Яблуницький перевал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яблуницький перевал
При в'їзді в Закарпатську область
При в'їзді в Закарпатську область
При в'їзді в Закарпатську область

48°18′ пн. ш. 24°27′ сх. д. / 48.300° пн. ш. 24.450° сх. д. / 48.300; 24.450Координати: 48°18′ пн. ш. 24°27′ сх. д. / 48.300° пн. ш. 24.450° сх. д. / 48.300; 24.450
Країна  Україна
Регіон Закарпатська область
Івано-Франківська область
Розташування Україна Україна,
Івано-Франківська область,
Закарпатська область
Система Яблуницький хребет (Українські Карпати)
Тип гірський перевал
Висота 931 м
Яблуницький перевал. Карта розташування: Івано-Франківська область
Яблуницький перевал
Яблуницький перевал
Яблуницький перевал (Івано-Франківська область)
Мапа
CMNS: Яблуницький перевал у Вікісховищі

Яблуни́цький перева́л (інші назви — Яблуне́цький перевал, Татарський перевал, Ясінський перевал, Беркут) — гірський перевал в Українських Карпатах. Розташований на території Гуцульщини, на межі Закарпатської (Рахівський район) та Івано-Франківської області (Надвірнянський район), на південно-західній околиці села Яблуниці (присілок Довгий Грунь).

Висота перевалу 931 м над рівнем моря[1]. Лежить на вододілі річок Пруту і Чорної Тиси[1], у сідловині (звуженні) Яблуницького хребта. На схилах перевалу (переважно з південно-західного боку) ростуть смерекові ліси, місцями з домішкою ялиці та кедрової сосни і післялісовими луками. На перевалі розташований пансіонат і ресторан «Беркут», діє сувенірний ринок, облаштовано оглядовий майданчик, з якого видно частину смт Ясіня і Свидовецького масиву з горами Близниця.

Історія[ред. | ред. код]

Через Яблуницький перевал у 13 ст. проходила в південно-західну Європу монголо-татарська орда (звідси друга назва — Татарський перевал). Це також один із перевалів, що становив важливий шлях між Галицьким князівством та Угорщиною, а пізніше між Польщею та Семигородом.

Під час визвольної війни (1918—1919) українські війська переходили через Яблуницький перевал із ЗУНР у Карпатську Україну.

Після захоплення Угорщиною Закарпаття в березні 1939 мадярські окупанти передали на перевалі полякам полонених українців-січовиків, а ті їх розстріляли[2].

Транспорт[ред. | ред. код]

Через перевал проходить Н09, що з'єднує Івано-Франківськ, Надвірну, Яремче з Раховом, Хустом.

Фотографії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  2. Після перепоховань січовиків на Верецькому перевалі пошуки решток захисників Карпатської України триватимуть й надалі. Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 21 березня 2016. 

Джерела[ред. | ред. код]