Спорт у Донецьку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Донецьк — потужний спортивний центр України. Свого часу тут проходили чемпіонати СРСР з тенісу, легкої атлетики, боксу. Також у Донецьку проводилися міжнародні змагання: матчеві зустрічі Кубку Девіса, Ліги Чемпионів УЄФА.

Історія[ред. | ред. код]

На початку XX століття в Юзівці найпопулярнішими видами спорту були велоспорт, важка атлетика, гімнастика, боротьба й футбол. Існували різні спортивні товариства, на нерегулярній основі. У жовтні 1911 року віце-губернатор Катеринославської губернії камер-юнкер Татищев задовольнив прохання про відкриття Юзівського спортивного товариства — це було перше регулярне спортивне товариство. Товариство розвивало різні види спорту, але основним був футбол.

У 1915 році спортивне товариство Новоросійської компанії нараховувало 200 членів. У квітні 1919 року Донецький губернський військовий комісаріат запровадив у школах народної освіти заняття з фізкультури й ухвалив положення про робочі спортивні клуби. 30 квітня 1923 року в Юзівці проведено перше спортивне свято з участю всіх спортивних клубів Донбасу.

1937 року Донецьку було присуджено перше місце в СРСР за досягнуті успіхи в розвитку фізкультури й спорту серед трудящих.

У Донецьку працювали заслужені тренери СРСР і УРСР: Анатолій Коваленко, Юрій Бухман, Володимир Самаров, Ілля Устименко, Григорій Курлянд, Борис Єзерський, Віктор Борота, Володимир Камельзон, Володимир Абраменко, Олександр Билязе, Євгеній Сапронов, Віктор Хейфец, Віталій Петров.

Спортивні споруди[ред. | ред. код]

Регіональний спортивний комплекс «Олімпійський»

У Донецьку побудовано 9 палаців спорту, 13 стадіонів, 11 плавальних басейнів, 3 легкоатлетичних манежі, 300 спортивно-гімнастичних залів.

Спортивні комплекси:

Палаци спорту:

Стадіони:

Легкоатлетичні манежі:

Плавальні басейни:

Водна станція:

Стрілецькі тири:

Мотодром (Калінінський район (Донецьк))

Спортивні клуби[ред. | ред. код]

Футбол і міні-футбол[ред. | ред. код]

Змагання на центральній площі Донецька

Футбольні клуби «Металург» і «Шахтар» грають в Українській Висшій лізі. Також «Шахтар» грав в Лізі Чемпіонів УЄФА. Шахтар кількаразовий Чемпіон України, власник Кубка України, Суперкубка України, Кубка УЄФА. В Друзій лізі, у групі Б грають футбольні клуби «Олімпік» і «Титан».

Жіночий футбол представлений командою «Донеччанка». Також діє Центр олімпійської підготовки по жіночому футболі[1].

На стадіонах «Шахтар» і «Олімпійський» проходили матчі ліги чемпіонів УЄФА 2004/2005 і 2006/2007. В Донецьку проводилися матчі юнацького чемпіонату Європи по футболі Євро-2009 (U-19), а також пройдуть матчі[2] Євро-2012 (матчі групового турніру, чвертьфінал і півфінал)[3].

З 5 по 11 червня 2008 року в Донецьку проходили матчі міжнародного футбольного турніру імені Банникова[4].

Міні-футбольний клуб «Шахтар» п'ять разів ставав чемпіоном України з міні-футболу (у сезонах 2001—2002, 2003—2004, 2004—2005, 2005—2006, 2007—2008 років) і три рази завойовував Кубок України (в 2003, 2004, 2006 роках).

Також у вищій лізі грав міні-футбольний клуб «Київська Русь».

Жіночий міні-футбол представляють команди «Донетчанка-ЦПОР» і «Донтекс».

Теніс[ред. | ред. код]

В Донецьку проходили чемпіонати СРСР з тенісу 1978, 1979, 1980 років на кортах Донецької залізниці . В 1997 році в Донецьку відбувся перший національний чемпіонат України з тенісу.

У Донецьку проводяться: професійний чоловічий тенісний турнір «Меморіал Олександра Коляскина», міжнародний юнацький тенісний турнір «Кубок Донецьк АРС».

У Донецьку проходили матчі кубка Девіса 1974[5], 1982[6], 2005[7] років.

