Сингулярні гомології

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сингулярні гомології — гомології, що визначаються виходячи з сингулярних симплексів топологічного простору X таким же чином, як звичайні (симпліційні) гомології (і когомології) поліедра — виходячи з лінійного симплекса.

У категорії поліедрів сингулярна теорія еквівалентна симпліційній (а також клітинній). Цим звичайно встановлюється топологічна інваріантність останніх. Проте значення груп сингулярних гомологій цим не вичерпується. Маючи простий опис, вони застосовні у достатньо широких категоріях гомотопно інваріантних топологічних просторів. Природні зв'язки з теорією гомотопій роблять сингулярну теорію незамінною в гомотопній топології.

Проте, хоча групи сингулярних гомологій визначені для будь-яких топологічних просторів без яких-небудь обмежень їх застосування виправдане лише при істотних обмеженнях типу локальної стягуваності або гомологічної локальної зв'язності. Сингулярні ланцюги, будучи за своєю природою «дуже» лінійно зв'язними, не несуть в собі інформацію про «неперервні» цикли, якщо вони не є «достатньо» лінійно зв'язними. Тому в загальних категоріях топологічних просторів замість сингулярних звичайно використовуються когомології Александрова — Чеха і асоційовані з ними гомології.

Означення[ред. | ред. код]

Під сингулярним симплексом розуміється неперервне відображення n-вимірного стандартного симплекса причому образ звичайно називається носієм і позначається . Сингулярні ланцюги — формальні лінійні комбінації сингулярних симплексів з коефіцієнтами в абелевій групі G. Вони утворюють групу Cn(X, G). Групи ланцюгів об'єднуються в сингулярний ланцюговий комплекс з граничним гомоморфізмом , що визначається співвідношенням:

де

Ядро граничного оператора позначається , і називається групою сингулярних n-циклів. Образ граничного оператора позначається і називається групою сингулярних n-границь.

Також виконується рівність n-на гомологічна група простору X визначається як факторгрупа:

Сингулярні когомології[ред. | ред. код]

Сингулярні когомології визначаються двоїстим чином. Комплекс коланцюгів визначається як комплекс гомоморфізмів в G комплексу цілочислових сингулярних ланцюгів . Менш формально, коланцюги — функції ξ, визначені на сингулярному симплексі, що приймають значення в G, а кограничний гомоморфізм d визначається формулою:

Сингулярні когомології  — це факторгрупи груп n-вимірних коциклів (ядер ) за підгрупами кограниць (образів ).

Гомології і когомології з коефіцієнтами в довільній групі G можуть бути виражені через цілочислові гомології за допомогою формул універсальних коефіцієнтів. Когомології з коефіцієнтами в групі G пов'язані з цілочисловими когомологіями формулами універсальних коефіцієнтів лише для скінченно породжених груп G.

f# і g#.

Гомотопна інваріантність[ред. | ред. код]

Якщо X і Y є двома гомотопно еквівалентними топологічними просторами, то

для всіх n ≥ 0. Це означає, що сингулярні гомологічні групи є гомотопними інваріантами.

Зокрема, якщо X зв'язаним стягуваним простором, то всі його гомологічні групи є тривіальними, за винятком .

Більш загально, кожне неперервне відображення f: XY породжує гомоморфізми

для яких

тобто f# є ланцюговим гомоморфізмом і відповідно породжує гомоморфізм на групах гомології

Тоді якщо f і g є гомотопними відображеннями, то f* = g*. Як наслідок, якщо f є гомотопною еквівалентністю, то f* є ізоморфізмом, оскільки існує неперервне відображення h: YX для якого і є гомотопними відповідним тотожним відображенням. Тому і є тотожними гомоморфізмами на і відповідно, тож h* є оберненим гомоморфізмом до f*.

Для доведення факту, що f* = g* для гомотопних відображень, достатньо побудувати ланцюгову гомотопію:

між ланцюговими гомоморфізмами f# і g#.

Нехай F : X × [0, 1] → Y є гомотопією між f і g. Вона породжує ланцюгові гомоморфізми : Якщо і є відповідними вкладеннями то достатньо побудувати ланцюгову гомотопію

між і . Тоді буде необхідною ланцюговою гомотопією між f# і g#.

Оскільки відображає базові елементи σ: ΔnX із Cn(X) у елемент із Cn+1(X × [0, 1]) то має зміст розглянути Δn × [0, 1]. Цей топологічний простір можна триангулювати індукцією по розмірності кістяка. Для розмірності менше 0 є порожньою множиною. Якщо побудована триангуляція для всіх k < r і λ є деяким симплексом розмірності r, то для границі за припущенням індукції існує триангуляція простору Якщо позначити точку для барицентра b відповідного симплекса то симплексами у триангуляції (Δn)r × [0, 1] будуть усі симплекси μ із триангуляції (Δn)r - 1 × [0, 1], а також симплекси виду для симплексів μ із триангуляції (тобто симплекси вершинами яких є і вершини симплекса μ) для всіх симплексів λ розмірності r, самі точки для цих симплексів і також симплекси і і з Для r = n зокрема одержується триангуляція Δn × [0, 1].

Припустимо, що вже побудовано для всіх r < n і всіх просторів X (для r < 0 можна взяти нульовий гомоморфізм). Для сингулярного симплекса σ: ΔnX визначимо:

Вище позначено точку для барицентра b і для довільного симплекса вираз позначає симплекс із вершинами із і a із продовженням по лінійності. Також за індукцією є лінійною комбінацією симпліційних відображень.

Для цього гомоморфізму

Але Згідно припущення індукції для n - 1 і простору :

Звідси і тому:

що завершує індуктивний крок у побудові гомоморфізму і відповідно також гомоморфізму P який і буде ланцюговою гомотопією між f# і g#.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Вик Дж. У. Теория гомологий. Введение в алгебраическую топологию. — Москва: МЦНМО, 2005
  • Дольд А. Лекции по алгебраической топологии. — Москва: Мир, 1976
  • Дубровин Б. А., Новиков С. П., Фоменко А. Т. Современная геометрия: Методы теории гомологий. — Москва: Наука, 1984
  • Зейферт Г., Трельфалль В. Топология. — Ижевск: РХД, 2001
  • Лефшец С. Алгебраическая топология. — Москва: ИЛ, 1949
  • Новиков П. С. Топология. — 2 изд. испр. и доп. — Ижевск: Институт компьютерных исследований, 2002
  • Прасолов В. В. Элементы теории гомологий. — Москва: МЦНМО, 2006
  • Свитцер Р. М. Алгебраическая топология. — гомотопии и гомологии. — Москва: Наука, 1985
  • Спеньер Э. Алгебраическая топология. — Москва: Мир, 1971
  • Стинрод Н., Эйленберг С. Основания алгебраической топологии. —Москва: Физматгиз, 1958
  • Фоменко А. Т., Фукс Д. Б. Курс гомотопической топологии. — Москва: Наука, 1989