Канішка I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Канішка I
бактр. Κανηϸκι
Канішка I
Канішка I
Монета Канішки I
4-й Великий Цар, Цар Царів, Син Бога, Кушан
127 — 147
Попередник: Віма Кадфіз
Спадкоємець: Гувішка
 
Народження: 78
Пешавар
Смерть: 147(0147)
Пешавар
Поховання: Пешавар
Країна: Кушанська імперія
Релігія: буддизм
Рід: Кушани
Батько: Віма Кадфіз
Шлюб: Supriyad і Vidyamatid
Діти: Хувішка

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Канішка I — найвідоміший кушанський імператор, який правив на початку II століття[1].

Правління[ред. | ред. код]

Канішка, який походив з відомої стародавнім китайцям народності юечжі, був правнуком засновника династії — Куджули Кадфіза (Кадфіза I). Поряд із Ашокою та Менандром Канішку прийнято вважати одним з найвеличніших правителів, які сприяли буддизму (стосовно віросповідання самого Канішки ведуться дискусії; цілком можливо, що він був зороастрійцем, а не власне буддистом). На монетах часів Канішки трапляються зображення з індуїстської, буддистської, грецької, зороастрійської та навіть шумерсько-еламітської міфологічних традицій. Тим не менше, правління Канішки сприяло посиленню позицій буддизму в Індійському субконтиненті та Центральній Азії. Завдяки йому зміцнилась гандхарська традиція у греко-буддійському мистецтві й архітектурі. Окрім того Канішка провів Четвертий буддійський собор.

За правління Канішки Кушанське царство сягнуло апогею свого розвитку, перетворившись на велику імперію зі столицею у Пешаварі (Пурушапурі), що включала значну частину Середньої Азії (Бактрія та південний схід Согдіани з Бухарою та Самаркандом), Ферганську долину, частину Східного Туркестану (басейн Тарима, сучасний Сіньцзян-Уйгурський автономний район Китаю з Яркендом, Хотаном і Кашгаром), сучасні Афганістан і Пакистан, а також північну Індію. Імперія Канішки процвітала у військово-політичному, економічному й духовному аспектах, будучи основним оплотом греко-буддизму.

При дворі Канішки прославився як мислитель і поет Ашвагхоша, автор «Буддачаріти» (канонізованого життєпису Будди Сіддхартхи Гаутами Шак'ямуні) й один з патріархів буддизму[2].

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь великого кушанського царя був названий літак рейсу 182 компанії Air India (Торонто — Нью-Делі), підірваний 23 червня 1985 року над Атлантичним океаном поблизу ірландського узбережжя. В результаті терористичного акту загинули 329 осіб, у тому числі 80 дітей і 280 громадян Канади. Теракт був визнаний наймаштабнішим в історії Канади.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. А.С. Сагдуллаев, В.А. Костецкий. История Древнего Мира. — 4-е, исправленное и дополненное. — Ташкент : Yangiyo'l Poligraf Servis, 2013. — С. 137-138. — ISBN 978-9943-4221-4-8.
  2. Хуейнен. Вівтарна сутра, гл. 50