Казі Назрул Іслам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казі Назрул Іслам
бенг. কাজী নজরুল ইসলাম
Ім'я при народженніকাজী নজরুল ইসলাম
ПсевдонімБідрохі Кобі
Народився25 травня 1899(1899-05-25)
Churuliad, Бенгальське президентство, Британська Індія
Помер29 серпня 1976(1976-08-29) (77 років)
Дакка, Бангладеш
·Хвороба Піка
ПохованняMausoleum of Kazi Nazrul Islamd
ГромадянствоБангладеш Бангладеш
Діяльністьпоет, музикант, революціонер, співак, письменник
Мова творівбенгальська
Magnum opusNotuner Gaand, Mrityukshudad, Agniveenad, Bandhan Harad, Bisher Bashid, Sanchitad і Dolan-chanpad
Конфесіясунізм
ДітиKazi Sabyasachid
Автограф
УчасникПерша світова війна
Нагороди
Сайт: nazrul.org

CMNS: Казі Назрул Іслам у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Казі Назрул Іслам (бенг. কাজী নজরুল ইসলাম; 25 травня 1899, Чурулія, Бенгальське президентство, Британська Індія — 29 серпня 1976, Дакка, Бангладеш) — бенгальський поет, музикант, революціонер та філософ. Один з перших бенгальських поетів, хто в своїх творах виступав проти гноблення і ортодоксальності. За свою поезію і активну національно-визвольну діяльність Казі Назрул Іслам був прозваний «Бідрохі Кобі» (поет-бунтівник).

Перші роки

[ред. | ред. код]

Казі Назрул Іслам народився в мусульманській родині в Британській Індії, отримав ґрунтовну релігійну освіту. Після проходження навчання він працював муедзином у місцевій мечеті. Пізніше приєднався до мандрівної театральної трупи «Лето», де навчався акторській майстерності, писав пісні та вірші для вистав та мюзиклів. У цей час він почав активно вивчати бенгальську мову, також санскритську літературу та священні книги індуїзму Пурани.

У 1914 році Назрул навчався у школі Дарірампур (нині університет ісламу імені Джатія Кабі Казі Назрула) в Трішалі, округ Міменсінгх. Довчився до 10 класу. На вступний іспит не з'явився, але в 1917 році, у віці 18 років, вступив до британської армії.

Поет-бунтівник

[ред. | ред. код]

У 1920 році Назрул звільнився з британської армії Індії, оселився в Колкаті і став журналістом. Він був противником британського панування в Індії. У своїх працях він закликав до революції, наприклад у «Бідрохі» (Повстанець), «Бхангар Гаан» (Пісня деструкції) і в таких публікаціях, як «Дхумкету» (Комета). Невдовзі британська влада ув'язнила його за участь у русі за незалежну Індію.

Славу Казі Назрулу приніс твір «Бідрохі» 1922 року, який є його найвідомішим твором.

Революціонер

[ред. | ред. код]

12 серпня 1922 року Назрул почав видавати щотижневик «Dhumketu» (бенг. ধূমকেতু; Комета). У цих публікаціях містився політичний зміст, який був спрямований на критику британської влади[2]. Після публікації поеми «Anondomoyeer Agomone» у вересні 1922 року поліція увірвалася до видавництва і заарештувала Назрула.

14 квітня 1923 року його перевели з в'язниці Аліпоре в Хуґлі, Колката. Він розпочав сорокаденне голодування на знак протесту проти принизливого поводження британців до нього у в'язниці. Через місяць він перервав голодування і в грудні 1923 року був звільнений з в'язниці. Під час перебування у в'язниці він написав безліч віршів та пісень, багато з яких були заборонені британською владою в 1920-х роках.

Назрул відкрито критикував Індійський національний конгрес за відсутність позиції щодо здобуття політичної незалежності від Британської імперії. Він також агітував народ виступити проти британського панування.

Особисте життя

[ред. | ред. код]

25 квітня 1924 року Казі Назрул Іслам одружився з індускою Прамілою Деві. Вона належала до асоціації Брахмо Самадж, члени якої критикували шлюб з мусульманином. Назрул також зазнав критики з боку мусульманських релігійних лідерів. Вони критикували не лише його вірші та публікації, але й особисте життя.

Поезія у масах

[ред. | ред. код]

З часом поезія Назрула почала трансформуватися. Він почав створювати перші газелі на бенгальській мові, до того часу це були твори, написані лише перською та урду[3]. На думку його сучасників, це був пік його творчості. Нарзул першим запровадив іслам до масової культури бенгальської музики. Перші записи ісламських пісень у виконанні Нарзул Іслама закінчилися великим комерційним успіхом, і багато видавництв зацікавилися у їхній публікації.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Іслам Казі Назрул: Хронологія життя. Інститут Назруля, Міністерство культури уряду Бандладеш. В архіві 24 квітня.
  3. Chaudhuri, Dilip: Nazrul Islam: The unparalleled lyricist and composer of Bengal. Прес-служба індійського уряду, 2006-09-22.

Література

[ред. | ред. код]
  • Коротка літературна енциклопедія. М., 1962. — Т.1. С.542.
  • Basudha Chakravarty, Kazi Nazrul Islam, (National Book Trust; New Delhi, 1968).
  • Abdul Hakim, The Fiery Lyre of Nazrul Islam, (Bangla Academy; Dhaka, 1974).
  • Rafiqul Islam, Kazi Nazrul Islam: A New Anthology, (Bangla Academy; Dhaka, 1990).
  • Karunamaya Goswami, Kazi Nazrul Islam: A Biography, (Nazrul Institute; Dhaka, 1996).
  • Priti Kumar Mitra, The Dissent of Nazrul Islam: Poetry and History (New Delhi, OUP India, 2009).

Посилання

[ред. | ред. код]