Пуміпон Адульядет (Рама ІХ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пуміпон Адульядет
тай. ภูมิพลอดุลยเดช
санскр. 𑖥𑖳𑖦𑖰𑖤𑖩𑖀𑖝𑖲𑖩𑖿𑖧𑖝𑖸𑖕
Ім'я при народженні англ. Bhumibala Aduladeja
тай. ภูมิพลอดุลเดช
Прізвисько Lek, เล็ก і Baby Songkla
Народився 5 грудня 1927(1927-12-05)[4][5][…]
, Кембридж, США[4][2]
Помер 13 жовтня 2016(2016-10-13)[1][2][…] (88 років)
, Бангкок Нойd, Таїланд[6]
·пневмонія
Поховання Wat Bowonniwet Viharad, Wat Ratchabophitd і Chakri Maha Prasat Throne Halld
Країна  Таїланд
Місце проживання Чітралада
Великий палац
Sa Pathum palaced
Bhubing Palaced
Klai Kangwon Palaced
Phra Tamnak Thaksin Ratchaniwetd
Dusit Palaced
Khao Kho Palaced
Villa Vadhanad
Діяльність державний діяч, політик, інженер, саксофоніст, композитор, джазмен, монарх, офіцер, письменник, художник, педагог, яхтсмен, захисник довкілля, соціальний працівник, фотограф
Alma mater Лозанський університет (1951), Mater Dei Schoold (1933) і Ecole Nouvelle de la Suisse Romanded
Знання мов тайська, англійська, французька, німецька, латина, іспанська, Kelantan-Pattani Malayd і санскрит
Учасник Communist insurgency in Thailandd
Членство A.S. Fridayd і Lay Kramd
Напрямок експресіонізм
Жанр джаз, блюз і портрет
Magnum opus H.M. Bluesd, Love at Sundownd, Near Dawnd, Royal Guards Marchd, New Year Greetingd, Smiles (Song)d, Royal Marines Marchd, The Impossible Dreamd, Fight!d і Mahā Janakad
Суспільний стан Член королівської родини
Титул король
Посада король Таїланду[d]
Військове звання Field marshald, Admiral of the fleetd і Marshal of the air forced
Конфесія Тхеравада і буддизм
Рід династія Чакрі і House of Mahidold
Батько Махідол Адульядетd
Мати Срінагаріндраd
Брати, сестри Галяні Вадханаd і Ананд Махідол
У шлюбі з Сірікіт
Діти (4) Уболратана Раджаканьяd, Маха Вачіралонгкорн, Чулабхорн Валайлакd і Сіріндхорн
Зріст 170 см
Волосся чорне[d] і сиве волосся
Очі темно-каріd
Автограф
Нагороди
IMDb ID 1692743

Пуміпо́н Адульяде́т Вели́кий (Ра́ма ІХ), (тай. ภูมิพลอดุลยเดช; коронаційне ім'я — Праба́т Сомде́т Пхра Параміндара Маха́ Пумипо́н Адуньяде́т Махіталадхібєт Рамахібоді Чакрінарубодінд Саяміндарадхтіра́т Бороманатбохіт (тай. พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดช มหิตลาธิเบศรรามาธิบดี จักรีนฤบดินทร สยามินทราธิราช บรมนาถบพิตร; 5 грудня 1927, Кембридж, штат Массачусетс, США — 13 жовтня 2016, Бангкок, Таїланд) — король Таїланду з династії Чакрі з 1946 року, царював довше за всіх сучасних йому монархів і довше за всіх своїх попередників.

Біографія[ред. | ред. код]

Файл:King Rama IX being presented with regalia at coronation.jpg
Рама ІХ під час своєї коронації
Святкування шістнадцятої річниці сходження короля на трон

Був третьою дитиною і наймолодшим сином принца Махідола Сонгкли[en]. Закінчив два університети — Лозанський і Бангкокський. Державний переворот 24 червня 1932 року призвів до заміни абсолютної монархії монархією конституційною. Відтоді усі дії короля обмежуються конституцією. Король лишився очільником держави, має повноваження в області законодавчої, виконавчої та судової влади.