Спортивний клуб настільного тенісу «Норд» в 2008 і 2009 роках посів перше місце в суперлізі Клубного Чемпіонату України з настільного тенісу серед чоловічих команд.

Легка атлетика[ред. | ред. код]

Файл:Serhij Bubka.jpg
Пам'ятник Сергію Бубці

У Донецьку проводився чемпіонати СРСР з легкої атлетики серед молоді і юнаків 1978, 1979, 1980, 1984 років; матчеві зустрічі з легкої атлетики СРСР — США — ФРН 1978 року; матчеві зустрічі СРСР — США, СРСР — ФРН 1979 року.

У Донецьку проводився міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки Жердини». Стрибунам із жердиною Сергію Бубці і Олені Ісинбаєвій надали звання «Почесний громадянин Донецька». Сергію Бубці встановлений пам'ятник.

В 1980 році на XXII літніх Олімпійських іграх донецькі легкоатлети Надія Ткаченко і Ніна Зюськова завоювали золоті медалі, Василь Архипенко — срібну, а Валерій Підлужний — бронзову.

Хокей і флорбол[ред. | ред. код]

1975 року прийняли в експлуатацію Палац спорту «Дружба». У ньому були встановлені холодильні установки й відкрита дитяча хокейна секція. У ПС «Дружба» проводилися матчі серед юнацьких команд Радянського Союзу, в 1975 році — міжнародний молодіжний турнір з хокею серед команд соціалістичних країн, в 1983 році — міжнародний турнір на призи газети «Радянський спорт» за участю клубів вищої й першої ліг СРСР («Сокіл» (Київ), «Салават Юлаєв» (Уфа), «Торпедо» (Горький), «Кристал» (Саратов), СК ім. Урицького Казань), «Ільвес» (Тампере) і національної збірної Румунії. У 1990 році в Донецьку була створена професійна хокейна команда «Кооператор», яка виступала в чемпіонаті СРСР, а також завоювала бронзову медаль на зимовій Спартакіаді України. У травні 1991 року льодове поле ПС «Дружба» вийшло з ладу. Через економічні труднощі встаткування так і не було відремонтовано. Хокеїсти з Донецька перейшли в інші клуби. З них найвідоміші Юрій Литвинов і Олег Твердовський[8]. У березні 2011 року в ПС «Дружба» було встановлено сучасне обладнання для створення льодового покриття у зв'язку з проведенням матчів чемпіонату світу з хокею серед молоді до 18 років і чемпіонату світу з хокею в першому дивізіоні[9]. При цьому ПС «Дружба» не став тільки лише льодовою ареною. На льодове покриття в короткі строки може бути покладено паркет, що робить використання ПС «Дружба» більш універсальним та вигідним.

В 1993 році була створена хокейна команда «Норд»[10].

У 2001 році у Донецьку був створений хокейний клуб «Донбас». Цей клуб у сезоні 2001–2002 років посів третє місце в чемпіонатах України й Білорусі[11]. Потім клуб «Донбас» був розформований, але незабаром зібрався в новому складі. У сезоні 2005–2006 хокейний клуб «Донбас» переміг у чемпіонаті України першої ліги[11].

В Донецьку була створена Донецька обласна федерація хокею[12], що в 2006 році була прийнята в федерацію хокею України.

В 2003[13], 2004[14] і 2008[15] роках у Донецьку проходив відкритий кубок України з флорболу «Крилатий м'яч». Також в Донецьку проходив зимовий Міжнародний турнір з флорболу «Срібна сніжинка»[13]. У 2004 році проводився відкритий чемпіонат Донецької області «Весна-2004»[16]. У 2007 році проводився турнір з флорболу «Журналиада Донбасу»[17].

Флорбольні команди міста: «Лідер», «Галант»[14], «Еліс»[14], «Олімпік»[14].

Більярд[ред. | ред. код]

У більярдному клубі «Маяк» розміщено 15 повнорозмірних столів для російського більярду й 2 столи для пулу. У більярдному клубі «Міраж» розміщено 5 повнорозмірних столів для російського більярду й 1 стіл для пулу. У більярдному клубі «Тандем» крім повнорозмірних столів є столи «три чверті». У більярдному клубі «MAXI» розміщено 14 повнорозмірних столів для російського більярду. Клуб «MAXI» є одним з базових клубів Донецької обласної федерації більярдного спорту, від проводить найбільшу кількість офіційних турнірів. У більярдному клубі «Піраміда» розміщено 5 повнорозмірних столів для російського більярду. Клуб «Піраміда» підпорядквується Донецькій обласній студентській федерації більярдного спорту. У більярдному клубі «Ювілейний» розміщено 19 повнорозмірних столів для російського більярду, 2 столи для снукеру й 1 стіл для американського більярду[18].

