Синозавроптерикс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Синозавроптерикс
Період існування: рання крейда, 124.6–122 млн р. т.
Голотип
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Compsognathidae
Рід: Синозавроптерикс (Sinosauropteryx)
Ji & Ji, 1996
Вид:
S. prima
Біноміальна назва
Sinosauropteryx prima
Ji & Ji, 1996

Синозавроптерикс (Sinosauropteryx) — монотипний рід динозаврів-тероподів з групи Coelurosauria, що жили в ранньому крейдовому періоді (АПТ) близько 125—120 мільйонів років тому на території сучасного Китаю. Рід був описаний у 1996 році. Тіло динозавра було покрите тонкими волокнами, які можуть розглядатися як примітивні пір'я.

Опис тварини[ред. | ред. код]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Синозавроптерикс був хижаком, харчувався хробаками, комахами, ящірками, дрібними ссавцями. Мав гострий нюх.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Синозавроптерикс був дрібним, завдовжки до 51см та важив приблизно 2,5кг. Це моторна тварина з граційною статурою. Він пересувався на довгих задніх кінцівках, пристосованих для швидкого бігу, а передні лапи використовував для хапання здобичі. Через оперення він мав деяку зовнішню схожість із птахами. Оперення складалося з тонких волокон, завдовжки приблизно 3,8см.

Хоча синозавроптерикс і мав пір'яний покрив, його не можна вважати сполучною ланкою між динозаврами і птахами, оскільки в його епоху на Землі вже мешкали справжні пернаті.

Синозавроптерикс є першим динозавром, у якого було встановлено прижиттєве забарвлення. Науковцям вдалося виявити в рештках пір'яного покриву цієї тварини скам'янілі меланосоми — клітинні органели, у яких знаходяться молекули меланіну. На основі отриманих досліджень палеонтологи прийшли до висновку, що синозавроптерикс мав досить яскраве оперення, хвіст тварини був забарвлений оранжево-білими смугами, верхня частина тулуба мала рудий відтінок, живіт був світлим, а ноги темними.

Наукова класифікація[ред. | ред. код]

Синозавроптерикс належить до родини компсогнатид, дрібних комахоїдних динозаврів, що мешкали на Землі в юрський і крейдовий періоди. Найближчим родичем синозавроптерикса є компсогнатус, який жив на території Європи. У цих динозаврів спільна будова скелета передніх кінцівок, плечей і грудей.

Посилання[ред. | ред. код]