Західноамериканський коледж об'єднаного світу Арманда Гаммера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Armand Hammer United World College of the American West
(UWC-USA)
Західноамериканський коледж об'єднаного світу Арманда Гаммера
Тип Приватний міжнародний-коледж-інтернат
Країна США США
Розташування Нью-Мексико
35°39′15″ пн. ш. 105°16′52″ зх. д. / 35.65417° пн. ш. 105.28111° зх. д. / 35.65417; -105.28111Координати: 35°39′15″ пн. ш. 105°16′52″ зх. д. / 35.65417° пн. ш. 105.28111° зх. д. / 35.65417; -105.28111
Девіз Ми робимо освіту силою для об'єднання людей, націй і культур, для миру і стабільного майбутнього
Засновано 1982[1]
Директор пані Вікторія Мора[2][3]
Учні 233[4]
Мова навчання англійська
Адреса State Road 65, Po Box 248, Montezuma, 87731, NM, USA
Сайт uwc-usa.org
Мапа

Західноамериканський коледж об'єднаного світу Арманда Гаммера (англ. Armand Hammer United World College of the American West (UWC-USA)) — приватний міжнародний-коледж-інтернат, розташований на території невключеного муніципалітету Монтесума, що у окрузі Сан-Мігель, штат Нью-Мексико. Коледж займає приміщення історично відомого у Сполучених Штатах готелю «Замок Монтесума»[en], побудованого у 1886 році біля джерел гарячих мінеральних вод недалеко на північний захід від Лас-Вегаса, що у Нью-Мексико. Коледж носить ім'я свого засновника — Арманда Гаммера.

Показники успішності учнів є одними із найвищих у світових рейтингах. За рейтингом «Волл-стріт джорнел» коледж входить до перших 50-ти шкіл за кількістю випускників, які вступили до найпрестижніших вищих навчальних закладів США, і є першим у цьому рейтингу серед Коледжів об'єднаного світу[5].

У коледжі виховуються та навчаються понад 200 учнів старших — 11 та 12 класів із 70—90 (залежно від року навчання) країн світу. Більшість учнів отримують стипендії в системі Коледжів об'єднаного світу. Претенденти на навчання відбираються на конкурсній основі національними комітетами Коледжів об'єднаного світу, які функціонують більше, ніж у 150 країнах[6].

Претенденти з України відбираються національним комітетом «UWC Україна»[7]. Основні критерії відбору наведені на сайті комітету[8].

Коротка історія[ред. | ред. код]

У 1981 році Фонд Арманда Гаммера придбав готель «Замок Монтесума» та прилеглі території для того, щоб створити коледж, який повинен був увійти у мережу міжнародних освітніх навчальних закладів «Коледжі об'єднаного світу». Переборюючи фінансові труднощі і проблеми, частину придбаних приміщень було відремонтовано і 1982 року коледж було урочисто відкрито за участі Його Величності Чарльза, принца Уельського — президента Коледжів об'єднаного світу.

Для надання можливості учням здобувати дипломи про повну середню освіту міжнародного зразка, які визнаються і приймаються кращими навчальними закладами світу, у школі від моменту створення впроваджувалась освітня програма «IB World School» (укр. «Світової школи міжнародного бакалаврату»). 1 березня 1982 року школа успішно пройшла процедуру акредитації освітнім фондом «International Baccalaureate®», акредитувавши Diploma Programme (укр. Програма для здобуття диплома)[3].

Першим президентом коледжу став Теодор Локвуд, як його величали, «Тед». Стверджували, що він знав і пам'ятав усіх своїх учнів по іменах. Локвуд був беззмінним президентом з 1982 і до 1993 року[9] Про своє життя, працю у коледжі і про сам коледж та його учнів залишив книгу «Мрії і обіцянки: Історія Коледжу об'єднаного світу Армана Гаммера».

Д-р. Філ О. Ґейєр змінив Локвуда на посту президента у 1993 році і був ним до 2005-го. Оцінюючи свою роботу на цьому посту, і роботу свого попередника, він заявив:

Пан Локвуд і його дружина Лу заклали фундамент коледжу, а йому та його дружині Емі випала честь звести його стіни[10].