Міське орієнтування[ред. | ред. код]

AutoQuest в Донецьку. Вказівки на чек

У Донецьку проводиться ряд інтелектуальних автомобільних гонок в основу яких лягло міське орієнтування:

З 2007року в Донецьку проводяться ігри FootQuest[26].

Вітрильний спорт[ред. | ред. код]

В Донецьку на Кальміусському водосховищі проводяться змагання з техніки вітрильного туризму.

Спортивна гімнастика[ред. | ред. код]

В 1915 році гімнастична команда «Соколи» нараховувава 80 чоловек.

В 1936 році донецький гімнаст Леонід Яриза став першим в Донбасі й шостим в країні майстром спорту СРСР.

Поліна Астахова закінчила донецький фізкультурний технікум і в Донецьку почалася її спортивна слава. В 1960 році Поліна Астахова стала чемпіонкою XVII літніх Олімпійських ігор з спортивної гімнастики.

В Донецьку живе олімпійська чемпіонка з спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва, під її керівництвом у місті проводився міжнародний фестиваль «Золота Лілія»[27]. В 1997 році Лілля Подкопаєва була визнана «Спортсменкою року».

Бокс[ред. | ред. код]

У ПС «Дружба» проводилися матчеві зустрічі з боксу СРСР — США 1978 року, в ПС «Шахтар» проходила матчева зустріч збірних команд по боксу СРСР — Франція на кубок Європи Жуля Ремо. У Донецьку проводився чемпіонат СРСР з боксу 1982 року.

Донецький боксер Едуард Кауфман став чемпіоном з боксу на спартакіаді народів СРСР 1967 року. В 1980 році на XXII літніх Олімпійських іграх донецький боксер Віктор Мирошниченко завоював срібну медаль.

Інші відомі донецькі боксери: Олександр Ягубкин, Владислав Засипко.

Важка атлетика[ред. | ред. код]

Донецький важкоатлет Станіслав Батищєв і донецькі штангісти Юрій Яблоновський і Олександр Галкін поставили світові рекорди.

В 1980 році на XXII літніх Олімпійських іграх донецький важкоатлет Олександр Первий завоював срібну медаль.

Володимир Турчинський організував в Донецьку змагання «Найдужча людина України».

Баскетбол[ред. | ред. код]

Донецька чоловіча баскетбольна команда «Донбасканалбуд» стала переможцем IV спартакіади УРСР.

Баскетбольний клуб «Шахтар» був бронзовим призером України в 1995 році й срібним призером України в 1996 році[28].

У вищій лізі грає команда «Донецьк». У першій лізі грають дві жіночі команди «Тектонік — СДЮШОР»[29], «Донетчанка — Університет»[30][31]. Вісім команд грають у юнацькій лізі[32].

Жіноча баскетбольна команда «Енергобіс» брала участь у кубку Ронкетті[33].

Вільна боротьба[ред. | ред. код]

В 1980 році на XXII літніх Олімпійських іграх донецький борець Ілля Мате завоював золоту медаль.

Велоспорт[ред. | ред. код]

14 і 15 квітня 2007 року пройшли змагання з велоспорту «Гран-прі Донецька»[34] організовані спортивним клубом ІСД. Змагання складалися з двох велоперегонів національного рівня: гонку-критеріум у програмі чемпіонату України з велоспорту і групового шосейного велоперегону.

Автоспорт[ред. | ред. код]

У 2005 році почав функціонувати картодром «Донбас-карт». Комплекс включає трасу для картингу довжиною близько 800 метрів з постами для маршалів і хронометражем, обладнані бокси, площадки для команд із підведеною електрикою. Ця траса є однієї із найкращих в Україні, поряд з полтавською «Лтавою» і картодромом київського спортивного комплексу «Чайка». Регулярно проводяться місцеві й національні змагання, аматори змагаються в перегонах на прокатних картах. У 2007 році проходив етап чемпіонату України по мотогонкам.

Донецьк приймає в себе ралі «Донбас», проводяться змагання з автокросу.

