Кам'яниця Кільяніщинська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Кільяніщинська
м. Львів, Площа Ринок, 33
Кам'яниця Кільяніщинська
Архітектор Бернард Меретин

Збудовано XVII століття
Реконструйовано XVIII століття, XX століття

Тип споруди житловий

Кам'яниця Кільяніщинська — будинок № 33 площі Ринок у Львові.

Історія[ред. | ред. код]

Кам'яницею на початку 30-х років XVII ст. володів міщанин Лончич, а з 1637 р. — аптекар Ян Кільяніста, тому вона і називалася Кільяніщинською. Сучасного (або майже сучасного) вигляду будинок набув у першій половині XVIII ст., коли був перебудований за проектом уславленого архітектора Бернарда Меретина. Перебудовувався і пізніше, у XX ст., Наприклад, у 1910 р. вхідні двері були розташовані не там, де зараз, а майже на розі, на місці нинішнього вікна.

З давніх-давен перший поверх використовувався для кав'ярні. Після чергової реконструкції кав'ярня мала назву «На Ринку». Зараз тут ресторан «Ольмар» з входом із вул. Краківської. Але заклад має неофіційну назву — «Кентавр», оскільки бічну стіну, від вул. Краківської, прикрашає зображення кентавра з пивним кухлем у руці[1].

Архітектура[ред. | ред. код]

Житловий будинок, XVII століття. Перебудований у XVIII столітті.

Цегляний, витягнутий в плані, чотириповерховий, верхній поверх добудований. В облицьованому каменем першому поверсі збереглися склепіння. Другий і третій поверхи об'єднані гладкими пілястрами з композитними капітелями, вікна другого поверху увінчані своєрідними хвилястими сандриками, третього — профільованими поличками.[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Львів. Площа Ринок. Архів оригіналу за 13 січня 2014. Процитовано 5 травня 2012.
  2. Справочник «Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР» (том 3 ст.57) [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)