Тевофлос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тевофлос
ቴዎፍሎስ
45-й Імператор Ефіопії
1 липня 1708 — 14 жовтня 1711 року
Попередник: Текле Гайманот I
Наступник: Йостос
 
Народження: 17 століття
Смерть: 14 жовтня 1711(1711-10-14)
Рід: Соломонова династія
Батько: Фасілідес

Тевофлос або Теофілус — негус Ефіопії з Соломонової династії. Був братом Йясу I, одним із чотирьох синів Фасілідеса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Після убивства його племінника Текле Гайманота I Тевофлоса було звільнено з ув'язнення на горі Вегні, після чого він зійшов на ефіопський престол. Спочатку він зіткнувся з суперником в особі чотирирічного сина свого племінника, якого підтримувала цариця-мати Малакотавіт. Утім, Тевофлос швидко упорався з суперниками, звинувативши їх у вбивстві негуса Текле Гайманота, й відправив у вигнання[1].

Спочатку Тевофлос поводився так, ніби не збирається шукати винуватців у вбивстві Йясу I, а коли винуватці втратили пильність, почав діяти. Звинувативши свого племінника у вбивстві батька, назвав його іргум (проклятий). Так його знають і досі. Малакотавіт публічно повісили, а її двох братів було заколото списами. Таким чином одного дня було страчено 37 людей, причетних до вбивства Йясу I[2].

Його правління було неспокійним. 1709 Небане Йоганнис був проголошений імператором під час повстання, що тривало до липня 1710 року. Також Тевофлос був змушений підтримати одну з головних течій ефіопської церкви, що відома під назвою кибат, що спричинило невдоволення значної частини населення на чолі з ченцями з монастиря Дебре-Лібанос. Негус був змушений піти на такий крок під тиском Годжама[3].

Помер імператор за загадкових обставин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bruce, Travels to Discover the Source of the Nile (1805 edition), т. 4, стор. 15, 16
  2. Bruce, Travels, т. 4, стор. 16
  3. Donald Crummey, Priests and Politicians, 1972 (Hollywood: Tsehai, 2007), стор. 22