Автомодельний спорт[ред. | ред. код]

Донецьк є одним з небагатьох міст України, що мають стаціонарну трасу для радіокерованих автомоделів. Вона була створена дитячо-юнацьким автомодельним клубом «Формула», розташована поруч із будинком клубу в Київському районі.

Радіоспорт[ред. | ред. код]

В 1959 році донецькі радисти завоювали на міжнародних змаганнях кубок А.С.Попова. В 1959 році донецькі радисти завоювали кубок журналу «Всім [Архівовано 30 листопада 2012 у WebCite]» за далекі зв'язки з одним передавачем.

Кіберспорт[ред. | ред. код]

«Кіберспорт Арена» — комп'ютерний клуб для проведення міжнародних професійних турнірів з кіберспорту.

У лютому 2007 року в Донецьку проводився Кубок ДОННТУ з комп'ютерних ігор[35]. У рамках кубку проводилися змагання з наступних ігор: Counter-Strike 5х5, FIFA 2007, Need For Speed: Most Wanted, Quake III Arena, Warcraft III: Reign of Chaos, StarCraft: Brood War.

Капоейра[ред. | ред. код]

Офіційне представництво групи «Rabo De Arraia» в Донецьку https://web.archive.org/web/20100113080543/http://capoeira-rda.dn.ua/

Grupo LeLeka Capoeira www.capoeira.dn.ua

Школа Капоейри «Luta Nacional» www.capoeira.in.ua

Волейбол[ред. | ред. код]

Волейбольний клуб «Шахтар» в 1992 році став чемпіоном чемпіонату СРСР з волейболу серед чоловіків.

Гандбол[ред. | ред. код]

Гандбол у Донецьку представлений командами «Шахтар-Академія», «Політехнік», «Донетчанка»[36]. «Шахтар-Академія» — триразовий чемпіон України.

Кінний спорт[ред. | ред. код]

Мають розвиток в Донецьку й кінні види спорту. Створено кілька кінно-спортивних баз, серед яких «Ягуар», «Татерсаль», «Пегас», СДЮШОР "Локомотив", «Алюр»[37]. Навесні 2009 року відкритий кінно-спортивний комплекс Європейського рівня «DONBASS EQUI CENTRE».

Американський футбол[ред. | ред. код]

Команда американського футболу «Скіфи-ДонНТУ» дев'ять разів ставала чемпіоном України з американського футболу (з 1994 по 2003 рік).

Шахи[ред. | ред. код]

У Донецьку працює міський шахово-шашковий клуб. У Донецькому міському Палаці дитячої і юнацької творчості діє шаховий клуб «Юний гросмейстер»[38]. У Київському районі з 1994 року працює Дитячо-Юнацький Клуб «Донецька Каісса»[39], де сотні дітей пізнають нюанси древньої гри.

У 1971, 1976 роках у Донецьку проводили Чемпіонати УРСР з шахів серед чоловіків. У 1993 році в Донецьку відбувся Чемпіонат України з шахів серед чоловіків.

В чемпіонаті України з шахів серед чоловіків по два рази перемагали донетчани Юрій Ісакович Коц в 1961 та 1971 роках і Євген Мірошниченко в 2003 та 2008 роках.
У 2006 році Євгеній Мирошниченко став переможцем міжнародного шахового турніру «Інавтомаркет-опен».

Представниця Донецька Катерина Лагно двічі ставала чемпіоном Європи з шахів (в 2005 і 2008 роках).

Спортивний біг[ред. | ред. код]

У Донецьку існує товариство аматорів спортивного бігу, що щорічно проводить змагання на центральних вулицях міста.

Фехтування[ред. | ред. код]

Федерація фехтування Донецької області постійно проводить набір у секції фехтування в Донецьку, Макіївці, Горлівці. Адреса сайту http://ffdo.blogspot.com [Архівовано 23 лютого 2022 у Wayback Machine.]

Регбі[ред. | ред. код]

Діє Донецька обласна федерація регбі.

2 і 3 травня 2008 року в Донецьку проходив Чемпіонат України з регбі-7 серед юнаків 1993 року народження. З 16 по 20 жовтня 2008 року в Донецьку проходив Чемпіонат України з регбі-12 серед юнаків 1993 року народження.

Донецька команда Тигри Донбасу була чемпіоном України[40]

Тренер клубу Тигри Донбасу Антон Леонідович Бойко був визнаний найкращим тренером з підготовки юнаків 1994–1996 років народження в сезоні регбі-15 2008 року[41].

