Мертві душі (мінісеріал, 1984): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 33: Рядок 33:
== Сюжет ==
== Сюжет ==


{{text|А кто из вас, полный христианского смиренья, не гласно, а в тишине, один, в минуты уединенных бесед с самим собой, углубит вовнутрь собственной души сей тяжелый запрос: «А нет ли и во мне какой-нибудь части Чичикова?» Да, как бы не так!}}
{{text|«А кто из вас, полный христианского смиренья, не гласно, а в тишине, один, в минуты уединенных бесед с самим собой, углубит вовнутрь собственной души сей тяжелый запрос: «А нет ли и во мне какой-нибудь части Чичикова?» Да, как бы не так!»}}


Фільм ведеться зі сторони автора роману Миколи Васильовича Гоголя, який розповідає про свого літературного героя Павла Івановича Чичикова, а також розкриваэ перед нами моральні та соціальні проблеми тодішнього різночинного суспільства [[Російська імперія|Російської імперії]].
Фільм ведеться зі сторони автора роману Миколи Васильовича Гоголя, який розповідає про свого літературного героя Павла Івановича Чичикова, а також розкриваэ перед нами моральні та соціальні проблеми тодішнього різночинного суспільства [[Російська імперія|Російської імперії]].

Версія за 19:03, 26 серпня 2011

«Мертві душі»
«Мёртвые души»
Жанр Сатирична трагікомедія
Режисер Михайло Швейцер
Сценарист За романом М. В. Гоголя
Михайло Швейцер
На основі Мертві душі
У головних
ролях
Олександр Калягін
Олександр Трофімов
Юрій Богатирьов
В'ячеслав Невинний
Оператор Дільшат Фатхулін
Композитор Альфред Шнітке
Монтаж Людмила Фейгінова
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 388 хв.
Мова Російська мова
Країна СРСР
Рік 1984
Дата виходу 19 листопада 1984
IMDb ID 0168084

«Мертві душі» (рос. «Мёртвые души») — радянська екранізація безсмертного твору російського класика Миколи Васильовича Гоголя. Фільм Михайла Швейцера вийшов на телеекрани у 1984 році. Головні ролі в ньому зіграли Олександр Калягін (Чичиков) та Олександр Трофімов (М. В. Гоголь).

Сюжет

«А кто из вас, полный христианского смиренья, не гласно, а в тишине, один, в минуты уединенных бесед с самим собой, углубит вовнутрь собственной души сей тяжелый запрос: «А нет ли и во мне какой-нибудь части Чичикова?» Да, как бы не так!»

Фільм ведеться зі сторони автора роману Миколи Васильовича Гоголя, який розповідає про свого літературного героя Павла Івановича Чичикова, а також розкриваэ перед нами моральні та соціальні проблеми тодішнього різночинного суспільства Російської імперії.

Чичиков купує у поміщиків так звані «мертві душі» — померлих кріпаків, які записані живими у «ревізьких казках», аби потім майже задарма придбати землі в Херсонській і Таврійській губерніях. Завдяки цій авантюрі головний герой має надію добре збагатитися і врешті здійснити свою мрію — завести родину.

Сюжет стрічки надзвичайно наближений до книги, навіть у дрібницях. Тонкий психологізм та точне змалювання портретів і характерів Гоголівських персонажів, що відображають настрій і мету людей епохи зародження капіталізму в Росії першої половини XIX ст. Він багатий на філософські відступи, які граничать з містичністю.

Окремо треба згадати про неперевершену гру акторів. Зокрема, Олександр Калягін у ролі Чичикова, Олександр Трофімов, Юрій Богатирьов, В'ячеслав Невинний, Інокентій Смоктуновський та багато ін. Режисеру Михайлу Швейцеру вдалося вдалося втілити у своїй стрічці всю талановитість і глибинну значущість роману класика російської та української літератури.

Велику роль у фільмі відіграло й насичене та різнобарвне музичне оформлення радянського класика музичного авангарду Альфреда Шнітке.

Твір «Мертві душі» і його екранізація лишаються актуальними і в наш час.

У ролях

Знімальна група

  • Автор сценарію та режисер: Михайло Швейцер
  • Оператор-постановник: Дільшат Фатхулін
  • Художники-постановники: Ігор Лємєшев, Володимир Фабриков
  • Композитор: Альфред Шнітке

Технічні дані

Посилання