable» на YouTube
  1. Deadpool 2 на сайті IMDb (англ.)
  2. Deadpool 2 на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих
  3. Deadpool 2 на сайті Metacritic (англ.)
  4. Deadpool 2 на сайті AllMovie (англ.)
  5. Deadpool 2 на сайті Box Office Mojo (англ.)
  6. Дедпул 2 на сайті Kino-teatr.ua