Наступником Ґейєра у 2006 стала Лайза Дарлінґ, яка керувала коледжам до 2013 року.

Колишній випускник коледжу 1986 року, фахівець у галузі міжнародної освіти, д-р. Мукул Кумар очолював коледж з 2013-го по 2016 рік.

З 2016 року президентом коледжу стала пані Вікторія Мора.

Опис[ред. | ред. код]

Міжнародний центр Девіса, колишній готель «Монтесума», центральний офіс університетського містечка Коледжу Об'єднаного світу Арманда Гаммера

Кампус коледжу займає ділянку майже 100 акрів у сільській місцевості, на якій розташовуються[11]:

  • Замок «Монтесума»;
  • готель «Олд Стоун»;
  • будинок Сасакави;
  • гуртожитки для учнів;
  • актова зала Клюге;
  • науковий корпус Зейнал-Заде;
  • дослідницький центр агроекології;
  • спорткомплекс Лансинга;
  • Святилище світла Дван;
  • джерела гарячих мінеральних вод, міні-басейни із водою різної температури.

У Замку «Монтесума» розташовується Міжнародний центр Девіса, який опікується стипендіями для іноземних і американських учнів, та стипендіями для продовження навчання випускників у кращих університетах і коледжах США. Тут також розміщуються аудиторії, кімнати для семінарів і офіси та студентський центр. Важливу роль відіграє спільна зала для обідів учнів коледжу, яка також може застосовуватися для спільних свят, урочистостей чи зустрічей у невимушеній обстановці, проведення дозвілля, вистав а також, для семінарів і навіть, спільних занять. У студентському центрі проводить презентації та обговорення. Центр є зручним місцем для відпочинку студентів. Він має сцену для виступів, танців, столи для більярду та настільного футболу, а також повноцінну кухню, де студенти можуть готувати їжу.

Готель «Олд Стоун» Old Stone — перший готель, відкритий у Монтесумі, відомий як готель «Гарячі джерела» (англ. Hot Springs Hotel), який був відремонтований у 1981 році і слугував адміністративною будівлею коледжу до завершення реставрації замку «Монтесума». Наразі у приміщенні готелю працюють адміністративні офіси та деканати: викладачів, реєстрації учнів, роботи з ними та ведення особових справ, освітніх програм, а також бізнес-офіс, консультативна служба та шкільний архів. Крім того, кафедра математики та факультет англійської мови мають тут офіси та навчальні класи. Тут також розташовується бібліотека Теодора Локвуда, у фонді якої нараховується понад 20 000 книг і близько 2000 медіа-файлів.

Будинок Сасакави — будівля характерної для XIX століття архітектури, облаштована на ендаумент від Рйоічі Сасакави[en]. У будинку розташовувався студентський центр, який було перенесено до замку після завершення його реставрації. Нині тут приміщення для зустрічей персоналу з обміну досвідом, клуб коледжу та місце для зібрань учнів. Приміщення має веранду, у затінку якої люблять збиратися учні у сонячну погоду.

У Науковому корпусі Зейнал-Заде розташовуються навчальні кабінети і лабораторії біології, хімії, технологій проєктування, екологічних систем, фізики та навчальні класи інформатики і спортивних занять.

Дослідницький центр агроекології — це шкільні дослідні ділянки землі загальною площею 20 акрів, що прилягають до кампусу, де учні та викладачі працюють разом. Тут учні навчаються проводити дослідження у галузі сільського господарства і екології. Вивчаються та набуваються практичні навички відбирання проб ґрунту та їх аналізування, висівання, посадки, вирощування різних агрокультур та догляду за ними. Досліджуються умови виживання рослин та стійкість різних сортів в умовах посушливого клімату Нью-Мексико, вплив агрономічної діяльності на екологію, а також, вплив забруднення довкілля на якість вирощеної продукції. Рослинницька продукція харчового призначення, вирощена власними руками, збагачує асортимент страв у їдальні коледжу.

Учнівські гуртожитки розташовуються у чотирьох корпусах. Учні проживають по двоє чи по троє у кімнаті.

