Казі Назрул Іслам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казі Назрул Іслам
бенг. কাজী নজরুল ইসলাম
Ім'я при народженні কাজী নজরুল ইসলাম
Псевдонім Бідрохі Кобі
Народився 25 травня 1899(1899-05-25)
Churuliad, Бенгальське президентство, Британська Індія
Помер 29 серпня 1976(1976-08-29) (77 років)
Дакка, Бангладеш
·Хвороба Піка
Поховання Mausoleum of Kazi Nazrul Islamd
Громадянство Бангладеш Бангладеш
Діяльність поет, музикант, революціонер, співак, письменник
Мова творів бенгальська
Magnum opus Notuner Gaand, Mrityukshudad, Agniveenad, Bandhan Harad, Bisher Bashid, Sanchitad і Dolan-chanpad
Конфесія сунізм
Діти Kazi Sabyasachid
Автограф
Учасник Перша світова війна
Нагороди
Сайт: nazrul.org

CMNS: Казі Назрул Іслам у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Казі Назрул Іслам (бенг. কাজী নজরুল ইসলাম; 25 травня 1899, Чурулія, Бенгальське президентство, Британська Індія — 29 серпня 1976, Дакка, Бангладеш) — бенгальський поет, музикант, революціонер та філософ. Один з перших бенгальських поетів, хто в своїх творах виступав проти гноблення і ортодоксальності. За свою поезію і активну національно-визвольну діяльність Казі Назрул Іслам був прозваний «Бідрохі Кобі» (поет-бунтівник).

Перші роки[ред. | ред. код]

Казі Назрул Іслам народився в мусульманській родині в Британській Індії, отримав ґрунтовну релігійну освіту. Після проходження навчання він працював муедзином у місцевій мечеті. Пізніше приєднався до мандрівної театральної трупи «Лето», де навчався акторській майстерності, писав пісні та вірші для вистав та мюзиклів. У цей час він почав активно вивчати бенгальську мову, також санскритську літературу та священні книги індуїзму Пурани.

У 1914 році Назрул навчався у школі Дарірампур (нині університет ісламу імені Джатія Кабі Казі Назрула) в Трішалі, округ Міменсінгх. Довчився до 10 класу. На вступний іспит не з'явився, але в 1917 році, у віці 18 років, вступив до британської армії.

Поет-бунтівник[ред. | ред. код]

У 1920 році Назрул звільнився з британської армії Індії, оселився в Колкаті і став журналістом. Він був противником британського панування в Індії. У своїх працях він закликав до революції, наприклад у «Бідрохі» (Повстанець), «Бхангар Гаан» (Пісня деструкції) і в таких публікаціях, як «Дхумкету» (Комета). Невдовзі британська влада ув'язнила його за участь у русі за незалежну Індію.

Славу Казі Назрулу приніс твір «Бідрохі» 1922 року, який є його найвідомішим твором.

Революціонер[ред. | ред. код]

12 серпня 1922 року Назрул почав видавати щотижневик «Dhumketu» (бенг. ধূমকেতু; Комета). У цих публікаціях містився політичний зміст, який був спрямований на критику британської влади[2]. Після публікації поеми «Anondomoyeer Agomone» у вересні 1922 року поліція увірвалася до видавництва і заарештувала Назрула.

14 квітня 1923 року його перевели з в'язниці Аліпоре в Хуґлі, Колката. Він розпочав сорокаденне голодування на знак протесту проти принизливого поводження британців до нього у в'язниці. Через місяць він перервав голодування і в грудні 1923 року був звільнений з в'язниці. Під час перебування у в'язниці він написав безліч віршів та пісень, багато з яких були заборонені британською владою в 1920-х роках.

Назрул відкрито критикував Індійський національний конгрес за відсутність позиції щодо здобуття політичної незалежності від Британської імперії. Він також агітував народ виступити проти британського панування.

Особисте життя[ред. | ред. код]

25 квітня 1924 року Казі Назрул Іслам одружився з індускою Прамілою Деві. Вона належала до асоціації Брахмо Самадж, члени якої критикували шлюб з мусульманином. Назрул також зазнав критики з боку мусульманських релігійних лідерів. Вони критикували не лише його вірші та публікації, але й особисте життя.

Поезія у масах[ред. | ред. код]

З часом поезія Назрула почала трансформуватися. Він почав створювати перші газелі на бенгальській мові, до того часу це були твори, написані лише перською та урду[3]. На думку його сучасників, це був пік його творчості. Нарзул першим запровадив іслам до масової культури бенгальської музики. Перші записи ісламських пісень у виконанні Нарзул Іслама закінчилися великим комерційним успіхом, і багато видавництв зацікавилися у їхній публікації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Іслам Казі Назрул: Хронологія життя. Інститут Назруля, Міністерство культури уряду Бандладеш. В архіві 24 квітня.
  3. Chaudhuri, Dilip: Nazrul Islam: The unparalleled lyricist and composer of Bengal. Прес-служба індійського уряду, 2006-09-22.

Література[ред. | ред. код]

  • Коротка літературна енциклопедія. М., 1962. — Т.1. С.542.
  • Basudha Chakravarty, Kazi Nazrul Islam, (National Book Trust; New Delhi, 1968).
  • Abdul Hakim, The Fiery Lyre of Nazrul Islam, (Bangla Academy; Dhaka, 1974).
  • Rafiqul Islam, Kazi Nazrul Islam: A New Anthology, (Bangla Academy; Dhaka, 1990).
  • Karunamaya Goswami, Kazi Nazrul Islam: A Biography, (Nazrul Institute; Dhaka, 1996).
  • Priti Kumar Mitra, The Dissent of Nazrul Islam: Poetry and History (New Delhi, OUP India, 2009).

Посилання[ред. | ред. код]