Сандомирська пуща

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соснова діброва на околиці Мелеця

Сандомирська пуща (пол.: Puszcza Sandomierska) — великий лісовий ареал у межах Сандомирської низовини у Підкарпатському воєводстві Польщі. У напрямку із північного заходу на південний схід простягається від Тарнобжега до Ряшева (більше 50-ти кілометрів). Вважається історичним етнічним кордоном між територіями проживання східнослов'янських та західнослов'янських племен, а відтак руського Перемишльського та польського Краківського князівств[1]. До операції «Вісла» служила західною межею української етнічної території та етнографічного регіону Надсяння.

Місцевість часто заболочена, переважають соснові, дубові та вільхові породи, а також береза, ялина, клен і ясен. З рослин та кущів поширені: ялівець, ліщина, чорниці, журавлини, лісові фіалки, звичайна шипшина тощо. З тварин: олені, косулі, кабани, зайці, їжаки, кроти, лисиці, куниці і борсуки, інколи вовки та лосі.

З рідкісних тварин, що перебувають під охороною в Сандомирській пущі зустрічаються[a]: сиворакші, білоокі чені, середземноморські мартини, тетеруки, крячки річкові, дрімлюги, лісові жайворонки, білошиї мухоловки, бугаї, чорні лелеки, білохвості орлани, сиві жовни, кропив'янки рябогруді, тернові сорокопуди[2].

Зауваги[ред. | ред. код]

  1. станом на 2013 рік

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Я.Ісаєвич Перемишль і Перемишльська земляю Перші сторінки історії Перемишль і Перемиська земля протягом віків: Збірник наукових праць та матеріалів Міжнародної наукової конференції. 24–25 червня 1994 року в Перемишлі / Під ред. С. Заброварного; Упорядн. М. Литвин. Наукове товариство ім. Т. Шевченка в Польщі; Видавнича рада в Перемишлі. — Перемишль; Львів, 1996. — 368 с.
  2. Puszcza Sandomierska I spotkanie Zespołu Lokalnej Współpracy Kolbuszowa, 28.06.2013.