Раніше в Донецьку існували команди регбі «Металург», «Моноліт», «Негоціант»[42].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У футболу все-таки жіноче обличчя. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  2. Україна прийме Євро-2009. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  3. Інформація про вісім стадіонів Євро-2012[недоступне посилання з липня 2019], І все-таки Україна! [Архівовано 12 серпня 2009 у Wayback Machine.], Євро-2012 пройде в Україні!!! [Архівовано 2022-06-10 у Wayback Machine.]
  4. УЄФА перевірить готовність України до Євро-2009 на турнірі Банникова в Донецьку. Архів оригіналу за 13 серпня 2009. Процитовано 1 лютого 2013.
  5. 1974 Davis Cup[en]
  6. 1982 Davis Cup[en]
  7. 2005 Davis Cup[en]
  8. «Хокей який ми проґавили» — «П'ятниця», 04.02.2005[недоступне посилання з липня 2019]
  9. Донецьк прийме юніорський чемпіонат світу з хокею. Архів оригіналу за 11 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  10. ХК «Донбас». Архів оригіналу за 20 жовтня 2007. Процитовано 24 січня 2011.
  11. а б Донецька обласна федерація хокею. Архів оригіналу за 29 березня 2013. Процитовано 1 лютого 2013.
  12. Сайт Донецької обласної федерації хокею. Архів оригіналу за 2 грудня 2012. Процитовано 6 травня 2019.
  13. а б ФСК «Олімпійський» [недоступне посилання з травня 2019]
  14. а б в г «Крилатий м'яч» знову прилетів у Донецьк. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  15. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 грудня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  16. Шведська витівка на донецьких площадках. Архів оригіналу за 13 травня 2005. Процитовано 1 лютого 2013.
  17. «Журналиада Донбасу» знайомить пресу із флорболом. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  18. Джерело: «„свої“ серед „чужих“» — Андрій Зимоглядов, «П'ятниця», 12.05.2006
  19. AutoQuest у Донецьку [Архівовано 2 серпня 2011 у Wayback Machine.], Форум AutoQuest — Донецьк [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  20. Авто квест ігри в Донецьку. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 26 липня 2019.
  21. Dozo в Донецьку[недоступне посилання з липня 2019]
  22. Сайт гри. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 24 січня 2011.
  23. Сайт гри. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 26 липня 2019.
  24. ENCOUNTER в Донецьку. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 30 березня 2022.
  25. Сайт гри. Архів оригіналу за 31 січня 2009. Процитовано 26 липня 2019.
  26. Сайт гри. Архів оригіналу за 18 грудня 2018. Процитовано 26 липня 2019.
  27. Сайт фестивалю. Архів оригіналу за 28 червня 2016. Процитовано 26 липня 2019.
  28. Баскетбол. БК «Донецьк» налаштований серйозно!. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  29. Сторінка команди на сайті федерації баскетболу України. Архів оригіналу за 30 вересня 2008. Процитовано 1 лютого 2013.
  30. чи Повернеться в «Дружбу» жіночий баскетбол?. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  31. Сторінка команди на сайті федерації баскетболу України. Архів оригіналу за 30 вересня 2008. Процитовано 1 лютого 2013.
  32. В Донецьку баскетбол незабаром оживе знову. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  33. Жіночий баскетбол то живий, ч то мертвий. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  34. Гран-прі Донецька. Архів оригіналу за 20 травня 2007. Процитовано 1 лютого 2013.
  35. Кубок ДОННТУ [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.], Кубок ДОННТУ з комп'ютерних ігор [Архівовано 6 жовтня 2007 у Wayback Machine.]
  36. «Золото» у Запоріжжя, гандбол — в Інтернет. Архів оригіналу за 12 серпня 2009. Процитовано 26 липня 2019.
  37. «Алюр». Архів оригіналу за 23 квітня 2013. Процитовано 1 лютого 2013.
  38. Врожай «Юного гросмейстера». Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  39. ДОНЕЦЬКА КАІССА — Головна сторінка. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  40. Чемпіонат України по регбі. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 1 лютого 2013.
  41. Дитяче регбі. Архів оригіналу за 9 квітня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  42. Історія регбі в Донбасі. Архів оригіналу за 13 серпня 2009. Процитовано 24 січня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]