Чулалонгкорн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чулалонгкорн
Рама V

тай. จุฬาลงกรณ์
Король Чулалонгкорн
Король Таїланду
Правління 1 жовтня 1868 – 23 жовтня 1910
Коронація 11 листопада 1868 (вперше)
16 листопада 1873 (вдруге)
Попередник Монг Кулот (Рама IV )
Наступник Вачіравуд
Біографічні дані
Імена тай. จุฬาลงกรณ์ บดินทรเทพยมหามกุฎ บุรุษยรัตนราชรวิวงศ์ วรุตมพงศบริพัตร สิริวัฒนราชกุมาร
англ. Chulalongkorn Bodindradeva Mahamongkut Burusayaratana Rajravivongse Varutamabhong Paripatra Sirivatana Rajakumar
Релігія буддизм і Тхеравада
Національність таєць
Народження 20 вересня 1853(1853-09-20)[1][2][…]
Бангкок, Сіам
Смерть 23 жовтня 1910(1910-10-23)[1][2][…] (57 років)
Бангкок, Сіам
захворювання нирок
Поховання Ват Бенчамабопхіт і Chakri Maha Prasat Throne Halld
Дружина 116 дружин і наложниць
Діти 33 сина та 44 дочки
Династія династія Чакрі
Батько Монг Кулот (Рама IV )
Мати Debsirindrad
Нагороди
орден Святого Михайла і Святого Георгія орден Андрія Первозванного Grand Cordon of the Order of the White Elephant Королівський угорський орден Святого Стефана орден Карлоса III орден Чорного орла Орден Хризантеми орден Святого Губерта орден Святого Олафа Royal Order of Kamehameha I орден Серафимів орден Слона Вищий орден Святого Благовіщення орден Святих Маврикія та Лазаря Орден Королівського дому Чакрі Order of the Nine Gems орден Корони Таїланду Chakra Mala Medal орден Рутової корони Орден Вірності (Баден) Орден Людвіга (Гессен-Дармштадт) Knight Grand Cordon of the Order of Chula Chom Klao Sash of the Three Orders Order of Heinrich the Lion
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Чулалонгкорн (Рама V) (20 вересня 1853, Бангкок, Сіам23 жовтня 1910, Бангкок, Сіам), (тай. พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาจุฬาลงกรณ์ พระจุลจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว) — 5-й король Сіаму з династії Чакрі.

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився 20 вересня 1853. За традицією в дитинстві провів 6 місяців у буддійському монастирі. Його батько — Рама IV раптово захворів на малярію та помер. Хлопця коронували в 15 років, і спочатку більшістю справ управляли регенти.

Правління[ред. | ред. код]

Молодий король багато подорожував. Був першим королем, що відвідав Європу та перезнайомився з більшістю тамтешніх монархів. Збереглося багато фотографій, де він сидить з різними принцами та королями.

З Європи привіз нові ідеї устрою Таїланду. Провів адміністративну реформу та ввів поділ на провінції, скасувавши мінікоролівства на території Таїланду та урізавши права місцевих феодалів. 1902 року було ліквідовано напівнезалежний статус правителів Паттані, яку перетворив на сіамську провінцію. Феодали тричі піднімали повстання, проте були придушені. Рама V також скасував панщину та рабство, за що його дуже поважають тайці. На банкноті 100 бат він зображений у процесі звільнення рабів у військово-морському кітелі.

Військові сутички з феодалами, китайськими грабіжниками на півночі і французами на півдні показали слабкість тогочасної армії, тож король заснував військові академії західного зразка для вишколу нової армії та флоту.

Однією з великих заслуг Рами V була вдала зовнішня політика, що дозволила Таїланду не потрапити під протекторат ні Франції (як Камбоджа та В'єтнам) ні Сполученого Королівства (як Бірма та Малайзія).[4] 1909 року було підписано з Великою Британією Бангкокську угоду, відповідно до за Сіамам визнавалися Паттані, Наратхіват, Яла і Сонгла, до Великої Британії — інші малаккські султанати.

Вшанування[ред. | ред. код]

День смерті Чулалонгкорн (23 жовтня) — офіційне національне свято в Таїланді та неробочий день. Прах короля поховано в збудованому ним буддійському храмі Ват Бенчамабопхіт, розташованому неподалік від Великого палацу.

Культ короля Чулалонгкорна проявляється у поклонінні фотографіям, амулетам та статуям популярного монарха. Він розвинувся під час економічного занепаду 1997-98 років серед міського середнього класу.[5]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopædia Britannica
  2. а б SNAC — 2010.
  3. а б Енциклопедія Брокгауз
  4. Chulalongkorn Facts. biography.yourdictionary.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2011. Процитовано 22 жовтня 2015.
  5. Harris, Ian (11 червня 2007). Buddhism, Power and Political Order (англ.). Routledge. ISBN 9781134129478. Архів оригіналу за 12 листопада 2017. Процитовано 11 листопада 2017.