Церква Вознесіння Господнього (Велика Іловиця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Вознесіння Господнього (Велика Іловиця)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Велика Іловиця
Конфесія ПЦУ
Будівництво 2006

Церква Вознесіння Господнього у Великій Іловиці — парафія і храм Шумського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Велика Іловиця Кременецького району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У 2000 році в селі Велика Іловиця розпочали будівництво храму Вознесіння Господнього, яке завершили у 2006 році. Головним ініціатором створення парафії є житель села Григорій Петрук.

Громада на той час нараховувала 10 дворів. Від часу заснування громади і до закінчення будівництва храму богослужіння відбувалися в сільській хатині, де народилася і жила зв'язкова начальниця штабу УПА-Південь «Кропиви» (В. Процюка) Надія Кириєнко-Тернюк (Троянда). На місці новозбудованої церкви до війни стояли каплички. Останню в 1946 році розібрали на матеріали і відвезли до Думська. У 1943 ропі тут три курені повстанців перед походом на схід були на богослужінні і отримали благословення капелана.

На території храму встановлено пам'ятний знак героям УПА. Церкву розписав Заслужений художник України Богдан Ткачик.

13 квітня 2010 року на храмове свято церкву відвідав єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, який відслужив святу Літургію.

У селі Велика Іловиця народився, проживав і зціляв людей святий преподобний Амфілохій Почаївський (Йосиф Головатюк). На місці його житла розпочали будівництво каплиці. 12 травня в день прослави святого преподобного Амфілохія Почаївського відбулося архієрейське богослужіння на чолі з єпископом Тернопільським і Бучацьким Нестором.

Неподалік села Велика Іловиця в селі Антонівці розташований штаб ОУН-УПА, де щороку на Покрови Пресвятої Богородиці, відбувається богослужіння.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Андрій Лобунь (з ?).

Джерела[ред. | ред. код]