Актова зала Клюге (Аудиторіум Клюге) була відкрита у 1988 році кіномагнатом Джоном Клюге. У ній розташовуються головна кіноконцертна зала на 400 посадочних місць, відділ мистецтв, у тому числі: класи образотворчого мистецтва, аудиторія музики, кімнати для занять з фортепіано, студія звукозапису та робочий виробничий простір. Актова зала проводить близько ста подій на рік, включаючи збори, культурні дні, театральні вистави та концерти, де виступають як господарі коледжу, так і їх гості, де відбуваються зустрічі із знаменитостями, проводяться загальні лекції та конференції. Три рази на рік вся спільнота Лас-Вегаса запрошується на двогодинну виставу, присвячену культурному дню, в якій представлені п'єси, пісні та танці народів одного з шести континентів світу.

У Спорткомплексі Лансинга є тренажерна зала, майданчики для гри у сквош, фітнес-зала, обладнання для занять важкою атлетикою, стіна для скелелазіння, студія танцю та роздягальні з душем. У нижній частині кампусу — поля Педро Медіни, який викладав 24 роки у коледжі, пристосовані для гри у футбол та бейсбол. Тут у гарну погоду також проводяться урочистості з нагоди святкування випускних вечорів.

Святилище світла Дван було відкрито 25 жовтня 1996 року, спроєктоване і побудоване за сприяння Вірджинії Дван, концептуалістки. і фінансиста. Орієнтація і геометрія будівлі узгоджені із рухом сонця, місяця та зірок. Будівля округлої форми являє собою три апсиди. Дві з них містить шість великих призм, встановлених у похилих вікнах для захоплення світлових променів від сходу до заходу сонця або місячного сяйва у ночі повного місяця. Третя, північна апсида має вікно «Полярна зоря» для спостережень за Полярною зіркою — лінія, паралельна осі землі, проходить від центру підлоги через центр вікна. Святилище доступне для відвідування як учнями коледжу, так і членами громади Монтесуми та гостями замку. Сюди приходять як у притулок, щоб відпочити від темпу життя, конфліктів і тривог та полюбуватися грою світла північного Нью-Мексико[12].

Гарячі джерела Монтесуми розташовуються на території кампусу і є доступними як для учнів і працівників коледжу, так і для громадськості. Вони і стали приводом для будівництва готелю «Old Stone», а пізніше — і замку «Монтесума» (на той час — готель «Монтесума»)[13]. Вважається, що лікувальні процедури у цій воді полегшують страждання людей з туберкульозом, хронічним ревматизмом, подагрою, жовчовивідними та нирковими каменями. Струмок Галлінас, що протікає поряд, забезпечує чудову риболовлю форелі. Курорт у свій час відвідували Теодор Рузвельт, Резерфорд Гейз, Улісс Грант, Вільям Шерман, Джессі Джеймс, і Його Величність Імператор Японії Хірохі́то[14].

Освітні програми[ред. | ред. код]

Учні коледжу навчаються за програмою міжнародного бакалаврату, і за два роки повинні опанувати по одному навчальному предмету із шести наступних груп:

  • мова та література;
  • друга іноземна мова;
  • суспільствознавство;
  • природничі науки;
  • математика;
  • мистецтво і культура.

Детально про усі предмети, що входять до кожної з цих груп, можна довідатися із інформації коледжу[15] та із інформації про галузь акредитації коледжу на сайті Міжнародного бакалаврату[3].

Для можливості здобути «ib-диплом» учень повинен опанувати принаймні по одному предмету із кожної з груп. При цьому, допускається замість предмету з шостої групи додатково обрати будь-який з предметів, що входять до 1-5 груп. Учень може обирати конкретні предмети залежно від того, яку професію планує опановувати і від того, які саме предмети потрібні для прийому у конкретні навчальні заклади, де планується здобувати вищу освіту.

Визнання отриманих кваліфікаційних рівнів[ред. | ред. код]

Дипломи про середню освіту, отримані у системі Міжнародного бакалаврату (англ. The IB diploma), надають можливість здобувати вищу освіту та приймаються і визнаються більше, ніж 2337 університетами у 90 державах світу[16][17].

