Айсберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айсберг — реконструкція того, як може виглядати увесь айсберг

А́йсберг[1][2] (від нім. Eisberg — льодова гора) — плавуча льодова гора великих розмірів. Висота айсбергу над водою може досягати 100 м, довжина — сотень кілометрів. Як правило, айсберги відколюються від шельфових льодовиків Антарктиди, утворюючи столоподібні плавучі острови. Айсберги, що утворюються від льодовиків Гренландії, мають скелеподібну форму. На відміну від крижин, що також є масами плавучого льоду, але утворюються від відносно тонких (переважно до 2 м) суцільних поверхонь морського льоду з включенням крапель солоної води. Оскільки густина прісного льоду становить 920 кг/м³, а середня густина приполярної морської води — близько 1025 кг/м³, то близько 90 % обсягу айсберга знаходиться під водою, а 10 % — над. Від цього пішов вираз «верхівка айсбергу», який означає труднощі або проблеми, які є частиною набагато більшої біди. Багаторічні снігопади та ущільнення снігового покриву збільшують альбедо поверхні та приводять до «росту» поверхні айсберга. Але занурена частина все одно з часом приходить до термодинамічної рівноваги з морською водою, тобто остаточно тане.

Номенклатура айсбергів[ред. | ред. код]

Антарктичні айсберги відслідковуються відповідними службами та поіменовуються. Імена надаються кожному айсбергу, більшому за 10 миль довжиною відносно однієї або декількох осей. Ім'я складається з літери, яка відповідає напряму походження айсберга, та порядкового номера. Використовуються такі літери:

Айсберг може легко пошкодити металевий корпус судна. Течіями вони заносяться на морські шляхи і являють собою небезпеку для судноплавства. Найвідомішим випадком фатального пошкодження айсбергом корпусу судна є випадок з пасажирським судном «Титанік» 14 квітня 1912 року.

Найбільші айсберги[ред. | ред. код]

Титул найбільшого айсбергу у світі за всі роки спостережень належить брилі льоду, поміченої ще в листопаді 1956 року: точні розміри айсберга невідомі, проте, за оцінками вчених, його довжина становила 335 кілометрів, ширина - 97 кілометрів, а площа сягала неймовірних 31 тис. км²[3].

Впродовж десятирічь найбільшим айсбергом у світі вважався також айсберг А23а, який ще у серпні 1986 року відколовся від берегової лінії Антарктики. Однак плаваюча брила льоду не довго дрейфувала, адже айсберг швидко врізався в мулисте морське дно і залишався нерухомим у морі Уедделла на десятиліття. Спочатку його площа становила 4,32 тис. км², проте пізніше він розколовся на три окремих айсберги і втратив титул. В 2023 році, згідно повідомлення організації British Antarctic Survey, яка досліджує процеси на холодних полюсах планети, А23а вперше почав свій рух[4][5].

Айсберг B15 (2000 року) також мав площину поверхні близько 11 000 км² та був свого часу найбільшим айсбергом, який коли-небудь був зареєстрований.

У липні 2017 року від льодовика Ларсена в Антарктиді відколовся ще один з найбільших айсбергів в історії площею близько 6 тис. км²[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Айсберг // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. ВТССУМ, с. 16.
  3. Гігантський айсберг розміром із місто «прокинувся» в Антарктиді. 27.11.2023, 01:19
  4. World's Biggest Iceberg Is Moving In Antarctica For First Time In 30 Years. // By Tom Hale. November 25, 2023
  5. Найбільший у світі айсберг вперше за десятиліття зрушив з місця. ВІДЕО. 24.11.2023, 20:38
  6. Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг розміром з Уельс. УНІАН. 12 липня 2017. Архів оригіналу за 12 липня 2017. Процитовано 12 липня 2017. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]