Петер Дворський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петер Дворський
словац. Peter Dvorský
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 25 вересня 1951(1951-09-25) (72 роки)
Місце народження Партизанське, Чехословаччина
Роки активності з 1972
Громадянство Словаччина Словаччина Словаччина
Професія оперний співак (ліричний тенор), педагог
Освіта Братиславська консерваторія
Співацький голос ліричний тенор
Інструменти вокал[d]
Жанр опера
камерна музика
популярна музика
Колективи Словацький національний театр
Ла Скала
Віденська опера
Заклад ЮНІСЕФ
Нагороди Лауреат Міжнародного конкурсу імені П. І. Чайковського (1974)
CMNS: Файли у Вікісховищі

Петер Дворський (словац. Peter Dvorský; нар. 25 вересня 1951, Партизанське, Чехословаччина) — словацький оперний співак (ліричний тенор) і педагог. Лауреат Міжнародного конкурсу імені П. І. Чайковського (1974), Каммерзенгер (1986, Австрія). У 2013 році нагороджений державною нагородою Словаччини — Хрестом Прібіни I класу. Нагороджений медаллю «За заслуги» 1 ступеня (Чехія).

Біографія[ред. | ред. код]

Дворський народився 25 вересня 1951 року в Партизанському, Чехословаччина, Словаччина, є ліричним тенором. Репертуар співака в основному складається з партій в операх італійських і слов'янських композиторів.

У 19691973 роках Петер Дворський навчався в Братиславській консерваторії в класі професора Іди Чернецької. Ще студентом в 1972 році дебютував на сцені Словацького національного театру в партії Ленського в опері Чайковського «Євгеній Онєгін».

У 1973 році співак виграв національний конкурс співу в словацькому місті Трнава. У 1975 році співак посів перше місце в Міжнародному музичному конкурсі в Женеві, в результаті чого рік стажувався в міланському театрі Ла Скала під керівництвом Ренати Карозіа і Джузеппе Лугга. У 19751976 роках виступав у Віденській опері. У 1977 році дебютував в Метрополітен-Опера в партії Альфреда в «Травіаті», а рік по тому в Ла Скала. У 19811882 роках брав участь у фестивалі «Арена ді Верона».

Петер Дворський є лауреатом Державної премії колишньої Чехословаччини. У 1986 році в Австрії співакові було присуджено почесне звання Каммерзенгера. У 1999 році за виконання партії Ендрю в опері словацького композитора Еугена Сухоня «Вир» співак отримав приз міністра культури.

З 2007 року веде щорічні майстер-клас співу, який є частиною щорічного музичного фестивалю в місті П'єштяні в Словаччині.

З 2006 року був керівником оперного театру в місті Кошиці (Словаччина), а з 2010 року є директором опери Словацького національного театру в Братиславі. У 2012 році Петер Дворський отримав приз CENTROPE за організацію і проведення міжнародного дитячого пісенного конкурсу «Словацький соловей».

Нагороди[ред. | ред. код]

  • У 2013 році Дворський нагороджений державною нагородою Словаччини — Хрестом Прібіни I класу.
  • Нагороджений медаллю «За заслуги» 1 ступеня (Чехія).

Сім'я[ред. | ред. код]

Чотири брати: співаки Мирослав, Ярослав, Павло і економіст Венделін. Одружений.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Gaetano Donizetti: L'elisir d'amore amb Popp, Weikl, Nesterenko i l'Orquestra de la Radiodifusió de Munic dirigida per Ralf Weikert
  • Leóš Janáček: Jenufa amb Söderström, Ochman, Popp, Randová i l'Orquestra Filharmònica de Viena dirigida per Charles Mackerras
  • Leóš Janáček: El cas Makropoulos amb Södeström, Blachut i l'Orquestra Filharmònica de Viena dirigida per Charles MacKerras
  • Giacomo Puccini: Manon Lescaut amb Rautio, Quilico i l'Orquestra de La Scala dirigida per Lorin Maazel

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Петер Дворський