Коледж, його освітні програми міжнародного бакалаврату і система оцінювання рівня знань узгоджені із вимогами до освітніх програм для учнів старших класів США та акредитовані «Асоціацією незалежних шкіл Південного Заходу» (англ. Independent Schools Association of the Southwest)[4]. Завдяки цьому випускники коледжу мають змогу продовжувати навчання в університетах і коледжах США.

Фонд Девіса, центральний офіс якого розташовується у Замку «Монтесума», пропонує кращим випускникам стипендії для продовження навчання у таких вищих навчальних закладах, як: Корнелльський університет, Колумбійський університет, Гарвардський коледж, Дартмутський коледж, Джорджтаунський університет, Принстонський університет, Нью-Йоркський університет, Єльський університет та ін., загалом 96 вищих навчальних закладів США[18]. У 2018/2019 навчальних роках роках стипендії Фонду Девіса на навчання здобули 16 учнів Коледжів об'єднаного світу з України[19].

Мовні програми[ред. | ред. код]

Основною мовою викладання і спілкування є англійська. Учні коледжу мають один із найбагатший для міжнародних шкіл вибір вивчати «іноземну» та «другу іноземну» із 20 мов на рівнях «A», «B», «AB», «A LIT». Особливістю школи є те, що учні мають змогу вивчати і українську як у обсязі необов'язкового курсу, так і з можливістю складання іспитів за вимогами програми «IB Diploma Programme» на рівні «UKRAINI A LIT»[3].

Літні програми[ред. | ред. код]

Глобальний форум лідерів (Global Leadership Forum (GLF)) — програма літнього активного відпочинку та програма літніх молодіжних курсів, акредитована Міжнародним офісом Коледжу Об'єднаного світу у Лондоні, Англія, що проходить кожне літо у кампусі UWC-USA в Монтесумі, Нью-Мексико протягом 21 дня (з 30 червня по 20 липня), коли учні роз'їжджаються на літні канікули. Програма ґрунтується на основних цінностях руху за об'єднання Світу. Мета форуму полягає у тому, щоб надати молоді з різних країн можливість познайомитися, навчитися спілкуватися і розуміти один одного, та проникнутися ідеями соціальної справедливості як на місцевому, так і на глобальному рівнях на основі практичного навчання.

Молодь віком від 14 до 18 років з усього світу запрошується до участі у форумі, щоб сформувати динамічну та захоплену молодіжну спільноту. Заходи форуму не мають на меті будь-яких академічних очікувань — вклад і діяльність кожного учасника не оцінюється. Організатори форуму намагаються розвивати у кожного учасника міцне почуття спільноти та особистої ідентичності. Під час програми учасники відпочивають, беруть участь у заняттях, семінарах та зустрічах із знаменитостями, основою яких є питання «Як я можу внести зміни у цей світ?» Кожен учасник розвиває і закріплює власні навички та прагнення до особистісного розвитку та міжособистісного зростання, емпатії, самосвідомості, досвіду публічних виступів, стійкості і впевненості у собі. Перед від'їздом учасники діляться своїми планами дій щодо розроблення і впровадження проектів з утвердження принципів соціальної справедливості, які будуть реалізовані в їхніх рідних громадах або країнах. Повернувшись додому, випускники курсів розуміють, як вони можуть трансформувати серця і уми людей, що їх оточують.

Видатні та відомі випускники і учні[ред. | ред. код]

Фото Прізвище Опис Країна
Кронпринц Грецький і Данський Павло Син останнього короля Греції Костянтина II та Данської принцеси Ганни-Марії Греція
Данія
Лузе Віс Сійя Анн Ліллі Берте («Lousewies»)
Ван Дер Лаан
Юрист, нідерландський політик, член нідерландської соціал-ліберальної політичної партії «D66» Нідерланди
Сал Лавалло Наймолодша людина, яка відвідала кожну країну світу[20][21][22][23][24] США
Вікторія Рансом Підприємець Нова Зеландія

Українці в UWC-USA[ред. | ред. код]

Кожного року у коледжі навчаються діти 70—90 національностей (залежно від року навчання), серед яких є і українці, рекомендовані на навчання за результатами конкурсного відбору національним комітетом «UWC Україна». Як правило, кожен з учнів демонструє у коледжі високий рівень знань та практичних навичок. Завдяки успішності та іншим якостям учні з України, як і з багатьох інших країн, за результатами навчання отримують пропозиції від фонду Девіса на отримання стипендій для продовження навчання у вищих навчальних закладах США[19].

