Друшляк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два металеві друшляки

Друшля́к, заст. діра́вка[1][2] — предмет кухонного начиння (посуду), кругла миска чи черпак з невеликими отворами на дні чи по боках, інструмент кухаря[3][4][5].

Використовується в кулінарії при приготуванні страв, для відділення харчових продуктів від рідини; при відварюванні чи промиванні макаронних виробів, круп, картоплі, грибів, овочів, ягід та фруктів. У побуті друшляки також використовують для миття фруктів та овочів під проточною водою.

Пристосування для проціджування рідких продуктів (головним чином, молочних) відоме як ціди́лко[6][7] (ціди́лок)[8]: воно має вигляд сита або виготовляється з тонкої тканини.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово "друшляк" походить від нім. Durchschlag, німецьке дієслово durchschlagen означає «пронизувати», «проціджувати». Запозичено в українську мову через польські слова druszlak, durszlak. Перестановка звуків u та r порівняно з оригінальним німецьким словом є прикладом явища метатези.

Різновиди[ред. | ред. код]

Друшляки виготовляють з металу, пластмаси, кераміки чи силікону. Моделі друшляків бувають з ручками чи без, з підставками або ніжками та без. Існують плоскі друшляки-накладки, якими як кришкою накривають посуд з їжею, а потім зливають воду. Також виробляються друшляки, що повторюють форму каструлі та повністю в неї вкладаються, таким чином їжа перебуває в друшляку під час приготування, а по закінченні приготування друшляк достатньо дістати з каструлі, при цьому вода залишається в каструлі.

Сушарка для салату також містить особливий друшляк, що може швидко обертатися навколо своєї осі. При цьому вода стікає з салату під дією відцентрової сили.

Галерея[ред. | ред. код]

Альтернативне використання[ред. | ред. код]

Протестувальниця-пастафаріанка з друшляком на голові, антиклерикальний мітинг у Мілані, 2012 рік
  • Друшляк є релігійним головним убором послідовників пастафаріанства.
  • Астрономи-аматори використовують друшляк для безпечного споглядання сонячних затемнень[9][10]. При цьому множинні зображення частково затемненого диска сонця проектуються на землю за принципом камери-обскура.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДІРАВКА // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  2. Пошук. Російсько-українські словники (укр.). 27 жовтня 2009. Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 18 січня 2021.
  3. Друшляк // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  4. Друшляк // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  5. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — 572 с.
  6. ЦІДИЛКО // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  7. ЦІДИЛКО // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  8. ЦІДИЛОК // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  9. Annular Solar Eclipse Safety, NASA.
  10. How to observe an eclipse safely, BBC Sky at Night Magazine.