Посів престол 9 червня 1946 після смерті свого старшого брата короля Ананда Махідола (Рами VIII). 28 квітня 1950 року побрався з принцесою Сірікіт — донькою посла Таїланду в Парижі. 5 травня 1950 офіційно коронований як король Таїланду Рама IX. Після церемонії король разом із королевою поїхав до Швейцарії, аби продовжити здобувати освіту.

Остаточно повернувся до Таїланду 2 грудня 1951 року, після того, як отримав юридичну освіту.

У 1956 році, відповідно до буддистської традиції, прийняв чернечий постриг. У той час королева Сірікіт виконувала обов'язки регента біля малолітнього принца.

У 1987 році присвоєно титул Великий.

Королівська родина[ред. | ред. код]

У родині короля Пуміпона Адульядета і королеви Сірікіт четверо дітей — 5 квітня 1951 року народився первісток — принцеса Убол Ратана, спадкоємець престолу принц Маха Вачалонгкорн з'явився на світ 28 червня 1952 року, 2 квітня 1955 народилась принцеса Маха Чакрі Сіріндхорн, а принцеса Чулабхорн народилась 4 червня 1957 року.

Статус монархії в Таїланді[ред. | ред. код]

Король є недоторканним, проти нього не може бути використане насилля, він не може бути підданим обвинуваченню, проти нього не можна завести судову справу.

Любов і повага до королівської родини має в Таїланді священний характер: король є оборонцем і захисником усіх релігій. Король — лідер і глава держави, а також національний символ, який стоїть над політикою. Однак, незважаючи на церемоніальний статус короля в Таїланді, Пуміпон неодноразово приймав важливі політичні рішення, а також користувався правом вето. Прийнято вважати, що Рама IX відіграв важливу роль в демократизації країни у 1990-х, хоча в ранні періоди свого правління він надавав підтримку деяким військовим режимам.

Король приділяв велику увагу проблемам підданих. Мільярдер (його статки, за різними джерелами, оцінювали приблизно в 35 мільярдів доларів США), Пуміпон Адульядет використовував частину свого багатства з метою фінансування понад 3 000 проектів розвитку, зокрема в сільських районах. Він є дуже популярним в Таїланді, і шанується як напівбожественна особа. Досвідчений політик, до 2006 року Таїланд пережив 17 державних переворотів, вісімнадцятий стався 19 вересня 2006, коли військова хунта скинула уряд Таксина Чинавата.

Щороку 5 травня тайці святкують День Коронації, який є державним вихідним днем. День народження короля, як і день народження його дружини — національні свята: 5 грудня країна відзначає День Батька, а 12 серпня — День Матері.

Помер 13 жовтня 2016 року в Бангкоку. У країні було виголошено річний траур по королю.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Пуміпон Адульядет, що народився в американському штаті Массачусетс, єдиний з усіх голів держав і монархів світу мав право на отримання громадянства США за народженням.
  • Його ім'я означає «Сила країни, незрівнянна міць».
  • Колір короля — жовтий (за днем народження — понеділок).
  • Квітка короля — дерево Cassia fistula, що квітне великими жовтими суцвіттями. До 50-ти річчя монарха у Таїланді висадили 99999 рослин. До 80-річчя нараховувалося уже близько 1 млн дерев.[7]
  • Для припинення чуток, згідно з якими попередник Пуміпона Адульядета Рама VIII загинув через боротьбу за трон, король дав клятву, що ніколи не зійде на трон в королівському палаці в Бангкоку. Також Пуміпон Адульядет обіцяв ніколи не залишати межі країни. Обидві його клятви залишились непорушними.
  • Серед всіх правителів світу Пуміпон Адульядет був найдовше правлячим головою держави — 70 років 4 місяця 4 дні.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Премія Програми розвитку ООН за «багаторічну відданість розвитку країни»
  • Золота медаль з вітрильного спорту на Іграх Південно-Східної Азії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Find a Grave — 1996.
  2. а б в г https://www.lemonde.fr/disparitions/article/2016/10/13/le-roi-bhumibol-de-thailande-est-mort_5013080_3382.html
  3. а б Енциклопедія Брокгауз
  4. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #119158639 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. SNAC — 2010.
  6. http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30327862
  7. Human Flower Project :: Thailand’s Floral ‘Father’. humanflowerproject.com. Архів оригіналу за 2 червня 2016. Процитовано 15 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]