Випускники коледжу, які здобули ґранти на навчання[ред. | ред. код]

Ім'я Ґрант на навчання,
спеціальності
Стажування та робота
Ігор Ґнип Коледж Колбі[en] Bank of America, Allied Capital, Citigroup, Exillon Energy (Росія), Philip Morris International (Росія)
Світлана Орєхова Коледж Бейтса[en]
економікагерманістика
Світовий банк[25], Атлантична рада США
Ганна Бобик Дартмутський коледж
біологія
Anheuser-Busch InBev, САН ІнБев Україна (Україна), Danaher Corporation, Ecolab[en]
Ірина Амброз Університет Кларка[en]
математика
Citigroup (Велика Британія, Нідерланди), Kroll (Велика Британія)
Андрій Безмен[26] Коледж Худа[en]
спорт
Співавтор запатентованого в Україні винаходу[27], продовжує навчання, захищає честь коледжу з плавання[28]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Albuquerque Journal. Montezuma castle, other Las Vegas buildings now open for tours [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. UWC USA. Leadership Team [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. а б в г UWC-USA на сайті ib [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. а б UWC-USA на сайті ISAS (англ.)
  5. High Schools. How the Schools Stack Up. The Wall Street Journal (англійською) . Архів оригіналу за 28 грудня 2007. Процитовано 27 грудня 2019.
  6. UWC National Committees [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. UWC Україна [Архівовано 31 липня 2017 у Wayback Machine.] (укр.)
  8. UWC Україна. Критерії для участі [Архівовано 8 листопада 2019 у Wayback Machine.] (укр.)
  9. UWC-USA. Founding President of UWC-USA Passes at Age 94 [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  10. UWC-USA на сайті UWC. Remembering UWC-USA's Founding President [Архівовано 13 серпня 2020 у Wayback Machine.] (англ.)
  11. UWC-USA. Campus Map [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  12. UWC-USA. The Dwan Light Sanctuary [Архівовано 29 червня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  13. "The Las Vegas Hot Springs, " Harpers Weekly, June 28, 1890 (англ.)
  14. "Splendor on the Frontier, " Tom Wiley, New Mexico Magazine, Nov-Dec 1967, p.19 (англ.)
  15. UWC-USA. 2019-20 Course Offerings [Архівовано 19 липня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  16. У яких державах та які університети визнають «IB-Diploma» [Архівовано 11 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  17. Умови визнання «IB-Diploma» у різних державах [Архівовано 2 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  18. Davis United World College Scholars Program [Архівовано 20 липня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  19. а б UNITING THE WORLD. Davis UWC Scholars. The 2019 Report of the Davis UWC Scholars Program [Архівовано 20 липня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  20. Franco Salinas (7 червня 2018). Falling in Love With The World. UWC-USA Kaleidescope Magazine. Процитовано 23 липня 2017.
  21. Dunne, Samantha. Meet Sal Lavallo. Courier and Press. Процитовано 7 липня 2018. (англ.)
  22. Cheslaw, Louis. 193 Countries 193 Questions. Conde Nast Traveler. Архів оригіналу за 22 липня 2019. Процитовано 7 липня 2017. (англ.)
  23. Lien, Amanda. Travel Tips from the Millenial Who Has Visited Every Country. Observer. Архів оригіналу за 25 липня 2018. Процитовано 7 липня 2018. (англ.)
  24. Dickinson, Greg. Man has visited every country in the world. The Telegraph. Архів оригіналу за 22 липня 2019. Процитовано 7 липня 2018. (англ.)
  25. World Bank Group (US). PPIAF. Svitlana Orekhova. Monitoring, Evaluation and Learning Specialist [Архівовано 23 липня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  26. РАМА. Із Сум в Лас-Вегас [Архівовано 1 січня 2019 у Wayback Machine.] (укр.)
  27. База патентів України. Патент № [Архівовано 23 липня 2019 у Wayback Machine.] (укр.)
  28. Hood Athletics. Andrii Bezmen [Архівовано 23 липня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]