Мадгусудана Сарасваті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Мадгусудана Сарасваті (Madhusūdana Sarasvatī IAST; біля 1540 -1640) - індійський філософ школи адвайта.

Мадхусудана народився в Бенгалії. Батьки дали йому ім'я Камаланаяна. Спочатку він займався вивченням філософської традиції навйя-нйяя, але пізніше прийняв санньясу в традиції адвайта, і, з метою вивчення філософії цієї школи, оселився в Варанасі. Могольськой імператор Акбар надавав йому заступництво, а одним з його друзів був поет Тулсідас. Мадхусудана організував ряд релігійних з'їздів, в яких взяли участі як індуїстські садгу, так і мусульманські мулли.

Мадхусудана був автором низки книг, у яких він виклав філософію адвайта-веданти і захистив точку зору цієї школи проти аргументів філософів двайти. Найоб'ємнішою і найшанованішою працею Мадхусудани Сарасваті є «адвайта-сиддхи», в якій він веде полеміку з філософією двайти, викладеною в роботі Вьясатіртхі «Ньяямріта». Мадхусудана також написав, принаймні, дев'ять інших праць, п'ять з яких являють собою коментарі на «Бхагавад-Гіту», «Шрімад-Бхагаватам» та інші тексти індуїзму.

Література

[ред. | ред. код]
  • Мадхусудана Сарасваті, «Advaitasiddhi» [Архівовано 22 червня 2011 у Wayback Machine.]
  • Karl H. Potter, «Madhusūdana Sarasvatī» (in Robert L. Arrington [ed.].A Companion to the Philosophers. Oxford: Blackwell, 2001. ISBN 0-631-22967-1)
  • Sarvepalli Radhakrishnan,et al.[Edd],History of Philosophy Eastern and Western: Volume One(George Allen & Unwin, 1952)